franjo3 Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 Witajcie. Nie znalazłem takiego tematu więc zakładam.Kupiłem dom na Wsi w lubuskim oraz 1.5 ha ziemii. Jestem fanem offroad-u (jazdy terenowej) miałem już auto 4x4 a teraz quada. Przyszedł czas na uprawę ziemii, Więc chcę nabyć ciągnik. No ale nie był bym sobą gdybym się nie powygłupiał. Mam sporo pieńków, krzaków do wyrwania. 300m drogi do odśnieżania i totalne wertepy na polu. Doradźcie czym bym sobie pojeździł i wykonał te prace za 20 tysi.PozdrawiamFranjo Quote
VoYtek8 Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 Kup sobie Ursusa c330 Za 20 tyś to sobie kupisz igłę z turem i jeszcze zostanie na sprzety typu pług, kultywator itd. Ciągnik jest lekki, więc jest lepszy do wyjazdów typu off-road niż MF255 czy Ursus c360. To pole 1,5ha obrobisz nim spokojnie, zrobisz prace domowe, a jak bedziesz dbał o ten ciągnik, wymieniał filtry i oleje na czas, no i jakoś nie katował go to będziesz go niego tylko lał ropę (której pali i tak mało ) i jeździł. Nie ma moim zdaniem lepszego ciągnika jak do takich celów i na ten areał. Pozdrawiam Quote
franjo3 Posted January 16, 2014 Author Report Posted January 16, 2014 Dziękuję za odpowiedź. Problem w tym że 330 nie daje rady wyrywać pieńków a z odśnieżaniem sobie nie bardzo radzi. Sąsiad ma 330 i sobie nie poradził. Na podmokłą bagnistą łąkę od razu siada i trzeba się wyciągarką ratować. Może coś innego? Quote
Robert ;-) Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 Kup sobie kirowa to pole obrobisz za jedny przejazdem i drzewa powyrywasz, do off roudu tez się nada, a za 20000 kupisz spokojnie takiego byczka;] Quote
franjo3 Posted January 16, 2014 Author Report Posted January 16, 2014 Jak dokładnie się to nazywa bo google nie pokazuje ciągnika-----------ok. znalazłem Quote
Robert ;-) Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 Tu masz link http://tablica.pl/oferta/ciagnik-kirowiec-CID757-ID4EFTh.html#814ca470b0 Quote
VoYtek8 Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 Kirowiec na 1.5ha? To dobry pomysł jak ktoś ma jakieś nieograniczone zapasy ropy. Na pewno pieńki to bez problemu by wychodziły, jednak co do off-roadów to jak wjedziesz w dobre błoto i się zakopiesz to chyba czołg będzie Cię musiał wyciągać , albo parę ciągników. Z czołgiem to był żart oczywiście Napisz może jaki przedział mocy cię interesuje bo ciągników za 20tyś jest jednak sporo. Pozdrawiam Quote
franjo3 Posted January 16, 2014 Author Report Posted January 16, 2014 Z tym czołgiem to na ostro... świętoszów niedaleko. Ale serio:kirowiec jest śliczny ale faktycznie szejkiem arabskim raczej nie jestem poza tym potrzebuję zarejestrowanego a tu robi się już inna bajka. Myślałem o Ursusie 385 co Wy na to? Quote
VoYtek8 Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 Ciągnik na taki areał to za duży, ale ogólnie to jest tak iż ma dość słaby podnośnik (porównując z zachodnimi ciągnikami). W wielu pracach wyraźnie brakuje przedniego napędu przez co trochę mocy się marnuje. Ten ciągnik do oszczędnych nie należy i ogólnie żeby kupić coś naprawdę dobrego to trzeba dać ponad 15tyś. Z resztą po co Ci 4-cylindrowy ciągnik na uprawę 1,5ha i zabawy w terenie? Pozdrawiam Quote
Narco Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 Kup Can am 1000 outlander albo Grizzlaka 700 i bedziesz mial quada i ciagnik w jednym... Quote
franjo3 Posted January 16, 2014 Author Report Posted January 16, 2014 Cóż. W sprawie ciągników jestem ignorantem. Zgłębiam temat od 2 tygodni. Piszę do Was bo się orientujecie co z czym. Nie zależy mi na oszczędnościach paliwa (z rozsądkiem oczywiście) bo auto terenowe w lesie siorbało 10 diesel-a na godzinę a quad siorbie 6-8 na godzinę więc jeśli ciągnik będzie brał do 10/h to jest do zaakceptowania. Uprawa ziemi to tylko hobby. Hodujemy kury więc trochę ziarna i ziemniaków. Na to nie patrz. Chodzi mi o to aby zamiast katować quada do odśnieżania i wożenia syfu na przyczepie przesiąść się na "zabawkę" dla chłopaków ze wsi i przy okazji coś jeszcze pożytecznego zrobić. A uwielbiam błoto więc sam rozumiesz...Kup Can am 1000 outlander albo Grizzlaka 700 i bedziesz mial quada i ciagnik w jednym... Nie. Nie da rady orkę i siano a same części to poezja. Mam KIngwaya 700 i nie daje rady. Quote
Robert ;-) Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 To jak chcesz ciągnik do zabawy to poszukaj c3604x4 może jak dobrze poszukasz to kupisz za te 2 dychy na mth[motogodzinę] spali ci 5-6litów w ciężkiej robocie to wszystkie pieniądze;] bo z innych to jak Wojtek ci radził c330 c360 i 385 do 20000 kupisz Quote
VoYtek8 Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 To teraz jedyne co przychodzi mi do głowy to Zetor 5211 lub wersja 4x4 5245. Ciągniki wygodne, palące dużo, a przy tym mogące zrobić dużo. Jak dalej będziesz uważał że mocy jak do wyrywania pieńków ma za mało to masz rzadziej spotykanego 6211, albo wersję największą 7211 lub 4x4 7245. Tyle iż one są już spore. Jak na moje oko to 5211 albo 5245 spokojnie Ci wystarczy do takich robót. Pamiętaj że kupić ciągnik to jedno bo grata sobie możesz przyprowadzić choćby za 5000zł, ale mieć ciągnik który da radę pracować w trudnych warunkach to inna sprawa. Im większy ciągnik tym większe prawdopodobieństwo że pracował na dużym areale, a być może i był katowany. Na rynku masz wiele bubli typu ciągnik wart 8000zł w nowych blachach w cenie 15tyś jako igła... Zetory są drogie w kupnie, więc handlarze od nich stronią. Pozdrawiam Quote
franjo3 Posted January 16, 2014 Author Report Posted January 16, 2014 I to się nazywa konkretnie odpowiedzieć. Zanurzam się w googlach i dam znać jutro. Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Quote
massay1 Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 Nie za bardzo stronią. Wożą tego niemożliwe ilości zza Bałtyku. No i budżet trochę lichy jak na zetora który będzie się poruszał o własnych siłach. Ostatecznie zostanie mtz 82 ma 80 koni ewentualnie troszkę słabszy 60 koni 552. Za tą kwotę jak dla mnie jedyna opcja ciągnika z przednim napędem, przyzwoitym spalaniem, pełną gamą niedrogich i dostępnych części. Quote
Rico Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 białoruśka daje radę, nie są drogie, wytrzymałe, na ramie, 1,5ha zrobi szybko, pnie wyrwie na pewno:) a do zabawy to zobacz sobie filmy tutaj na forum Quote
franjo3 Posted January 17, 2014 Author Report Posted January 17, 2014 Witajcie. Wczoraj ryłem dość długo i faktycznie Zetorki są bardzo drogie. Z budżetem 20 t. nie ma co startować. MTZ wyglądają rozsądnie. Boję się tylko o dostępność części. A co sądzicie o rodzimej produkcji? Czy są jakieś ursusy 4x4? Quote
VoYtek8 Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 Wszystkie Ursusy z końcówką 4 w nazwie są 4x4. Jest ich mnóstwo: 3514, 5314, 914, 1224. Naprawdę prawie każdy ciągnik Ursusa ma swoją wersje 4x4. Ew. możesz poszukać c360 z dorabianym przednim napędem. Cóż wejdź na portale aukcyjne, google aby sprawdać parametry i szukaj czegoś dla siebie. Pozdrawiam Quote
rolnik7889 Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 A forschrrit zt 303 ciągnik duży ciężki mało pali jak na taką moc dobre oponu i jest nie do zatrzymania za 20 tyś. Kupisz spokojnie lub popatrz sie za nowszym modelem zt 323 Quote
massay1 Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 Nie znajdziesz drugiej marki która miała by bardziej rozbudowany system sprzedaży internetowej od mtz-ta. Kupisz wszystko dosłownie a czas oczekiwania ogranicza jedynie transport na terenie polski. Quote
franjo3 Posted January 17, 2014 Author Report Posted January 17, 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Teraz długie wieczory z Tablicą.pl i poszukiwania. Na razie na topie jest Fortschritt ale rozważam jeszcze MTZ. Jak coś kupię to dam znać. Pozdrawiam. Quote
massay1 Posted January 18, 2014 Report Posted January 18, 2014 Sprawdź sobie rynek używanych i nowych części do forszaja i porównaj to z mtz-tem, ursusem czy zetorem. Jeśli chcesz się pobawić na półtora hektara to forszaj jest za wielki, za ciężki i kompletnie pozbawiony zwrotności. Ciągnik fajny ale na lotnisko.Osobiście Fortschritta bym nie kupował. Quote
rolnik7889 Posted January 18, 2014 Report Posted January 18, 2014 Sam jestem posiadaczem fortschritta zt 303 prawda jest on ciężki i mało zwrotny cześći można łatwo dostać. Osobiście jestem zadowolony z jego użytkowania ale jest tylko na długie kawałki pola. Quote
franjo3 Posted July 13, 2014 Author Report Posted July 13, 2014 Witajcie. Trochę to trwało ale w końcu stałem się posiadaczem Fortschritt-a zt 303. Mam go 2 dzień i nie bardzo wiem co z czym i do czego. Ma może ktoś instrukcję do czego służą poszczególne wajchy. Proszę o jakieś podpowiedzi np. jak podnieść podnośnik żeby na ziemii nie leżał. Quote
íktorn Posted July 13, 2014 Report Posted July 13, 2014 Wtej cenie kup Zetora bociana szybki 45 km hMożna porobic i poszaleć Quote
Recommended Posts