borys42 Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 Witam,jestem tutaj nowym użytkownikiem. Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie mi kilku kwestii, a mianowicie zamierzam wydzierżawić ziemie rolną od nadleśnictwa na ekologiczną agroturystykę z hodowlą danieli.Spotkałem się z jedna nieścisłością, na niektórych forach i urzędach mówią, że wystarczy aby stać się "młodym rolnikiem" potrzeba posiadać lub wydzierżawić powyżej 1 ha, ja mam możliwość mieć 2,5, czyli to już mnie kwalifikuje. Natomiast nieścisłością jest wykształcenie.... jedni mówią, że trzeba być po szkole (tutaj pisze ogólnie, a mam na myśli typowo związane wykształcenie rolnicze, ja mam średnie ogólne) jedni i Panie np. w Krusie czy w ARiMR, że nie. Tylko powyżej 1 ha ziemia, przejście do KRUS i to wsio.Inni znowu coś wspominali o zaświadczeniu o kwalifikacji zawodowej (kurs) lub poświadczeniu pracy na roli (akurat pomagałem rodzinie przez kilka ładnych lat na gospodarce) jak powinno takie zaświadczenie ew. wyglądać?Ziemię zamierzam dzierżawić w łódzkim.Czy ktoś mi może rozwinąć ten temat? Gdyż sam już zgłupiałem, a gdzie nie uzyskam informacji to inna bajka. Quote
tomma Posted April 30, 2014 Report Posted April 30, 2014 z tego co wiem, trzeba tylko mieć ziemię Quote
kwiatowa Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Witaj, przesyłam linka na stronę ARiMR tu znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania: http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2007-2013/ulatwianie-startu-mlodym-rolnikom.htmlpozdrawiam Quote
rafaello3 Posted May 9, 2014 Report Posted May 9, 2014 Kolego z tego co ja wiem ,to trzeba mieć trochę więcej tych hektarów .Ale teraz nie jestem pewien ,czy na początku przy dzierżawie ,przepisaniu ,czy w czasie tych 5 lat od przyznania premii .W każdym razie jest mowa o średniej wojewódzkiej .Najlepiej zadzwoń do Wojewódzkiego ośrodka Armir i będziesz wiedział na czym stoisz .Ja z moją dziewczyną też startujemy w tym programie .Tak pisze o tej średniej wojewódzkiej i to jest wymóg konieczny . Quote
emaloo Posted May 24, 2014 Report Posted May 24, 2014 Znalazłem takie info - (Minimalna powierzchnia do spełnienia na dzień złożenia wniosku o przyznaniu pomocy w woj łódzkim - 1 ha a po 180 dniach od przyznania pomocy 7,57) natomiast wykształcenie można uzupełnić. Jest jeszcze (chyba w planach) program dla małych gospodarstw w którym można będzie otrzymać 60 tysięcy złotych - zna ktoś jakieś szczegóły, nie chcę oczywiście odbiegać zbytnie od tematu. Wypowiadam się jako poszukujący informacji, nie ekspert Pozdrawiam! Quote
Buyashaqa Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 Co do hektarów to musisz posiadać minimalną średnią wojewódzką i w przeciągu 3 lat dobić do średniej krajowej 10,42ha. Wszystko możesz mieć w dzierżawie ale na pewno 1ha czy 2ha Ci nie wystarczy. To zależy z jakiego woj. jesteś. Quote
dalabuszek Posted November 21, 2014 Report Posted November 21, 2014 Witam,ostatnio zgłębiałam temat "Młodego Rolnika" , wytyczne są opisane w dość zawiły sposób i wiele osób mylnie odczytuje fakt iż czas na uzupełnienie ilości posiadanych hektarów to 3 lata (dotyczy to jedynie województw, których średnia wojewódzka jest niższa niż średnia krajowa ). Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu Dotacji mamy 180 dni uzupełnienie ilości posiadanej ziemi do średniej krajowej, która faktycznie wynosi 10,42ha. Jeśli chodzi o wykształcenie, to nie musi być rolnicze, ale trzeba wtedy wykazać się inną formą swojego doświadczenia w rolnictwie (np praca w gospodarstwie rolnym, jako domownik itd...) Quote
Recommended Posts