Jump to content

Recommended Posts

Posted
U mnie ma dobre klasy ziemi i sieję pioniera, o długiej wegetacji. Jak kiedyś gadałem z przedstawicielem tej fimy to mówił że mają właśnie odmiany o skróconej wegetacji na słabe gleby. Ale z tego co wiem to nikt nie płaci za pioniera aby siać krótszą wegetację na słabych glebach i raczej wybierają coś ze smolic: Cedro albo Wilga.
Posted
jak siałem na ugorze to musiałem dobrze przygotować glebę, nawożenie i kupiłem nasiona które polecił mi sprzedawca SANGENTA efekt- byłem zadowolony z plonów i nawet spoko urosła, a kolby większe od sąsiada który sieje już ładnych parę lat :)
  • 2 months later...
Posted
Tyle że kukurydze sieje się siewnikiem punktowym, więc chodzi o ilość, a nie o wagę nasion. Ja jak w tamtym roku siałem na pole 0.98 ha czyli prawie hektar to poszły mi dwa worki po 50tyś sztuk w każdym worku! ;) Była to kukurydza na kiszonkę. Pozdrawiam :)
Posted
Właśnie, a ja mam możliwość kupić nasiona kukurydzy od handlarza w 25 kg workach i zastanawiam się ile mi wyjdzie na 1 ha? nasiona nie są tanie a po co mam kupić za dużo;[ chyba żeby policzył ile w litrowych pojemniku się mieści sztuk nasion i przeliczył taki worek;[cóż jakoś sobie poradzę wiedząc ile nasion na ha;] pozdrawiam
Posted

Dzięki za podpowiedz;] właśnie mam takie worki po 25 kg.

Od kiedy kukurydza jest sprzedawana na kilogramy ?????.Pierwsze słyszę .Kuku jest sprzedawana w moim regionie na jednostki i tak ma po 50 tyś ' date='lub 80 tyś jedno opakowanie zależy od firmy .[hr']

Witam. Poszukuję w miarę taniej odmiany kukurydzy na ziarno. Klasa ziemi IV-V. Proszę o porady :)

Śmiało możesz zasiać Euro -stara ,lub Jawora .Ja miałem te dwie odmiany i plonowały mi rewelacyjnie .Mało tego część plantacji była na 6 klasie i też kuku w 2013 roku mi urosła .A na 4 klasę ziemi to jak najbardziej .W obecnym roku mam Ls Silvano i Ero -stara .