julka19891 Posted January 15, 2014 Report Posted January 15, 2014 Witam, Dostałem ponad 1 hektar ziemi.Ja pracuję w Państwowej firmie, jednak żona prowadzi działalność i chciałaby przejść na KRUS - wiadomo, uciec od tego niebotycznego Zusu - ponad tysiąc miesięcznie. Wiem, że skoro darowizna to jest to tylko moje, jednak zawrzemy pomiędzy sobą umowę uprawniającą żonę do tej ziemi - trochę to enigmatycznie brzmi, ale nie w tym sęk. Proszę o informację jak możemy dokonać wyczynu polegającego na przejściu żony z Zus do Krus? Czekam na informację, Pozdrawiam K. Quote
dominika1989 Posted January 15, 2014 Report Posted January 15, 2014 Nie mogę niestety wypowiedzieć się dokładnie na temat ubezpieczeń ale jest tzw ryczałt ( czy inne formy księgowosci też, nie wiem) w KRUS, który pozwala na dorobienie w ramach działalności do gospodarstwa i wtedy można płacić składki krusowskie plus ów wyliczony podatek od działalności ( z zasady łączne koszta sa i tak niższe niż w ZUS ) nie wiem jak wygląda takie przejście i czy każde PKD jest akceptowane przy gospodarstwie ale najprościej będzie zapytać w krusie. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 15, 2014 Report Posted January 15, 2014 Przejść na ZUS jest możliwe tylko w przypadku, gdy osoba podlegała ubezpieczeniu w KRUS nieprzerwanie przez co najmniej 3 lata i w tym czasie nie prowadził działalności gospodarczej ani nie była pracownikiem zatrudnionym na podstawie umowy o pracę.Zatem płacić KRUS może rolnik który staje się również przedsiębiorcą spełniający następujące warunki:1. Prowadzi gospodarstwo rolne lub pracuje w gospodarstwie rolnym o powierzchni ponad 1 ha (lub dział specjalny produkcji rolnej).2. Nie jest pracownikiem i nie pozostaje w stosunku służbowym.3. Nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty albo do innych świadczeń z ubezpieczeń społecznych.4. Kwota podatku dochodowego za poprzedni rok podatkowy od pozarolniczej działalności gospodarczej nie przekracza kwoty 3092 zł (2013 rok, w obecnym nie wiem, ale ta kwota jest waloryzowana o wskaźnik inflacji).5. Nie podlega innemu ubezpieczeniu.Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts