Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Chciałem w swoim opryskiwaczu przeprowadzić modernizacje, a mianowicie przerobić belki na hydraulicznie składane.

I tu jest mały problem ponieważ belki składają się za opryskiwaczem, co za tym idzie sporo kombinacji. Chciałbym uniknąć przeróbki całych belek ale chyba się nie da.

Może ktoś z was widział lub ma coś takiego w swoim opryskiwaczu.

Wszelkie sugestie i pomysły mile widziane

Sprawę pompy i jej napędy już przemyślałem

Posted
Opryskiwacz zawieszany 400l belka 12m. W sumie opryskiwacz mały ale ze względu na rozkład pól i sporą ilość drzew i słupów na moich działkach mam tylko dwa czyste przejazdy. Za każdym razem złóż i rozłóż.
Posted

Całą stronę zrób tylko odchylaną do tyłu. Jeśli chodzi o wymijanie słupów to wystarczy.

Znajomy swojego czasu na lancach zrobił ślizgi i patent ze sprężynami. Dojeżdżał do słupa a lanca się po nim ślizgała. Jak przeskoczyła słup cofnął do niego i rura dalej.

Działało fajnie do czasu aż połamał cofając i olał to. Kupił składane hydraulicznie.

Posted
takie rozwiązanie o którym pisze massay1 jest w opryskiwaczach douven zobacz na allegro jak to jest rowiązane a w łańcuch z jednej (prawidłowej) strony wpinasz sprężynę i masz zabezpieczenie przed uszkodzeniem przy zaczepieniu o przeszkode a kąt otwarcia lancy może byc nawet 270 stopni
Posted

Muszę powiedzieć że pomysł spoko zwłaszcza sprężyna w zabezpieczeniu. 180 stopni mi wystarczy tylko przydało by się wymyśleć jakieś zabezpieczenie.

Rozwiązanie w douvenie fajne ale sam nie wiem czy nie za skomplikowane.

Posted

Jak nie to zrób na powietrze. Proste, tanie a sam siłownik będzie działał jak zabezpieczenie sprężynowe. Zmniejszone ryzyko urwania lub skrzywienia konstrukcji bo hydraulika ma jednak siłę. Żeby ja ograniczyć trzeba kombinować i wbijać się w dodatkowe koszty.

Trzeba by tylko przejrzeć rynek z siłownikami dwustronnego działania pneumatycznymi.

Posted

Powietrze tak jak mówisz super sprawa, jednocześnie to zabezpieczenie przed urwaniem. Tylko jeszcze kompresor mam nieukończony w traktorze.

Siłowniki to koszt około150- sztuka

Posted
na powietrze chyba nie zda egzaminu bo możesz pogiąć lance podczas rozkładania i składania będą mocno uderzać bo powietrzem nie idzie dokładnie sterowac a co do zabezpieczenia takiego jak w douvenie nie musisz nic wymyślać bo już jest ,lance rozkładasz hydrauliką bez zabezpieczenia a sprężyna wstawiona w odcinek łańcucha z prawidłowej strony tak jest fabrycznie w razie zaczepienia lancą o słup rozciąga się i lanca się składa chociaż siłownik się nie chowa a siłę tego zabezpieczenia regulujesz wielkością sprężyny ,coś o tym wiem bo posiadam taki opryskiwacz .