Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ocena stanu Polskiej gospodarki.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#1 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 18 styczeń 2014 - 23:53

Panie i Panowie: mam do was pytanie... :) Jak oceniacie nasz stan gospodarki na przełomie ostatnich lat wobec tego co było kiedyś i w porównaniu z innymi krajami Europy oraz świata. Pozdrawiam :)
  • 0

#2 Rico

Rico

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 17:09

Voytku jeżeli chodzi o stan maszyn rolniczych i pól to powiem że różnica jest kolosalna, same maszyny to praktycznie nówki, nowoczesne, wydajne, rolnicy kierują się na jedną produkcję, coraz bardziej jesteśmy rozpoznawani na świecie, ale polityka rolnicza swoją stroną :) mamy ciężko ale i tak dajemy radę - a w innych krajach to pewnie byłaby już dawno wojna domowa :)
  • 0

#3 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 17:32

Ja natomiast poważnie obawiam się o polskie rolnictwo. Mam na myśli drobniejszych rolników, z małym i średnim areałem/hodowlą. Owszem, Unia dała szansę na modernizację i można było na tym skorzystać, podobnie z dopłatami, są, często jako konkretne pieniądze. Ale. Jeżeli uważniej przyjrzymy się sytuacji mniejszych gospodarstw to niestety widać, że pieniądze dane będą zabrane - manipulacja cenami żywca, zboża, mleka, paliw i nawozów. Mamy więcej pieniędzy ale jesteśmy zmuszeni wydawać więcej - wciąż rosnące ceny pasz, oprysków itd, . Przykład - jest podpisana umowa z mleczarnią, oddajesz mleko, przez x lat masz klasę extra, potem wchodzi nowa ustawa , zmienia całkowicie normy i okazuje sie, że twoje mleko nie ma klasy extra tylko I i od razu stawka leeci w dół, a przecież mleko jest takie samo - dostałeś dopłatę ale mniej masz za mleko. nie chcę twierdzić, że unia i wejście do niej to był błąd, absolutnie, ale uważam, że w przeciągu kilkunastu lat dużo gospodarstw upadnie i zostaną głównie wielohektarowcy. Co prawda wrodzony optymizm podpowiada mi, że jakoś to będzie ale są też fakty, których kwestionować się nie da.
  • 0

#4 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 18:24

Nie chodzi tutaj mi o stan gospodarki w sensie waszych gospodarstw, tylko o kondycję kraju wg. was i tego jak odczuwacie światowy kryzys. ;) Pozdrawiam :)
  • 0

#5 Stiven1983

Stiven1983

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 499 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 20:30

Ja myślę że najbardziej dotkliwy jest dla nas brak jakiejkolwiek stabilizacji cenowej. Pracujemy inwestujemy i nie wiemy czy w ogóle sprzedamy i w jakiej cenie.
  • 0

#6 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 21:05

Wojtku, w takim razie temat jest jeszcze ciekawszy :D cóż, póki Niemcy mają się dobrze to nam tez jakoś się wiodło będzie, bo powiązań handlowo-usługowych mamy wiele. Na pewno nie mam szerokiej wiedzy gospodarczo-polityczno-walutowej ale co mnie boli to upadek wielu zakładów typu FSO, URSUS, ( wiem, że nie całkowicie ale świetność dawno za nimi ). Zupełną zagadką jest dla mnie zamykanie stoczni i cukrowni. Uważam, że nie mamy specjalnie świetlanych perspektyw i ze względu na biurokracje, podatki i prawo firmy będą padały ale jednak muszę przyznać, że mogło być gorzej. Podoba mi się to, że sporo młodych ludzi usiłuje swoich sił w biznesie i nie ucieka za granicę a kryzys mi objawił się pod postacią drogiego paliwa i co raz droższych produktów. :)
  • 0

#7 Rico

Rico

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 20 styczeń 2014 - 08:32

jeżeli chodzi o Polskiego rolnika to i tak jestem pełen podziwu jak przetrzymaliśmy kryzys i niskie ceny, brak możliwości zbytu, choć sprzedaż maszyn nowych spadła w porównaniu do poprzedniego roku o jakieś 25%, wiadomo wszystko urośnie na polu ale pojawia się kwestia zbytu a tutaj pojawiają się problemy, niestety. Dobrze że udało mi się współpracować ze stałymi odbiorcami i jakoś poszło, ale wiadomo za niższą kasę. Rolnicy z innych krajów unijnych nie mają takich problemów- np. Francja - rolnik pojedzie do miasta i swoje produkty może sprzedać każdemu a u nas nagonka ze strony stróżów prawa :)
  • 0

#8 bardzomalorolny

bardzomalorolny

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 328 postów

Napisano 20 styczeń 2014 - 17:36

A ja dalej zauważam podział Polski pod względem gospodarczym. Na północy i w centrum kraju duże gospodarstwa, bardzo dobrze zmodernizowane, ukształtowane pod jednym kątem produkcji. Południe i część wschodnia to dalej część Polski z bardzo małymi gospodarstwami. Oczywiście zdarzają się wyjątki, gdzie są duże, ale to jedno na sto. Przykład różnicy: na południu jest jeszcze dużo koni w użyciu roboczym, a na północy są wioski w których konia nie widzieli 20 lat.
Tak samo można widzieć po ciągnikach i maszynach. Jakby tak chłop z gór pochwalił się że 330 kupił to niektórzy na północy by ich wyśmiali :) Pozdrawiam
  • 0

#9 íktorn

íktorn

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 517 postów

Napisano 25 listopad 2014 - 13:49

To nie tylko Ursus i FSO były zakłady Waryńskiego produkujące świetnie koparki dziś ich nie ma. Stalowa-Wola. maszyny robią chińczycy pod naszym logo. Star. JELCZ to produkty i,fabryki co słychać nic lub niewiele zostało lub sprzedano razem z technologią. Tonsil. elmor.Bizon.
Stocznie Huty kopalnie to wszystko zostało rozprzedane. Lub rozwalone z kilku powodów nieuczciwej konkurencji i taniej produkcji chińskiej. Zostało niewiele gałęzi przemysłu ciężkiego niestety i winę często ponosi nasze nieudolnie często kiedyś zmnieniajace się Rządy gdzie oferma i złodzieje się nie rozlicza bo wszyscy musieli by się rozliczyć. poprawiło się trochę ale co z tego jak król jest nagi

Długów z ostatnich 25 lat wnuki nie spłaca do zadłużenia zagranicznego dochodzi wewnętrzne. I to jest bagatela 8000 euro na głowę przy naszych zarobkach i kondycji państwa nie prędko się polepszy. Bo już nie ma kasy. I majątku do sprzedaży
  • 0

#10 farmer.piotr

farmer.piotr

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 04 grudzień 2014 - 13:41

Nie chcę nic mówić, ale ktoś na tych złodziei głosował. Trzeba było wspierać Solidarność Walczącą. Nie głosować na Kwaśniewskiego. Nie czytać wyborczej. Upominać się o ludzi, którzy zostali zmuszeni do emigracji i tam robili wielkie kariery. Po prostu się rozwijali i byli elitą działania. Na Boga, jak można czytać gazetę kogoś, kto mówi, że pochodzi od żydo-komuny? Jak można było godzić się na transformację?

Teraz nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Wiecie dlaczego? Bo i tak społeczeństwo zagłosuje w następnych wyborach na tych samych ludzi. I za 20 lat, będziecie płakać, że Warszawa została sprzedana za 100 tys. dolarów w prywatne ręce. Albo że jakiś kolejny premier oddał Niemcom wszystkie ziemie zachodnie. Będziecie płakać, że nie ma już Polskie flagi a Polska jest tylko jakimś tam podrzędnym landem niemieckim. Że jesteśmy rynkiem zbytu dla towarów drugiej i trzeciej kategorii po cenach dwa i trzy razy wyższych niż w UE.

Po cholerę jest w ogóle ta dyskusja?

----

• 0

#11 Rara Avis

Rara Avis

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 36 postów

Napisano 04 maj 2015 - 18:06

Moja ocena poparta statystyką i światowym rankingiem:

http://fraszki-and-u...osci-zycia.html

:)

• 0

#12 RomanZTarnowa

RomanZTarnowa

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 14 maj 2015 - 12:53

Oczywisćie mowiac dzisaj o systemie polskiej gospodarki i rolnictwa nie da sie pominac kwestii konfliktu na Ukrainie, bo jeszcze jakis czas temu kazdy z nas byl "frajerem". Jak wiadomo teraz sytuacja sie zmienila, ale czy do konca. http://uprawyrolne.p...ikt-na-ukrainietutaj troche wiecej na ten temat. Jesli chodzi o moje zdanie to rolnictwo, biorac pod uwage kryzys niedawny jakos sie trzyma, jesli chodzi natomiast o gospodarke krajowa to jak najszybciej trzeba ja zmienic, bo tu akurat UE ma bardzo zly wplyw.

• 0

#13 Rara Avis

Rara Avis

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 36 postów

Napisano 15 maj 2015 - 20:52

Niestety... dostajemy z każdej strony. Potrzebne nam te sankcje i embarga jak dziura w moście!

Kto najwięcej na sankcjach straci? Niemcy? Francja?

Byłam w ubiegłym roku na Ukrainie, już po zajęciu Krymu. Niedaleko granicy z Rosją (Charków).

Nikt tak naprawdę tego konfliktu nie chce... w czyim to jest interesie?

• 0

#14 Rara Avis

Rara Avis

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 36 postów

Napisano 15 maj 2015 - 20:57

Ja myślę że najbardziej dotkliwy jest dla nas brak jakiejkolwiek stabilizacji cenowej. Pracujemy inwestujemy i nie wiemy czy w ogóle sprzedamy i w jakiej cenie.

Otóż to!

A kto liczy swoją pracę? Ile razy to słyszałam... "robota się nie liczy".

W tej chwili to jest - dosłownie - walka o przetrwanie na placówce! A jeszcze niech zrobią reformę KRUS!

Już 15 lat temu byłam przy takich rozmowach (jako tłumacz), gdzie była mowa o potrzebie reformy.

Że należy wprowadzić podatek dochodowy dla rolników, a potem - urealnić składki KRUS, na podstawie areału, owego dochodu (chyba z sufitu wziętego!!! Albo od kredytu naliczonego!!!)

Bo w tej chwili jest niesprawiedliwie: od liczby domowników. I małe, powiedzmy, pięciohektarowe gospodarstwo, gdzie jest 7 domowników płaci większe składki KRUS niż gospodarstwo mające 100 ha, gdzie jest 3 domowników.

Wcześniej czy później to zostanie zrealizowane.

• 0

#15 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 15 maj 2015 - 21:02

w czyim interesie ?, napewno przeciw nam polakom i polsce. Rosyjska gospodarka traci na embargo, a my drobni producenci więcej. Polityka rosji zawsze szła w stronę szkodzenia innym krajom nawet kosztem swojego kraju i swoich obywateli, oni będą głodni, albo zjedzą bądź co, a my wyrzucimy, a skorzysta zachód właśnie niemcy, francja, dania. Oni odpady ze swojej produkcji pchają nam za grosze i jeszcze zarabiają na swoich sklepach w których naiwny polak kupuje bo taniej.... Brak słów....
  • 0

#16 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 15 maj 2015 - 21:16

droga Pani już tak nie jest. Gospodarstwa pow chyba 6 ha płaci od każdego składkę zdrowotną i to od każdego domownika i pracownika. Z krusem też nie jest tak hop, z jednej strony są mniejsze składki, ale jest stosunkowo niższe dofinansowanie z budżetu państwa względem zus. Zus ukrywa żeszę bezrobotnych, jeśli podniosą skadki wiele ludzi przestanie płacić skadki i przejdzie na bezrobocie jest jeszcze wiele innych aspektów
  • 0

#17 Rara Avis

Rara Avis

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 36 postów

Napisano 16 maj 2015 - 14:40

droga Pani już tak nie jest. Gospodarstwa pow chyba 6 ha płaci od każdego składkę zdrowotną i to od każdego domownika i pracownika. Z krusem też nie jest tak hop, z jednej strony są mniejsze składki, ale jest stosunkowo niższe dofinansowanie z budżetu państwa względem zus. Zus ukrywa żeszę bezrobotnych, jeśli podniosą skadki wiele ludzi przestanie płacić skadki i przejdzie na bezrobocie jest jeszcze wiele innych aspektów

Tak! To prawda!

Jest także aspekt, o którym wspomniał w przypływie szczerości nie kto inny, jak Pan Pawlak we własnej osobie. Pamiętacie?

• 0

#18 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 16 maj 2015 - 14:46

PSL dla mnie to dno !!!! I nie piszę co i jak bo nie chcę nikomu narazić się, polityka to g..... i staram się go omijać
  • 0

#19 Rara Avis

Rara Avis

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 36 postów

Napisano 16 maj 2015 - 16:41

Czy chcemy czy nie - żyjemy w konkretnym miejscu na ziemi. Tu i teraz.

Od tego, gdzie człowiek żyje - i kto tam rządzi - zależy całe jego  życie - dlatego nawet jeśli nam się wydaje, że polityka nas nie obchodzi i nie dotyczy... to i tak nas nie ominie.

A dziś w teleexpresie Pan Prezydent wypowiadał się o... zapobieganiu wyprzedaży polskiej ziemi.

Jeszcze oczy i uszy przecieram!

• 0

#20 Halifaxx

Halifaxx

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 179 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 13:17

Mnie osobiście denerwują przywileje niektórych grup społecznych, które są bardzo kosztowne dla budżetu. W innych krajach tego nie ma.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych