Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie, mam za zadanie napisać artykuł o polskich ciągnikach na rynku.

Znam takie jak:

Ursus

Pronar

Farmtrac

Farmer

Pol-mot

Czy są jeszcze jakieś inne firmy które uwzględnić?

Pozdrawiam w Nowym Roku wszystkich Rolnik-Forumowiczów :)

Posted

Koledzy i koleżanki, kolejny problem :)

Zwróciłem się do każdej firmy aby wysłali mi zdjęcia swoich produktów (ciągników) w celu umieszczenia ich w artykule.

Niestety Łobuzy nawet nie odpisali jakby nie była to dla nich reklama.

Więc zwracam się do was z prośba. Czy macie swoje własne zdjęcia, które opublikowałbym w artykule? Oczywiście będą podpisane waszym imieniem i nazwiskiem.

Nie mogę wykorzystywać zdjęć z google, gdyż chronione są prawami autorskimi.

Zależy mi na zdjęciach nowszych modeli Ursusa, Pronara, Farmtraca, Prokmara i tak dalej

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i w razie spotkania stawiam piwo :)

Posted

Woytek dobrze dobrałeś słowa - "są polskie "marki jak Crystal".

Można mówić o polskich markach Ursus, Pol-Mot czy właśnie Crystal.

Ale co innego mówić o polskich ciągnikach. Niestety rzadko który producent może się chwalić traktorem wyprodukowanym w całości w Polsce.

Posted
Przecież wiadomo że słowa "Polskie ciągniki" w tych nazwach są tylko po to aby zachęcić Polskiego gospodarza do wspierania "Polskich" firm. :) Prawda jest taka iż te firmy mają zazwyczaj zagranicznych właścicieli i prosperują na zagranicznym kapitale, składane i budowane są zazwyczaj też zagranicą z racji na niższe koszty produkcji. ;) Z resztą są to tylko podzespoły z zachodnich ciągników złożone w całość i przykryte maską z logiem Polskiej firmy. Smutna prawda jak dla mnie jest taka że prawdziwie Polskie ciągniki skończyły się na serii C Ursusa. Pozdrawiam :)