Krystiaan19 Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 Witam. Poszukuję w miarę taniej odmiany kukurydzy na ziarno. Klasa ziemi IV-V. Proszę o porady Quote
Robert ;-) Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 tu masz podobny temat http://www.rolnik-forum.pl/Thread-kukurydza-na-ziarno-jaka-odmiane-wybra%C4%87-na-gleby-iv-v-klasy?highlight=jaka+odmiana+kukurydzy Quote
Krystiaan19 Posted January 16, 2014 Author Report Posted January 16, 2014 opoka ze smolic Z tego co przed chwilą czytałem opoka nadaję się bardziej pod kiszonkę a ja szukam typową odmianę na ziarno. Quote
owca Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 U mnie ma dobre klasy ziemi i sieję pioniera, o długiej wegetacji. Jak kiedyś gadałem z przedstawicielem tej fimy to mówił że mają właśnie odmiany o skróconej wegetacji na słabe gleby. Ale z tego co wiem to nikt nie płaci za pioniera aby siać krótszą wegetację na słabych glebach i raczej wybierają coś ze smolic: Cedro albo Wilga. Quote
Rico Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 jak siałem na ugorze to musiałem dobrze przygotować glebę, nawożenie i kupiłem nasiona które polecił mi sprzedawca SANGENTA efekt- byłem zadowolony z plonów i nawet spoko urosła, a kolby większe od sąsiada który sieje już ładnych parę lat Quote
Robert ;-) Posted March 30, 2014 Report Posted March 30, 2014 Witam, może banalne pytanie,ale ile sieje się nasion kukurydzy w kilogramach na ha? Quote
VoYtek8 Posted March 30, 2014 Report Posted March 30, 2014 Tyle że kukurydze sieje się siewnikiem punktowym, więc chodzi o ilość, a nie o wagę nasion. Ja jak w tamtym roku siałem na pole 0.98 ha czyli prawie hektar to poszły mi dwa worki po 50tyś sztuk w każdym worku! Była to kukurydza na kiszonkę. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted March 30, 2014 Report Posted March 30, 2014 Właśnie, a ja mam możliwość kupić nasiona kukurydzy od handlarza w 25 kg workach i zastanawiam się ile mi wyjdzie na 1 ha? nasiona nie są tanie a po co mam kupić za dużo;[ chyba żeby policzył ile w litrowych pojemniku się mieści sztuk nasion i przeliczył taki worek;[cóż jakoś sobie poradzę wiedząc ile nasion na ha;] pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted March 30, 2014 Report Posted March 30, 2014 Nie pamiętam dokładnie, ale tamte worki które ja miałem były po 20 albo 25kg, więc 2 worki na hektar powinny Ci starczyć. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted March 31, 2014 Report Posted March 31, 2014 Dzięki za podpowiedz;] właśnie mam takie worki po 25 kg. Quote
rafaello3 Posted March 31, 2014 Report Posted March 31, 2014 Dzięki za podpowiedz;] właśnie mam takie worki po 25 kg. Od kiedy kukurydza jest sprzedawana na kilogramy ?????.Pierwsze słyszę .Kuku jest sprzedawana w moim regionie na jednostki i tak ma po 50 tyś ' date='lub 80 tyś jedno opakowanie zależy od firmy .[hr']Witam. Poszukuję w miarę taniej odmiany kukurydzy na ziarno. Klasa ziemi IV-V. Proszę o porady Śmiało możesz zasiać Euro -stara ,lub Jawora .Ja miałem te dwie odmiany i plonowały mi rewelacyjnie .Mało tego część plantacji była na 6 klasie i też kuku w 2013 roku mi urosła .A na 4 klasę ziemi to jak najbardziej .W obecnym roku mam Ls Silvano i Ero -stara . Quote
przemek2092 Posted April 1, 2014 Report Posted April 1, 2014 Polecam prosne ze smolic, mam ją na lżejsze ziemię Quote
rafaello3 Posted April 1, 2014 Report Posted April 1, 2014 Kolego masz Prosnę i ile Tobie plonowała ???.Oświeć mnie ,bo to jest moim skromnym zdaniem bardzo słaba odmiana !!!.Jawor jest o niebo lepszy !!!. Quote
Recommended Posts