Jump to content

Koniecznosc uprawy gruntow ornych

Recommended Posts

Posted

Dzien dobry

Podobny watek juz pojawil sie na tym forum, jednakze nie padla jednoznaczna odpowiedz.

Chcialbym zakupic kilkaset hektarow gruntow ornych. Narazie traktuje to jako inwestycje, a nawet bardziej lokate pieniedzy.

Przez najblizsze kilka lat nie zamierzam tego terenu uprawiac, ani zalesiac. Bardzo mozliwe ze zdecyduje sie na dzierzawe.

Ale moje pytanie brzmi.

Czy w naszym kraju ...jest bezwzgledny obowiazek uprawiania posiadanej ziemi? Czy mozemy z nia robic co chcemy (oczywiscie w cudzyslowie) i np mozemy jej nie uprawiac, ?

Nie chodzi mi o porade w stylu, trzeba uprawiac, zeby zmienia nie tracila swojej wartosci, albo po co kupuje skoro nie zamierzam uprawiac, albo wez dotacje i zales, tylko chodzi mi o konkretna informacje.

Chodzi mi o hipotetyczna sytuacje . Czy posiadajac np 100 ha ziemi, Panstwo moze zmusic mnie do tego zeby ta ziemia byla uprawiana?

Czy istenieja jakies przepisy , ustawy albo inne regulacje ktore cos na ten temat mowia? Jakie?

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Pozdrawiam wszystkich.

Adam

Posted
Twoje działania (zaniechanie to też działanie1) muszą pozostawać w zgodzie z art 144 kodeksu cywilnego: "Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych". Jeżeli z Twojej nieruchomości będą się rozsiewać chwasty, roznosić choroby lub rozłazić szkodniki (a jeżeli nie będziesz uprawiał to będą) to właściciele nieruchomości sąsiednich będą mogli wystąpić do sądu o nakazanie doprowadzenia nieruchomości do stanu spełniającego wymagania tego przepisu, a także będą mogli wystąpić o odszkodowanie i utracone korzyści. Kolega VoYtek8 (jeżeli dobrze pamiętam) może Ci coś powiedzieć o przechodzących drutowcach z nieużytku obok. Pozdrawiam!