daniel satola Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 Witam. mam kilka pytań o nawożenie pól3 i4 klasy wapnem granulowanym 1/ile na hektar2/czy potem można nawozić czym i ile3/czy można to robić na wiosne4/na zasiane pola już można(zboza)5/przed qq przed obornikiemdzięki za wszystkie opinie i pomoc:D Quote
Rico Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 kupowałem tlenkowo-magnezowe, dawka to głównie zależy od kwaśności gleby ale gdzieś w granicach 300-400 kg/ha można nawozić ale po przednim wymieszaniu z glebą dokładnie. trzeba unikać nawożenie razem z obornikiem, można na wiosnę ale musi być dobrze wymieszane z glebą, na zasiane nie zalecam bo spali rośliny, przed qq polecam wygnoić pole zaorać wywieść wapno i dokładnie uprawić i wymieszać z glebą. Quote
simson54 Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 co by było gdyby wapno wymieszało się z nawozem i rozsiało na wiosnę po zbożu ? Quote
DuzyGrzegorz Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 Saletrę amonową albo saletrzak lub mocznik czy siarczan amonu jak się zmiesza z wapnem węglanowym to nic się nie stanie, ale jak się zmiesza z wapnem tlenkowym to azot się ulotni w postaci amoniaku. Po wymieszaniu z wapnem węglanowym tego efektu nie będzie. Superfosfatów nie można mieszać z wszelkimi nawozami zawierającymi wapń, gdyż powstanie z superfosfatu mączka fosforytowa, co oznacza że mączkę fosforytową można mieszać z wapnem tlenkowym i węglanowym bez ograniczeń. Fosforan amonu można zmieszać z wapnem tlenkowym, ale po zmieszaniu z wapnem węglanowym wydzieli się dwutlenek węgla i amoniak, a fosfor będzie w formie nierozpuszczalnej w wodzie i słabych kwasach. Potasu nie można mieszać z wapnem tlenkowym gdyż te nawozy to sole mocnych kwasów i mocnych zasad, a więc zajdzie reakcja wyparcia wapnia przez potas. Z tych samych powodów nie można mieszać polifoski z zarówno wapnem tlenkowym jak i węglanowym gdyż jest to mieszanina fosforanu amonu z chlorkiem potasu. Pozdrawiam! Quote
daniel satola Posted January 19, 2014 Author Report Posted January 19, 2014 może ktoś jeszcze coś wie?????? Quote
Rico Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 wcześniej stosowałem wapno z cukrowni ale tego było sporo na ha rozrzutnikiem woziłem, wapnio zawsze potrzebne w polu, i zależy jakie chcesz kupić,jaką ma zawartość składników, każde pryskanie czy też nawożenie nawozem zakwasza pole i ratuje wapnowanie, tak jak wcześniej pisałem tlenkowo-magnezowe w ilości 300-400 kg/ha Quote
VoYtek8 Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 Panowie, a może ktoś teraz ostatnio wapno kupował i orientuje się w cenie? Pozdrawiam Quote
Rico Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 tlenkowo-magnezowe 1T na palecie worek kosztował mnie 250,- zł, z tego 300 kg/ha a tekie zwykłe to około 1500zł za 25T, ale jakościowo odbiega od tego pakowanego. Mniejsza zawartość wapna około 25% Quote
DuzyGrzegorz Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 Witam. mam kilka pytań o nawożenie pól3 i4 klasy wapnem granulowanym 1/ile na hektar2/czy potem można nawozić czym i ile3/czy można to robić na wiosne4/na zasiane pola już można(zboza)5/przed qq przed obornikiemdzięki za wszystkie opinie i pomoc:DNa podstawie tego co napisałeś o glebie nikt odpowiedzialnie Ci nie udzieli odpowiedzi. Klasa gleby określa wyłącznie jaki podatek z niej należy zapłacić, a żadnej informacji o glebie nie daje. Napisz jakiego jest kompleksu, jaki typ gleby i jaki gatunek gleby oraz pH. Jeżeli nie znasz pH to napisz jakie chwasty tam rosną. Jeżeli nie znasz gatunku gleby to spróbuj z niej uformować zacierkę i napisz z jakim efektem. Jeżeli nie znasz typu gleby to ją opisz. Jeżeli nie znasz kompleksu to napisz co było najczęściej uprawiane, jakie rośliny się udają, a jakie nie. I najważniejsze to napisz co to a wapno granulowane, przynajmniej jego odmianę (01, 02, ... 09). Pozdrawiam! Quote
simson54 Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 ja kupowałem wapno i płaciłem za wapno magnezowe 9 zł za 30 kg worek Quote
prometeusz Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 Panowie' date=' a może ktoś teraz ostatnio wapno kupował i orientuje się w cenie? Pozdrawiam [/quote'] nawóz wapniowo magnezowy granulowany z mikroelementami 510zł/tnawóz wapniowo magnezowy granulowany bez mikroelementów 440zł/tkreda nawozowa luz 52%CaO 140zł/t Quote
prometeusz Posted February 10, 2014 Report Posted February 10, 2014 kreda nawozowa luz 52%CaO to wapno węglanowe czy tlenkowe? Słyszę różne wersje i nie wiek która jest prawdziwa Quote
Recommended Posts