karpiol Posted January 20, 2014 Report Posted January 20, 2014 Witam Jestem zainteresowany kupnem mobilnej mieszalni pasz do celów usługowych. [video=youtube] Powiedzcie mi koledzy czy korzystacie z takich usług czy dowiadywaliście się kiedykolwiek o takiej usłudze. Jakie według waszego doświadczenia było by zainteresowanie? Czekam na opinie i zapraszam do dyskusji Quote
kubusjettaII Posted January 21, 2014 Report Posted January 21, 2014 wygląda ciekawie, ale osobiście nie wiem co myśleć. dziś w większości każdy stara się być samowystarczalny żeby redukować koszty i jakieś tam maszyny w formie śrutowników, mieszalników pasz(może w tym przypadku rzadziej) posiada. stawka musiała by być taka żeby mały rolnik sobie mógł na taką wygodę pozwolić, w przeciwnym razie złapie za szuflę i będzie dalej wiosłował. a duże gospodarstwa to już raczej na pewno posiadają na tyle rozbudowany park maszyn do pasz że nie wiem czy byliby w ogóle zainteresowani. ale to już musiałbyś zrobić jakieś rozeznanie w terenie i przeliczyć opłacalność zakupu i użytkowania takiej maszyny. Quote
Kronel Posted January 21, 2014 Report Posted January 21, 2014 Sprawa ciekawa ale musisz najpierw przekalkulować ile taka usługa będzie kosztować. Bo nie widze rynku na takie usługi. Bo jak ktośma np. mało świń i sam sobie robi pasze to ma śrutownik z małym mieszalnikiem, umiesza sobie tonę lub dwie bo taki ma zasobnik i z głowy. Na taki mały przerób pewnie nie będzie się opłacało podjeżdżać. Duży hodowca w ogóle inaczej kalkuluje. Zastanów się ile chciałbyś za taka usługę i chętnie każdy skomentuje tą cenę i będziesz wiedział czy masz potencjalnych klientów na usługi czy nie. Quote
karpiol Posted January 21, 2014 Author Report Posted January 21, 2014 cena za taką usługę to około 70-75zł za tonę gotowej paszy Quote
VoYtek8 Posted January 21, 2014 Report Posted January 21, 2014 Jak dla mnie to bezsensowne bo teraz każdy dąży do tego żeby był samowystarczalny, nieważne czy jest to małe czy duże gospodarstwo. Żmijki, dmuchawy, śrutowniki i mieszalniki nie są drogie i są ogólno dostępne dlatego praktycznie każdy nastawiony na produkcję zwierzęcą je ma. Maszyna na pewno robie wrażenie, jednak sądzę że usługi tego typu chleba nie dadzą bo będzie zbyt mały ruch w interesie z powodu wysokich cen. Pozdrawiam Quote
karpiol Posted January 22, 2014 Author Report Posted January 22, 2014 dziękuję wszystkim za opinie, moje zainteresowanie takową usługą urodziło się po rozmowie z pracownikiem firmy świadczącej takie usługi w mojej okolicy. Przedstawił ten interes w super świetle:- jednym samochodem przerabiają około 300ton na tydzień, to jest potężna kasa ponad 20tyś zł- firma wynajmuje im hotele od poniedziałku do piątku, nie śpią w samochodachNo a przecież musi coś zostać z tego dla firmy, jakiś zysk. Ale ile w tym prawdy to już sam nie wiem Quote
grzepaku1 Posted January 22, 2014 Report Posted January 22, 2014 mały rolnik z tej usługi raczej nie skorzysta bo to jest dla niego za drogo i miesza małe ilości, a duży rolnik ma już własny mieszalnik i umie liczyć czy mu się opłaci bo jeśli by nie umiał nie był by dużym rolnikiem,jeśli rolnik sam miesza paszę i ma do tego odpowiedni sprzęt nawet jak zapłaci pracownikowi to koszt wymieszania po odliczeniu amortyzacji sprzętu na pewno dużo niższy, takie jest moje zdanie ale znajdą się i tacy co by skorzystali z tej usługi a jaka to będzie skala rolników trudno powiedzieć Quote
kubusjettaII Posted January 22, 2014 Report Posted January 22, 2014 pięknie to wygląda i brzmi, ale trzeba jeszcze uwzględnić zakup i amortyzację auta. ile trzeba pracować żeby zacząć zarabiać "na czysto". nie wspominając o pracowniku. Quote
Recommended Posts