justiii1987b Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Witam Jestem zielona w tych sprawach i mam dwa pytania. * Jak wygląda sprawa krok po kroku przepisania pola.* Co potem trzeba zrobić aby być w krusie i być ubezpieczonym. Pozdrawiam serdecznie Justyna Quote
rolnik1500 Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Napisz nieco więcej ile chcesz tego pola przepisać i co ważne komu. Tzn czy bratu czy dziecku czy dalszej rodzinie. Rozumiem że chcesz aby ta osoba mogła się ubezpieczyć w Krusie? Quote
justiii1987b Posted January 9, 2014 Author Report Posted January 9, 2014 Ojciec ma przepisać synowy wymagane minimum 1 h tylko tyle aby być ubezpieczonym w krusie.Syn był ubezpieczony w krusie ale jako domownik z racji tego iż mieszka teraz jakieś 700 km od domu został "wywalony". Quote
Rolnik z Pomorza Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 W Polsce obrót nieruchomościami odbywa się tylko i wyłącznie poprzez umowę notarialną. Zatem, by przepisać ziemię musicie udać się do notariusza. Złożyć odpowiednie dokumenty i przyjść do notariusza na zapisy.Jednak by dokonać zapisu musi być dokonany podział dokonany przez uprawnionego geodetę, z uprawnieniami na podział nieruchomości. Po prostu z całości geodeta niech odmierzy hektar ziemi i prawnie dokona podziału. Quote
justiii1987b Posted January 9, 2014 Author Report Posted January 9, 2014 A ja głupia myślałam że wsiądziemy do auta przejedziemy te 700 km załatwimy w jeden dzień a tu widzę sprawa bardziej skomplikowana niż sobie wyobrażałam Jak już zdobędziemy ten papier że jest ten 1 h przepisany to trzeba do krusu i tyle ? A ile to by kosztowało załatwienie sprawy u notariusza i geodety ? Quote
rolnik1500 Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Skoro macie gospodarstwo to najlepiej wybrać 1 kawałek który spełnia kryteria czyli ma minimum 1 ha taki który stanowi odrębną działkę. Jak macie taki kawałek to nie potrzeba geodety - czyli oszczędzacie około 1000 zł i przynajmniej miesiąc. Jeżeli trzeba wydzielić z innego kawałka to tak jak pisze @Rolnik z Pomorza. Tak czy inaczej trzeba iść do notariusza i on Powie co i jak trzeba załatwić. Drugi plus jest taki, że nie tzreba będzie płacić podatku od darowizny bo ojciec przepisuje dzieciom. Quote
Rolnik z Pomorza Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Geodeta zależy jaki rejon ale 1000 zł będzie mało.Tak średnio biorą 1000-2000 zł. za podział i wydzielenie z tego 1 działki. Podziałem zajmuje się tylko i wyłącznie rodzice, którzy są właścicielem teraz. Notariusz będzie spisywał umowę darowizny. I z tego co wiem to musi to być przepisane na syna/córkę (jeżeli to ma być na II pokolenie). W przypadku gdy zapisze też to na synową, czy zięcia to synowa i zięć będą płacić do urzędu skarbowego podatek od darowizny. Nie wiem ile % ale to chyba też pobiera notariusz. Kwota jaką pobiera notariusz jest uzależniona od podanej wartości na akcie notarialnym. Idzie to procentowo. Z tego co się tak orientuję, że za działkę niezabudowaną o wartości gdzieś ok 30.000 zł opłata to gdzieś ok 2.000-3.000 zł. Może być więcej. ale coś koło tego by to było. W tej cenie jest koszt założenia księgi wieczystej, wpis w nową księgę, wykreślenie ze starej księgi tej działki. Rodzice oczywiście mogą też załatwić wszystko do zapisów. Trzeba tylko przesłać ksera dowodów i wtedy wystarczy tylko przyjechać na zapisy. Do zapisów będzie potrzebne prawomocna decyzja podziału nieruchomości z Urzędu Gminy/miasta, ksera dowodów, Mapa do celów notarialno-księgowych ze Starostwa (Koszt tego to ok 200 zł). Należy udać się do notariusza i oni powiedzą jakie dokumenty trzeba dostarczyć, i jaki tego będzie koszt. Ale pewny jestem, że najpierw działka musi być wydzielona. Bez tego się nie obejdzie. Quote
Recommended Posts