Stiven1983 Posted January 17, 2014 Posted January 17, 2014 Witam.Chciałem w swoim opryskiwaczu przeprowadzić modernizacje, a mianowicie przerobić belki na hydraulicznie składane.I tu jest mały problem ponieważ belki składają się za opryskiwaczem, co za tym idzie sporo kombinacji. Chciałbym uniknąć przeróbki całych belek ale chyba się nie da. Może ktoś z was widział lub ma coś takiego w swoim opryskiwaczu.Wszelkie sugestie i pomysły mile widziane Sprawę pompy i jej napędy już przemyślałem Quote
grzepaku1 Posted January 18, 2014 Posted January 18, 2014 jaki masz opryskiwacz ciągany ,zawieszany, jaki szeroki ,na ile części dzieli się jedna lanca Quote
Stiven1983 Posted January 18, 2014 Author Posted January 18, 2014 Opryskiwacz zawieszany 400l belka 12m. W sumie opryskiwacz mały ale ze względu na rozkład pól i sporą ilość drzew i słupów na moich działkach mam tylko dwa czyste przejazdy. Za każdym razem złóż i rozłóż. Quote
grzepaku1 Posted January 18, 2014 Posted January 18, 2014 lance składają się z tyłu opryskiwacza ale z ilu elementów składa się jedna połówka lancy i w jaki sposób się składają najlepiej jakbyś wstawił zdjęcie Quote
Stiven1983 Posted January 18, 2014 Author Posted January 18, 2014 Lance składają się poziomo za opryskiwaczem na razie jedna połowa na boki o druga rozkładana do góry nie krzyżują się.Tak wyglądająhttps://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSz1uXngHeeu-UctQ8RLGxnSczOd8W0VF_CfCfAOym1n3AQntB_ Quote
massay1 Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 Całą stronę zrób tylko odchylaną do tyłu. Jeśli chodzi o wymijanie słupów to wystarczy. Znajomy swojego czasu na lancach zrobił ślizgi i patent ze sprężynami. Dojeżdżał do słupa a lanca się po nim ślizgała. Jak przeskoczyła słup cofnął do niego i rura dalej. Działało fajnie do czasu aż połamał cofając i olał to. Kupił składane hydraulicznie. Quote
Stiven1983 Posted January 19, 2014 Author Posted January 19, 2014 Pomyślałem nad dźwignia tak jak jest w koparce od łyżki kąt wychyłu ponad 180 st. Quote
massay1 Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 Możesz zrobić składanie przez dźwignie lub np. łańcuch i zębatka na osi obrotu. Tutaj ogranicza jedynie wyobraźnia. Quote
grzepaku1 Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 takie rozwiązanie o którym pisze massay1 jest w opryskiwaczach douven zobacz na allegro jak to jest rowiązane a w łańcuch z jednej (prawidłowej) strony wpinasz sprężynę i masz zabezpieczenie przed uszkodzeniem przy zaczepieniu o przeszkode a kąt otwarcia lancy może byc nawet 270 stopni Quote
massay1 Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 He he. No widzisz z głupoty mi się trafiło. Takie rozwiązanie było w koparce ruskiej Quote
Stiven1983 Posted January 19, 2014 Author Posted January 19, 2014 Muszę powiedzieć że pomysł spoko zwłaszcza sprężyna w zabezpieczeniu. 180 stopni mi wystarczy tylko przydało by się wymyśleć jakieś zabezpieczenie.Rozwiązanie w douvenie fajne ale sam nie wiem czy nie za skomplikowane. Quote
massay1 Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 Jak nie to zrób na powietrze. Proste, tanie a sam siłownik będzie działał jak zabezpieczenie sprężynowe. Zmniejszone ryzyko urwania lub skrzywienia konstrukcji bo hydraulika ma jednak siłę. Żeby ja ograniczyć trzeba kombinować i wbijać się w dodatkowe koszty.Trzeba by tylko przejrzeć rynek z siłownikami dwustronnego działania pneumatycznymi. Quote
Stiven1983 Posted January 19, 2014 Author Posted January 19, 2014 Powietrze tak jak mówisz super sprawa, jednocześnie to zabezpieczenie przed urwaniem. Tylko jeszcze kompresor mam nieukończony w traktorze.Siłowniki to koszt około150- sztuka Quote
grzepaku1 Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 na powietrze chyba nie zda egzaminu bo możesz pogiąć lance podczas rozkładania i składania będą mocno uderzać bo powietrzem nie idzie dokładnie sterowac a co do zabezpieczenia takiego jak w douvenie nie musisz nic wymyślać bo już jest ,lance rozkładasz hydrauliką bez zabezpieczenia a sprężyna wstawiona w odcinek łańcucha z prawidłowej strony tak jest fabrycznie w razie zaczepienia lancą o słup rozciąga się i lanca się składa chociaż siłownik się nie chowa a siłę tego zabezpieczenia regulujesz wielkością sprężyny ,coś o tym wiem bo posiadam taki opryskiwacz . Quote
Stiven1983 Posted January 19, 2014 Author Posted January 19, 2014 Tak sobie pomyślałem że można wstawić rozdzielacz z sekcją pływającą i w przypadku zaczepienia o przeszkodę siłownik nam się schowa. Quote
Recommended Posts