Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zależy do czego potrzebujesz.

Jeżeli silos zasypujesz raz do roku, czyli po żniwach wkładasz pod kątem "żmijkę" - przenośnik ślimakowy i sukcesywnie go opróżniasz to to jest dobre i najtańsze rozwiązanie.

Jeżeli często zasypujesz i rozładowujesz silos to warto zapłacić więcej za silos lejowy.

Poza tym w lejowym nie da się uzyskać takiej wentylacji jak w silosie zbożowym płaskodennym, chyba że zamówisz dodatkową siatkową lub perforowaną ścianką, ale to bardzo zwiększa koszt.

Posted
Osobiście nie znam się na tym aż tak bardzo co prawda wychowałem się na wsi w małym gospodarstwie ale to było nic z tym co robię teraz, mianowicie pomagam teściom na gospodarstwie ok 40 ha od 2 lat i doświadczenia i wiem tylko tyle ze żmijka radzi sobie świetnie z rzepakiem czy pszenicą ale do pewnego momentu, jak zboża jest mało trzeba wejść do środka zbiornika i łopatą nagarnywać zborze bo żmijka nie "łapie" co dla mnie jest czymś absurdalnym bo nie po to się produkuje maszyny żeby dalej rękoma machać, dodam że latem w zbiorniku jest jak w saunie i do tego ten kurz. ;)
Posted
Tak to prawda trzeba wejść i nagarnąć pod sam koniec. Dlatego jeżeli trzeba zrobić to raz na rok jak napisałem to tragedii nie ma. Jeżeli chcesz tego uniknąć to tylko lejowy wchodzi w grę.
Posted
Osobiście wpadłem na pomysł ale nie wiem jeszcze czy wypali ponieważ obydwa zbiorniki są pełne pszenicy. Oto mój pomysł: położyłem na dnie zbiornika brezent i związałem sznurkami coś na wzór spadochronu i mam nadzieję że gdy będziemy opróżniać zbiorniki to gdy podniosę plandekę ziarno samo się nasunie na środek i będzie łatwiej, oczywiście do końca nie pozbędę się problemu nagarniania ale potrzeba jest matką wynalazku. Jak pszenica będzie w dobrej ceni i teść będzie sprzedawał będę miał okazję sprawdzić. ;)