Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ciekawy jestem waszego zdania na ten temat, chodzi mi tu głównie o przyswajanie nawozów NPK przez rośliny na takich glebach. Czy ma w ogóle sens nawożenie zanim doprowadzi się odczyn gleby do odpowiedniego ph?
Posted

Moim zdaniem sens jest, wiadomoż że zakwaszenie gleby zmniejsza efektywność nawożenia ale jak gleba zakwaszona to trzeba kilku lat by doprowadzić ją do ładu.

Ja bym wapnował co 2 lata.

Ale poza wapnowaniem gleba musi być czynna czyli trzeba prowadzić normalną uprawę, a jak nie podsypiesz nawozu to plon będzie bardzo słaby i w ten sposób kultury gleby nie poprawisz.

Posted
Tu musisz myśleć globalnie aby przywróć glebę do dobrego stanu. Każdy element składowy gleby jest ważny i jak któryś zaniedbasz to szybko się to odbije na plonowaniu. Razem z odkwaszaniem też musi iść nawożenie.
Posted

Prometeusz napisz jaka na tym areale jest klasa gleby i bardzo ważne czy tam masz gleby gliniaste-ciężkie czy piaszczyste. Bo od tego zleży co trzeba siać.

Jeżeli masz tam ciężkie gleby gliniaste to moższ siać wapno tlenkowe, dobrze i szybko zadziała.

Jeżeli jest to gleba lekka piaszczysta to ja na Twoim miejscu siałbym wapno magnezowe - to samo co wapno węglanowe tylko z dodatkiem magnezu, generalnie w Polsce gleby nie są za bogate w magnez i dodatkowo dodasz gratis tego cennego składnika.

Wapno węglanowe dłużej się rozkłada i dłużej działa. Liczy się że efekt z takiego nawożenia jest po roku, a nawet po dwóch latach

Posted

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie jakie wapno chcesz takie Ci przywiozą, każde kosztuje tyle samo, Ja płaciłem ostatnio 30zł za tonę, ale normalnie teraz podobno wołają 35zł/tonę i to bez względu na to jakie chcesz. Tak jak CI admin2 napisał jak chcesz szybki efekt to siejesz wapno tlenkowe, ale ja bym siał i tak magnezowe bo ten magnez jest gratis, bo magnezowe to po prostu wapno węglanowe z domieszka magnezu.

Ciekawt temat to wapna granulowane - droższe ale bardziej skondensowane (wiecej wapna w wapnie:-) ) i szybko i dobrze działające.

Czy ktoś coś takiego siał.