Jump to content

Recommended Posts

Posted
To zależy od tego ile ma się pola, maszyny jakie, budynki inwentarskie itd. Jednak zważając na to że byk rośnie 2 lata, a z ceną bywa róznie i często na tak długich hodowlach wychodzi się na 0, więc myslę że to bardzo ryzykowne stawiać swoje utrzymanie na hodowli 20 byków. Jesli byłby to krowy mleczne to w ilości 20 sztuk spokojnie dałby przeżyć, a z bykami to jest różnie. Pozdrawiam :)
Posted
co kwartał sprzedać 5szt. i wystarczy, średnia będzie spoko i ile cena będzie stabilna, mój sąsiad co kwartał kupuje młodzież i później tak średnio sprzedaje po kilka szt na 3 m-ce.
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Zyż sie da ale jak dziad 20 byków niech rośnie ze 20 miesięcy to na miesiąc masz 1 byka jagby to były mięsne to masz 900 zl. Na miesiąc

kolego te 900 zł to co to jest zysk ??czy jak ??.Wszystko zależy ' date='co takim opasom dasz do zjedzenia .Bo tak jak ja mam siano za darmo i odpady ziemniaków też mam za darmo ,to dołożę do tego wywar ,,jest tani ,lub trochę kiszonki z kukurydzy i mam całkiem tanio karmę .W moim regionie dość często na wiosnę okolice kwietnia -mają można dostać za darmo warzywa z kopców od ogrodników .W zeszłym roku mój kolega miał na wydanie 20 ton warzyw za darmo .Jeżeli chcemy takie opasy karmić drogo czyli dobra pasza ,kiszonka etc ,to wiadomo zysk będzie mizerny .Jedno jest pewne można na opasach zaoszczędzić ,jak się karmi odpadami .Pozdrawiam.

[hr']

czy da się wyżyc z hodowli 20szt.bydła mięsnego?

Tak jak napisałem wcześniej jeżeli dla opasów będziesz miał tanią karmę ,odpady ,to da się żyć sprzedając jednego opasa miesięcznie .Ja mimo ,że sprzedaję ziemniaki jadalne tanio ,to mam z tego bardzo dobre pieniążki ,a odpady mogę skarmić opasami i jest dodatkowy zysk .Tak więc kolego da się .Pozdrawiam.

Posted
Mam pytanie,czy opasy na rusztach to dobre rozwiazanie,czy lepiej na wysokiej sciołce i ile metrow kwa.potrzebuje 5 dorosłych sztuk?
Posted

Mam pytanie' date='czy opasy na rusztach to dobre rozwiazanie,czy lepiej na wysokiej sciołce i ile metrow kwa.potrzebuje 5 dorosłych sztuk?

[/quote']

Ja osobiście uważam ,że to bardzo dobre rozwiązanie z tego powodu ,że nie potrzeba słomy i nie musisz sprzątać ,co jedynie spłuczesz wodą i masz czysto .Co jakiś czasz wywieziesz towar szmbiarką i spokój .Co do słomy jeszcze ,to nie trzeba jej zbierać z pola i magazynować i to też jest wielki plus :D

Posted
Oriętuje sie ktos o jakich wymiarach powinien być kojec na 5 dorosłych opasów?chce przerobić cały chlew na ruszta, miałem małe watpliwosci czy to dobre rozwiazanie.Pozdrawiam