majk44 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 WitamJak w tytule. Jaka talerzówka była by najlepsza do c 330?Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 W Ursusie c330 problem wygląda tak iż podnośnik nie jest za mocny a przód odrobinę za lekki do takich ciężkich maszyn jak talerzówka. Żeby robić i robota była zrobiona tak jak należy, a nie na odwal to moim zdaniem najlepiej zaczepić 16 talerzową, niby niktórzy czepiają większe jednak ja uważam że to tylko katowanie ciągnika bo Ursusem c330 z broną talerzową większą niż 16 ciężko pracować. Pozdrawiam Quote
majk44 Posted January 23, 2014 Author Report Posted January 23, 2014 Jeżeli chodzi o podnośnik to założyłem bardziej wydajną pompę (23l). Natomiast przednie dociążenie to tur . Ziemia to najczęściej piachy 5 i 6 klasy. W ostateczności będzie zaczepiona do 5211. Quote
VoYtek8 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Nawet mocniejsza pompa nie zmieni tego iż C330 do pracy z talerzówką stworzony nie jest, wiem to bo sam takowego posiadam i miałem okazję w ubiegłym roku talerzować nim ściernisko po kukurydzy na IV klasie talerzówką 16- talerzową i uwierz mi że ciągnik sam w sobie miał co robić ciągając ją, a widać było że z podnoszeniem ma ciężko, ale to może i po części wina przepracowanego rozdzielacza który nadaje się tylko do wymiany albo regeneracji. C330 to ciągnik idealny do bronek, opryskiwacza, rozsiewacza czy np. obsypnika, a do ciężkich maszyn niestety brakuje mu trochę mocy. Jesli chodzi o Zetora 5211 to on ma dużo więcej mocy niż c330 i spokojnie mógłby pracować nawet z talerzówką 2.1m czyli 20 talerzową, odważniejsi czepiają do niego nawet 2.4m, ale to też katowanie. Twój Zetor z talerzówką 16 będzie latał jak głupi i będzie marnowało się sporo mocy. Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie talerzówki 2.1m i ciąganie jej Zetorem bo niestety c330 takich prac idealnie nie wykona. Pozdrawiam Quote
henryk Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 16-talerzową mam przy 360-ce na 3 biegu daję rade,ale do 330 trochę wątpię ,ale są również 14 talerzowe zawsze trochę lżejsza i węższa a co za tym idzie i traktor by miał lżej,45 lat temu w MBM ursusy 28 też ciągały talerzówki (osobiście na takim zaczynałem moją karierę jako kierowca zawodowy) i jakoś dawały radę-pozdrawiam Quote
majk44 Posted January 24, 2014 Author Report Posted January 24, 2014 Z tego co piszecie , widzę że najbardziej optymalnym rozwiązaniem będzie zakup talerzówki "18" i sprzężeniem jej z Zetorem 5211. Pracy na taki zestaw mam na ok. 3-4 godziny rocznie , więc mam czas.Dziękuję za pomoc. Quote
Recommended Posts