Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. mam kilka pytań o nawożenie pól3 i4 klasy wapnem granulowanym

1/ile na hektar

2/czy potem można nawozić czym i ile

3/czy można to robić na wiosne

4/na zasiane pola już można(zboza)

5/przed qq przed obornikiem

dzięki za wszystkie opinie i pomoc:D

Posted
kupowałem tlenkowo-magnezowe, dawka to głównie zależy od kwaśności gleby ale gdzieś w granicach 300-400 kg/ha można nawozić ale po przednim wymieszaniu z glebą dokładnie. trzeba unikać nawożenie razem z obornikiem, można na wiosnę ale musi być dobrze wymieszane z glebą, na zasiane nie zalecam bo spali rośliny, przed qq polecam wygnoić pole zaorać wywieść wapno i dokładnie uprawić i wymieszać z glebą.
Posted
Saletrę amonową albo saletrzak lub mocznik czy siarczan amonu jak się zmiesza z wapnem węglanowym to nic się nie stanie, ale jak się zmiesza z wapnem tlenkowym to azot się ulotni w postaci amoniaku. Po wymieszaniu z wapnem węglanowym tego efektu nie będzie. Superfosfatów nie można mieszać z wszelkimi nawozami zawierającymi wapń, gdyż powstanie z superfosfatu mączka fosforytowa, co oznacza że mączkę fosforytową można mieszać z wapnem tlenkowym i węglanowym bez ograniczeń. Fosforan amonu można zmieszać z wapnem tlenkowym, ale po zmieszaniu z wapnem węglanowym wydzieli się dwutlenek węgla i amoniak, a fosfor będzie w formie nierozpuszczalnej w wodzie i słabych kwasach. Potasu nie można mieszać z wapnem tlenkowym gdyż te nawozy to sole mocnych kwasów i mocnych zasad, a więc zajdzie reakcja wyparcia wapnia przez potas. Z tych samych powodów nie można mieszać polifoski z zarówno wapnem tlenkowym jak i węglanowym gdyż jest to mieszanina fosforanu amonu z chlorkiem potasu. Pozdrawiam!
Posted
wcześniej stosowałem wapno z cukrowni ale tego było sporo na ha rozrzutnikiem woziłem, wapnio zawsze potrzebne w polu, i zależy jakie chcesz kupić,jaką ma zawartość składników, każde pryskanie czy też nawożenie nawozem zakwasza pole i ratuje wapnowanie, tak jak wcześniej pisałem tlenkowo-magnezowe w ilości 300-400 kg/ha
Posted
tlenkowo-magnezowe 1T na palecie worek kosztował mnie 250,- zł, z tego 300 kg/ha a tekie zwykłe to około 1500zł za 25T, ale jakościowo odbiega od tego pakowanego. Mniejsza zawartość wapna około 25%
Posted

Witam. mam kilka pytań o nawożenie pól3 i4 klasy wapnem granulowanym

1/ile na hektar

2/czy potem można nawozić czym i ile

3/czy można to robić na wiosne

4/na zasiane pola już można(zboza)

5/przed qq przed obornikiem

dzięki za wszystkie opinie i pomoc:D

Na podstawie tego co napisałeś o glebie nikt odpowiedzialnie Ci nie udzieli odpowiedzi. Klasa gleby określa wyłącznie jaki podatek z niej należy zapłacić, a żadnej informacji o glebie nie daje. Napisz jakiego jest kompleksu, jaki typ gleby i jaki gatunek gleby oraz pH. Jeżeli nie znasz pH to napisz jakie chwasty tam rosną. Jeżeli nie znasz gatunku gleby to spróbuj z niej uformować zacierkę i napisz z jakim efektem. Jeżeli nie znasz typu gleby to ją opisz. Jeżeli nie znasz kompleksu to napisz co było najczęściej uprawiane, jakie rośliny się udają, a jakie nie. I najważniejsze to napisz co to a wapno granulowane, przynajmniej jego odmianę (01, 02, ... 09). Pozdrawiam!

Posted

Panowie' date=' a może ktoś teraz ostatnio wapno kupował i orientuje się w cenie? ;) Pozdrawiam :)

[/quote']

nawóz wapniowo magnezowy granulowany z mikroelementami 510zł/t

nawóz wapniowo magnezowy granulowany bez mikroelementów 440zł/t

kreda nawozowa luz 52%CaO 140zł/t

• 3 weeks later...