íktorn Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 Fendy były oszczędne bo sam mam 6 na MWNDzisiaj Nowe to akurat wypadają średnioNie zmnienia to faktu ze to najdroższe jedne z najlepszych ciągnikówNa świecie Quote
pablo990c Posted February 3, 2014 Author Report Posted February 3, 2014 Powiedzcie mi fenda czy deutz fahra z lat 1990-2000 maksymalnie mechanicznego (jak najmniej elektroniki) w przedziale tych koni z pneumatyka do przyczep, w dobrym stanie w jakich pieniadzach mozna dostac. Gdzie najlepiej szukac, czy ktos moze wie gdzie w kujawsko pomorskim mozna znalesc cos ciekawego. Quote
íktorn Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Czasem jak się ma szczęście to można, ja za 40 tyś wyrwałem z Niemiec, ale to na dwoje babka wróżyła jak masz szczęście, to parę lat pojeździsz z małymi awariami. Quote
pablo990c Posted February 3, 2014 Author Report Posted February 3, 2014 Iktorn, a co masz za maszynę? i jak się sprawuje? i na ilu hektarach pracuje i z jakimi maszynami współpracuje twój ciągnik? Quote
íktorn Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 612 niestety pozbyłem się go rok temu bo kupiłemnówkę 135 koni 1988 rok po kapitalce, w Niemczech kupiłemRobiła na 80 ha ale nadarzył się prof. i potrzebowałem kasy4 lata robiłem tylko sprzęgło i w podnośnik zrobiłem 1800 mtzWydałem raptem 1100 zł poszedł za tą sama kasę co kupiłemWziął wujek bo na jego góry zetor był za słaby i chciał ciągnik do agregatu uprawowo-siewnego Quote
pablo990c Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 U mnie tez są górki i gliny, a agregat z siewnikiem trochę wazy i plug tez, potrzebuje ciągnik z dobrym podnośnikiem. Siłę uciągu tez musi mieć, bo jak orze moim fortschrittem to pod górkę na glinach to muszę schodzić do 2. Edit błędy ort. Quote
devil2 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Powiem Ci tak. Ja proponuje ciągnik z 6 garami niż 4 turbo. Masz wiecej zapasu mocy i co jeszcze wieksza mase wlasna, a chyba wiesz ze masa robi sile. W dodatku 6 spali mniej niż 4 w ciężkiej robocie i szybciej. Mialem 912 ale stwierdzilem ze ja sprzedam i kupie większy. Zakupilem Renault 120.14 prosty ciągnik bez elektroniki, 6 cylindrów bez turba, i bardzo sobie chwale. Quote
íktorn Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Wg mnie kolega dobrze mówi lepiej mieć zapas 10 do 20 km i nie trzeba zamykać budzikaNa obrotomierzu a spokojnie 1600 obr i spali tyle samo albo i mniej jadąc nawet szybciej trochęTo już zależy od elastyczności silnika i skrzyni biegów Quote
pablo990c Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Tak właśnie chce 6-cio garowego chciałbym kupić. Czwórka trochę by męczyła i z podnoszeniem miałaby problem, bo jest za krotka. EDIT, Błędy ort. Quote
Recommended Posts