kivino123 Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 Witam. Niedawno kupiłem pole 0,8 ha i chciałbym zasiać na nim pszenicę jarą.Nie znam się na pszenicy jarej więc proszę was o pomoc. Chcialbym dowiedzieć się o uprawie krok po kroku.Pszenica zasiana będzie na ziemi klasy IIa. W tamtym roku byla zasiana kukurydza. Z góry dziękuję Quote
Rico Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 to w takim razie powinno być zaorane na zimę, potem na wiosnę jak to możliwe nawozisz nawozem, uprawa polecan najpierw bronowanie żeby zatrzymać wilgoć w polu potem uprawka i sianie, zobaczysz jakie wschody, i pryskanie od chwastów, ale to tylko zależy jakie pole Quote
kivino123 Posted January 19, 2014 Author Report Posted January 19, 2014 Jeszcze prosiłbym o podanie nazw nawozów,ile kg/h i mniej więcej w jakim czasie Quote
Rico Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 z tego co wiem to kukurydza wyciąga z pola sporo tak wię pole będzie potrzebować azotu, potasu, magnezu, podstawowych składników, kupno nie jest problemem,a dawka to zależy od ciebie, ja bym dał obornika wymieszał glebę a po wschodach dać saletrę i pryskanie insol3 + multiwitaminy w granulkach, dawkę dobierzesz w sklepie, Quote
Recommended Posts