marcink90 Posted January 24, 2014 Posted January 24, 2014 Witam otóż mam takie pytanie czy układ chłodzenia może być pozbawiony termostatu? Ja słyszałem żeby wymontować termostat to wtedy ciągnik nie będzie się tak grzał, bo on nie puszcza od razu wody, a bez niego cały czas będzie natychmiast będzie chłodzenie. Więc czy opłaca się go wymontować i czy to nie zaszkodzi? Quote
izydor6280 Posted January 24, 2014 Posted January 24, 2014 pewnie wiekszosc 330 czy 360 jezdzi bez termostatow, co jest bledem, silnik nie osiaga odpowiedniej temperatury, wzrasta spalanie i silnik w jakims stopniu zurzywa sie szybciej Quote
Kamilc-360 Posted January 24, 2014 Posted January 24, 2014 Tak, zdarza się że ludzie wyjmują termostat żeby ciągnik się nie grzał ale to głupota, termostat jest potrzebny aby silnik osiągał odpowiednią temperaturę, bo przecież nie jest tak że pracuje się cały czas jak jest gorąco, pracuje się też przecież na wiosnę na jesieni gdy jest zimno i wtedy ważne jest aby silnik się rozgrzał, dlatego dobrze radzę nie wyjmuj termostatu :-) Quote
grzepaku1 Posted January 24, 2014 Posted January 24, 2014 popieram twierdzenie izydora tylko ciągnik z termostatem a w okresie zimowym musi być na płynie bo woda zamarznie w chłodnicy zanim ciągnik osiągnie temperaturę Quote
simson54 Posted January 24, 2014 Posted January 24, 2014 z tym termostatem to różne sa historie mój brat ma 30 od 7 lat bo wcześniej była w rękach innego właściciela i nie ma założonego termostatu nawet poprzednik nie miał bo mu się nie sprawdził w miejsce termostatu ma wstawiony gumowy wąż którym zrobiony jest mały otworek gdy rozebrał go wymienił go na zwykłą aluminiową puszkę po przecierze pomidorowym bo taka pasuje a zimą normalnie zalewa go gorącą wodą i przed chłodnice wstawia styropian i ciągnik normalnie łapie temperature nic się nie dzieje a latem jeździ bez i nic mu się nie dzieje nie zużywa więcej paliwa wszystko jest okej pozdrawiam Quote
Recommended Posts