Jump to content

Recommended Posts

Posted
Wyczerpujących informacji dostaniesz najbliższym ośrodku WORD, ale ogólnie jest tak że jeśli zdasz ten egzamin to możesz poruszać się ciągnikiem po drogach publicznych wraz z maszynami doczepionymi do tego sprzętu. ;) Czyli odpowiadając krótko na Twoje pytanie: Tak. Pozdrawiam :)
Posted
dokładnie to jest tak że kurs możesz zacząć 3 miesiące przed osiągnięciem wieku 16 lat, ale nawet gdybyś zdołał ukończyć kurs i zdać egzamin w ciągu tych 3 miesięcy to prawo jazdy dostaniesz w dniu 16 urodzin lub dzień po. Ale nie wiem czy nie lepiej zrobić Ci będzie B i E. samo B uprawnia Cię do kierowania traktorem z maszynami co najwyżej podwieszanymi a B i E uprawnia do ciągnięcia dwóch przyczep traktorem, do tego jeszcze masz możliwość ciągnięcia samochodem osobowym ciężkich przyczep takich np. jak laweta. minus taki że rozpoczęcie kursu na B nie wcześniej niż trzy miesiące przed osiągnięciem wieku 18 lat, kiedyś było 17 za zgodą rodziców.
Posted
Panowie a wiecie może jak jest z kombajnem zbożowym ? posiadam uprawnienie na ten sprzęt lecz słyszałem że muszę posiadać kat t aby móc jeździć nim po drogach, posiadam niestety tylko kat b i nie wiem czy w razie czego mogę legalnie nim jechać ? spotkał sie ktoś z takim problemem ? pozdrawiam
Posted
Jeszcze raz powtarzam: Nie ma czegoś takiego jak uprawnienie na kombajn! Ten dokument potwierdza tylko i wyłącznie to że dałeś się naciągnąć. Żadnej innej wartości prawnej nie posiada. Prawdziwe uprawnienia które w razie wypadku będą od Ciebie wymagane są zupełnie inne. Ale wracając do tematu to oczywiście masz prawo prowadzić ciągniki rolnicze i maszyny samobieżne (jaką jest kombajn zbożowy) jednak bez przyczep, za wyjątkiem przyczepy lekkiej. Przyczepa lekka to przyczepa o DMC nie przekraczającej 750 kg. Pozdrawiam!
Posted
Na szczęście robiłem to za czasów szkoły za darmo, dowiedziałem sie dokładnie o co z tym chodzi i Grzegorz masz rację, a szkoła naciąga tych biednych chłopaczków że robi niby nie wiem jakie uprawnienia a tak na prawdę to nic, przyznaje że sam byłem tym zachwycony jednak na próżno jak widać. pozdrawiam
Posted
Na próżno to nie. Zawsze wiedza się przyda. Mam tylko pretensje do tych co organizują takie kursy, że nazywane są kursami "uprawnień na kombajn", a samo zaświadczenie ukończenia kursu "uprawnieniem na kombajn". Tymczasem przepisy wymagają aktualnego szkolenia BHP dla pracodawców. Wymagają także aby osoba pracująca kombajnem była zaznajomiona z instrukcją obsługi. Mając takie zaświadczenie możesz także przeszkolić pracownika i wydać mu wymagane zaświadczenie o ukończeniu kursu BHP dla pracowników. Wtedy w papierkach jest wszystko w porządku w razie nieszczęścia. Pozdrawiam!
Posted

To Jak zdam na prawojazdy kategori " T " to jak dostane prawko po ukonczeniu 16 lat to juz moge sie poruszac bez obaw po drogach bublicznych. Tak ?

Na kategori te moze jezdzic normalnie z maszynami czy z np. 2 przyczepami. Tak ?

Posted

Tak będziesz mógł poruszać się bez problemu ciągnikiem rolniczym, pojazdami wolnobieżnymi po drogach publicznych. Do ciągnika możesz przyłączać maszyny rolnicze oraz zestawy przyczep. Możesz podczepić nawet 10 przyczep jak masz i możesz jechać.

Powodzenia na egzaminie