Jump to content

Recommended Posts

Posted
mam zamiar uruchomić w garażu piecyk typu "koza" i w obecnym czasie zimowym zapewnić sobie jako takie ogrzewanie. problem mój polega na tym że garaż znajduje się w ciągu budynków gospodarczych (typowa budowa, inwentarz na dole-siano, słoma do góry). co prawda garaż znajduje się na końcu, ale za nim stoi jeszcze drewniana stodoła w której również składowana jest część plonów. podłączenie piecyka oczywiście z przekuciem rur przez ścianę i wyprowadzeniem do góry bo nie mam tam murowanego komina. z obawy o plony zmagazynowane tu i ówdzie zastanawiam się nad zamontowaniem jakiegoś tłumika iskier. czy ktoś takiego widział lub może podpowiedzieć jak to by można zmontować. jestem w stanie to zmaistrować ale nie wiem za bardzo jak to ugryź. proszę o pomoc.
Posted

Nigdy czegoś takiego nie widziałem, ale zawsze jak wjeżdżam ciągnikiem do stodoły tam gdzie słoma to obowiązkowo na komin zakładam ocynkowane wiadro. Tak robił już mój dziadek i ojciec. Wydaje mi się że podobna zasada dała by rezultat w kominie od pieca. Problem jest taki że w piecu typu koza potrzebujesz naturalny cug, który łatwo zakłócić. Ale jakby zrobić jakąś czapę z siatki. Bo iskry są zwsze cięższe od powietrza i idą wprost z komina nawet jak jest wiatr.

Posted

Jak dasz długość złączonych rur min 8m czyli 4 rury po 2m to nie masz obawy że z "komina" będą szły iskry bo zostaną stłumione w "kominie":)

Pozdrawiam

• 1 month later...
Posted

im dłuższa długość rur tym większe prawdopodobieństwo że ciąg kominowy się zmniejszy - a co za tym idzie zwiększa się osadzanie sadzy na przewodzie kominowym.

Z kolei zapalenie sadzy może oznaczać duże zmartwienie dla autora tematu

[video=youtube]