kubusjettaII Posted January 23, 2014 Posted January 23, 2014 mam zamiar uruchomić w garażu piecyk typu "koza" i w obecnym czasie zimowym zapewnić sobie jako takie ogrzewanie. problem mój polega na tym że garaż znajduje się w ciągu budynków gospodarczych (typowa budowa, inwentarz na dole-siano, słoma do góry). co prawda garaż znajduje się na końcu, ale za nim stoi jeszcze drewniana stodoła w której również składowana jest część plonów. podłączenie piecyka oczywiście z przekuciem rur przez ścianę i wyprowadzeniem do góry bo nie mam tam murowanego komina. z obawy o plony zmagazynowane tu i ówdzie zastanawiam się nad zamontowaniem jakiegoś tłumika iskier. czy ktoś takiego widział lub może podpowiedzieć jak to by można zmontować. jestem w stanie to zmaistrować ale nie wiem za bardzo jak to ugryź. proszę o pomoc. Quote
rolnik1500 Posted January 23, 2014 Posted January 23, 2014 Nigdy czegoś takiego nie widziałem, ale zawsze jak wjeżdżam ciągnikiem do stodoły tam gdzie słoma to obowiązkowo na komin zakładam ocynkowane wiadro. Tak robił już mój dziadek i ojciec. Wydaje mi się że podobna zasada dała by rezultat w kominie od pieca. Problem jest taki że w piecu typu koza potrzebujesz naturalny cug, który łatwo zakłócić. Ale jakby zrobić jakąś czapę z siatki. Bo iskry są zwsze cięższe od powietrza i idą wprost z komina nawet jak jest wiatr. Quote
Tofik Posted January 23, 2014 Posted January 23, 2014 Jak dasz długość złączonych rur min 8m czyli 4 rury po 2m to nie masz obawy że z "komina" będą szły iskry bo zostaną stłumione w "kominie":)Pozdrawiam Quote
daddy Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 im dłuższa długość rur tym większe prawdopodobieństwo że ciąg kominowy się zmniejszy - a co za tym idzie zwiększa się osadzanie sadzy na przewodzie kominowym.Z kolei zapalenie sadzy może oznaczać duże zmartwienie dla autora tematu [video=youtube] Quote
Recommended Posts