Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie czlonkow forum to moj pierwszy post w tak szanownym gronie

Ciekawy jestem czy sa tu na "sali" hodowcy danieli lub jeleni.Zastanawiam sie na otwarciem takiej hodowli.Nie jestem jeszcze rolnikem, nie mam doswiadczenia w tej dziedzinie, ale od ponad 10 lat pracowalem za granica, udalo mi sie zebrc troche pieniedzy i mysle o zainwestowaniu w "rogacizne". Znalazlem kilka ofert sprzedazy ziemi i mysle za na poczatek uda mi sie kupic cos miedzy 15 a 20ha, z czego zostanie mi kasy na ogrodzenie 13ha.Szukam wszelkich wskazowek za i przeciw otwarciem takiego biznesu.Nie ma tez zadnych maszyn roliniczych.Pochodze z wojewodztwa lubuskiego , bede mieszkal w okolicach Zielonej Gory.szukam wszelkich kontaktow - rowniez za granica - biegle mowie po angielsku i niemiecku a zona radzi sobie z francuskim.

Z gory dziekuje za przylaczenie sie do dyskusji.

Pozdrawiam

startom

Posted

Ja kiedyś się nad tym zastanawiałem, ale ostatecznie zrezygnowałem. Wydaje mi się, że dobre czasy kiedy tego typu hodowle powstawały już minęły i z porządną dużą hodowlą nie będzie się już tak łatwo przebić. Aby myśleć o tym zarobkowo potrzebne byłoby około 15 20 hektarów. Kupa pracy i rozbudowa infrastruktury.

Kiedyś było to moje marzenie aby mieć taką hodowlę ale ostatecznie puki co dałem spokój. Nie mam dobrego areału, tzn. ziemi w jednym kawałku by w łatwy sposób wytyczyć kwatery. Ale życze powodzenia i jak bys się pochwalił od czasu do czasu postępami chętnie poczytam i pokibicuje.

Posted

Niedawno się kręciłem w koło tematu.

Niestety mimo początkowego wielkiego zapału i entuzjazmu wreszcie temat upadł.

Koszty wejścia nie są jeszcze tak ogromne. Problemem jest dość mały rynek zbytu w Polsce. Na zagranice trzeba być hurtownikiem a przez pośredników przynajmniej tych co ja znalazłem temat wyszedł nieopłacalny. Zwrot przy początkowym stadzie koło 100 sztuk wyszła mi coś grubo ponad 10 lat .... ( wliczając dotację) Problemem też jest ubój i koszty logistyki do ubojni. Alternatywą jest sprzedaż żywych zwierząt

Pozdrawiam życzę powodzenia

Posted
Ojciec znajomego trzyma daniele ale sztuk ma niewiele, bo zapadły na jakąś chorobę i popadały a też zarobku nie ma z tego prawie wcale jako że jedyny zbyt stanowią dla niego prywatne zamówienia jednej lub kilku żywych sztuk.
  • 2 weeks later...
Posted

Akurat o tym wiem doskonale - na takim fundamencie odnioslem sukces w swoim obecnym fachu.

Mam tez inne pytanie - Czy ktos sie moze orientuje, czy otwierajac taka hodowle moge liczyc na jakies doplaty? Gdzie moglbym sie dowiedziec o takie rzeczy? Do jakich instytucji w Polsce musialbym sie udac o porade?

Obecnie nie posiadam zadnych maszyn/urzadzen rolniczyc - musialbym wszystko kupic.Jak wiadomo z dodatkowymi funduszami byloby znacznie latwiej

• 2 weeks later...
Posted

Z tego co się orientuje do jeleniowatych do tej pory nie było dopłat bezpośrednich ( nie wiem jak to wygląda w tej chwili... Związek Hodowców Jeleniowatych walczył o to aby takie dopłaty były. Link do artykułu:

http://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/hodowcy-danieli-i-jeleni-chca-doplat-do-produkcji,47360.html

Myślę, że warto podpytać czy coś osiągnęli w tej kwestii. Podaje link do ich strony:

http://www.pzhj.org.pl/).

Więcej na temat dopłat można przeczytać na stronie ARiMR:

http://www.arimr.gov.pl/o-arimr.html

Co do hodowli to nasuwają się pytania: Czy chciałby Pan rozwijać ją na większą skalę czy tylko hobbystycznie? Jaki kierunek hodowli chciałby Pan obrać? (mięso, materiał zarodowy etc.) Jaki gatunek zwierząt utrzymywać?

Tak jak już wyżej wspomniano żeby hodowla była opłacanalna trzeba rozwijać ją na wieksząć skalę i szukać ryku zbytu za granicą.

Jeśli bierze Pan pod uwagę prowadzenie większej hodowli to oprócz zakupu maszyn rolniczych i ogrodzeń, myślę, że warto pomyśleć (a w zasadzie jest to niezbędne) o poskromie i skonstruowaniu tzw. zagrody manipulacyjnej (znacznie ułatwia to ewentualny załadunek zwierząt, jak również wykonywanie wszelkich zabiegów zootechniczno-weterynaryjnych)

Poniżej podaję stronę stacji badawczej gdzie znajduje się najstarsza w Polsce ferma jeleniowatych ( tutaj może Pan więcej przeczytać na temat samej hodowli):

http://www.kosewopan.pl/3/o-nas

I jeszcze strona firmy, która zajmuje się sprzedażą poskromów dla jeleni, siatek itd.

http://www.milu.com

Sama miałam okazję pracować na jednej z ferm jeleniowatych. Jeśli będzie Pan miał jakieś pytania służę pomocą.

Posted

Bardzo dziekuje za odpowiedz w tym temacie.

Odpowiadajac na postawione pytania: na ta chwile mam zamiar skupic sie na hodowli towarowej - glownie hodowli miesnej i jedynie jelenia szlachetnego. Chcialbym to zrobic na wieksza skale, ale wszystko to zalezy od uzyskiwanych przychodow i mozliwosci dalszych inwestycji. Z planu ktory, sobie nakreslilem chcialbym osiagnac produkcje okolo 200 sztuk rzeznych rocznie za 5 lat.

Co do materialow znajdujacych sie w internecie to przeczytalem doslownie wszystko co jest dostepne w jezyku polskim angielskim i czesciowo niemieckim na stronach wyszukiwarki "google" - mimo wszystko dziekuje za podanie powyzszych linkow.

Jest to niestety przygotowanie tylko teoretyczne - od przyszlego tygodnia zaczne przygotowanie praktyczne. Jestem umowiony na spotkanie z wlascicielem chyba jedynej ubojni jeleniowatych w Polsce oraz fermy - dane w linku ponizej

http://www.bomafar.pl/

Bede mial okazje zobaczyc dzialajaca ferme oraz byc moze nawiazc blizsze kontakty. Obecnie pracuje w Irlandii i staram sie nawiazac kontakty z duzymi firmami handlujacymi miesem - byc moze cos sie uda.

Wiem juz ze najwiekszym importerem dziczyzny sa Niemcy - jednak nie wspolpracuja oni z Polska w tym zakresie, gdyz jestesmy za malym producentem. Z tego co udalo mi sie dwoiedziec, wiekszosc polskiej produkcji jest exportowana do UK.Jest szansa ze zwiekszenie produkcji pozwoli "wejsc" rowniez na rynek niemiecki.

Duzym plusem (jak dla mnie) jest to, ze kilka duzych polskich ferm znajduje sie w wojewodztwie lubuskim - nawiazalem juz kontakty telefoniczne z kilkoma wlascicelami i hodowacmi, mimo wszystko jesli moze Pani udzielic rad poczatkujacemu hodowcy to chetnie nawiaze scislejszy kontakt.

Z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie

• 2 weeks later...
Posted
"startom" napisałam do Pana wiadomość prywatną. Jestem ciekawa czy odwiedził Pan wspomnianą fermę i jakie wrażenia ma Pan po wizycie. Trzymam kciuki za sukces przedsięwzięcia i życzę powodzenia.