zonk28 Posted January 21, 2014 Report Posted January 21, 2014 Witam.panowie sadziliście może różowe ziemniaki?macie jakies dobre sprawdzone odmiany?czekam na propozycje. Quote
Tofik Posted January 21, 2014 Report Posted January 21, 2014 Ja miałem odmianę Bellarosa to bylem z nich zadowolony tyle że one rosły dosyć duże tak że nie za bardzo było z czego sadzeniaka wybrać ale ogólnie rzecz biorąc smaczny żółty ziemniak:) jest jeszcze jedna odmiana "rosita" czy jakoś tak to też skórkę maja czerwoną ale są drobniejsze.osobiści tej odmiany nie miałem a bellarose polecam na frytki:)Pozdrawiam Quote
*SSaPeRR* Posted January 21, 2014 Report Posted January 21, 2014 Z różowych to ja sadzę co roku irgę. Jak dla mnie bardzo dobry ziemniak. Tylko że dość delikatny na zarazę ziemniaczaną i stonka baaardzo lubi tą odmianę. Pole pół irgi, pół sokoła, jak się w porę nie popryska to na sokole na krzaku 2-3 stonki a na irdze 15-20 sztuk żeruje.W tym roku na próbę posadzę ze 200kg bellarosy. Spodobały mi się one jak pomagałem przy zbieraniu u znajomego. Nawet trochę ziemniaków sobie wziąłem do domu, żeby je wypróbować do obiadku. Quote
Recommended Posts