Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam mam problem kupiłem nową przystawke taka jak do cyklopa z nową pompą hylmet o wydajnośći 40l /min zamontowałem cały zestaw pod wom do zetora 7211 na ktorym zamontowany jest tur rozdzielacz na turze ma przepływ ok 60l wszystko jest dobrze podłączone ale jak włacze wom to po chwili wysadza mi oring na pompie co moze byc
Posted

Raczej zakładam że pompa powinna mieć przeciwne obroty. Wywala zimering kanałem który doprowadza olej do łożysk czy tulejek i jest od strony ssącej. Gdy pompa pracuje w drugą stronę ciśnie nim ciśnienie i temu wyciska uszczelniacz. Podłącz zasilanie i wylot odwrotnie i włącz wom przez wsteczny. Pewnie będzie chodzić tyle że wolno. To będzie znaczyło że jest jak wspomniałem.

Niektóre pompy można przekręcić na inne obrotu obracając jej bebechy.

A i możliwe że jest coś zatkane.

Posted
Przewody sprawdzane wszystko jest czyste mozliwe ze nowa pompa z bublem fabrycznym myslałem tez o zaworze ale to zawór przeciążeniowy niema nic wspólnego z tym co sie dzieje gdzies jakby molo swobodny przebieg oleju zeby na wolnych obrotach wysadzało ten oring
Posted
No właśnie. A dokładnie chodzi o kanały smarujące łożyskowanie. I często wyciskanie uszczelnień jest oznaką złego kierunku obrotów . Bo nadmierne ciśnienie powinno pompę rozerwać a nie wyciskać uszczelniacze. Wyjątkiem są pompy zużyte, wyrobione na łożyskowaniu. Ale ta akurat jest nowa.
Posted
kierunek obrotów przy takiej pompie jak kolega marcin podaje ma znaczenie bo jeśli jest nieprawidłowy to zaraz wypchnie simering na osi pompy ,w niektórych pompach można zmienić kierunek obrotów obracając pokrywkę na pompie o 180 stopni