Jump to content

Zakaz przechowywania paliw w gospodarstwach - informacje

Recommended Posts

Posted
obiło mi sie dzis o uszy, ze od 2014 r jest zakaz przechowywania paliw w gospodarstwach np w beczkach, pojemnikach które nie są typowe do paliw. potrzebne są pojemniki które są dwupłaszczowe i z moich orientacji wstępnych dość drogie, zbiornik ok 2000 l kosztuje ok 8000 zl. jest ktoś zorientowany temacie?
Posted
Ja nie słyszałem ale zapowiada się ciekawie;[ ciekawe czy to pomysł Uni czy też naszego ''wspaniałego rządu'' który usilnie chce być bardziej europejski niż sama Unia? a wiedząc co polak potrafi znajdzie się jakiś sposób? aby ten przepis obejść;]
Posted

Nic się nie zmieniło co do zbiorników nie podlegających UDT. 31 stycznia upłynął ostateczny termin wyposażenia zbiorników paliwa baz i stacji paliw w:

- urządzenia zabezpieczające przed przenikaniem paliw i innych produktów naftowych do gruntu, wód powierzchniowych i wód gruntowych,

- urządzenia do pomiaru i monitorowania stanu magazynowanych produktów naftowych do gruntu, wód powierzchniowych i wód gruntowych,

- urządzenia do sygnalizacji przecieków produktów naftowych do gruntu, wód powierzchniowych i gruntowych.

W gospodarstwach rolnych nic się nie zmieniło, no może nie do końca, bo wymogi mogą być kontrolowane.

Jak ktoś chce może poczytać o wymogach dla gospodarstw rolnych są tutaj - http://www.senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/2208o.pdf , http://www.senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/2208ob.pdf

Pozdrawiam!

Posted
witam pamiętajcie że w tej chwili są paliwa z bio i o ile się nie mylę takie paliwo może stać w beczkach tylko krótki czas ponieważ te dodatki wytrącają się . U mnie w gospodarstwie od dwóch lat niema paliwa ,tylko w zbiornikach samochodowych lub ciągnikowych .