kars2 Posted January 22, 2014 Report Posted January 22, 2014 Witam czy ktoś może wypowiedzieć się na temat rozsiewacza plastikowego zamierzam kupić rozsiewacz i nie wiem jaki wybrać plastikowy czy metalowy.
simson54 Posted January 22, 2014 Report Posted January 22, 2014 ja mam rozsiewacz do nawozu kos ma on plastikowy pojemnik do którego sypie się nawóz w moim gospodarstwie sprawuje się bardzo dobrze koszty naprawy takiego rozsiewacza nie są drogie wszystkie częsci są dostępne na rynku polecam
kars2 Posted January 22, 2014 Author Report Posted January 22, 2014 dzięki za odpowiedz gdyby ktoś się jeszcze jednak wypowiedział byłbym wdzięczny na temat leja
pablos Posted January 22, 2014 Report Posted January 22, 2014 witam ja miałem kosa ale wymieniłem go na plastikowego leja jest dużo lepszy od kosa ponieważ nie wymaga praktycznie żadnej konserwacji przy załączaniu nie trzeba wychodzić z ciągnika i największy plus pojemnośćminusem leja jest to że nie można nim wysiewać nawozów pylistych !
michael00ursus Posted January 22, 2014 Report Posted January 22, 2014 Witam. Ja zakupiłem tamtej wiosny nowy rozsiewacz firmy dexwal lejowy plastikowy z regulacja dawki i osobnym otwieraniem na sypanie. Co mogę powiedzieć to jest dobry, ale żałuje ze nie kupiłem większego. Ale polecam ci go jest dobry bo plastikowy wiec go nie zje korozja i talerz tez ma plastikowy z dwoma rodzajami łopatek do siania oraz regulacja ich na 3 stopnie jak za taka cene to dość dobry. Pozdrawiam
izydor6280 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 kolego sprecyzuj jaki rozsiweacz, na ile ha i ile masz grosza na niego
kars2 Posted January 23, 2014 Author Report Posted January 23, 2014 myślałem o tym rozsiewaczu http://allegro.pl/rozsiewacz-do-nawozow-6-lopatkowy-i3879756503.htmlchodzi mi o pojemnosc 300 l. On będzie nie dużo używany do 2,5 ha
izydor6280 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 nie kupuj takiego wynalazku, to nie nadaje ise do rozsiewania czegokolwiekduzo lepiej rozsieje kos, pojemnosc 250l
VoYtek8 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Jesli kupujesz lejek to tylko plastikowy bo w nawozach jest dużo azotu i na metalowych elementach rozsiewaczy zawsze bardzo rażącym problemem jest potężna korozja. Jesli chodzi o ramę to wytrzymuje to, ale leje metalowe rdzewieją, powstają dziury i wiadomo że taki sprzęt do niczego się nie bedzie nadawał. Na pewno im większy lejek tym lepszy. Wady Kosa to jest to iż jest mały (nawet 50kg robi różnicę), często te rozsiewacze są w słabym stanie bo mało kto o nie dba, no i ja uważam że to iż jest na kołach i ramie to szkodzi bo dodatkowo ugniata uprawy. Ten lejek z linku jest w miarę porządny, cena przyzwoita, więc jak dla mnie sprzet wart kupna i na 2,5 ha starczy spokojnie, gdyż kolega ma właśnie takiego Strumyka i nawozi nim ok. 10ha co roku. Pozdrawiam
kars2 Posted January 23, 2014 Author Report Posted January 23, 2014 Dzięki wszystkim za udzielenie informacji pozdrawiam wszystkich
Mikruss Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 mój ocjciec ma Lejka z lat 70 tych, blacha jak dzwon do tej pory a mało nie rozsiewa, bo ma ponad 40ha Ale po każdym rosiewaniu zaraz mycie pod ciśnieniem i nasmarowane oliwą.Fakt że nie nalezy do górnych lotów ale 40 lat służy już.
jakuban1 Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 @YoYtekJa posiadam metalowy już pare lat rocznie po 170Ha ponad rozsiewam i jak narazie korozji nie ma
massay1 Posted January 25, 2014 Report Posted January 25, 2014 Ja mam starego jak świat gras rola. O ile od nawozów specjalnie nie skorodował to dobił go trzeci sezon solenia dróg. A i tak w sumie nie kupił bym z plastikowym lejkiem bo po jednym sezonie wytarło by w nim dziurę. Blaszany jest w pełni naprawialny.
henryk Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 nie wiem co wam się nie podoba w tym rozsiewaczu mam identyczny i jestem zadowolony,oczywiście ilu użytkowników tyle opinii,ja oprócz tego strumyka mam jeszcze starego kosa,kupiłem go później wyłącznie do rozsiewania wapna gdyż lejkiem wapna wysiać się nie da bo zawiesza się,a w kosie ciągnie taśma i to jest b.dobre rozwiązanie zważywszy że kosa można kupić dobrego za małe pieniądze-pozdrawiam
kars2 Posted February 7, 2014 Author Report Posted February 7, 2014 wielkie dzięki jeszcze raz wszystkim za opinie wybrałem leja kosz ocynk trafiła się okazja pozdr wszystkich
Recommended Posts