gorna50 Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 Niedawno zakupiłem ciągnik i nie wiem jak spuścić płyn z chłodnicy. badałem jego skład i jest odpowiednie to -30 C, a w prognozie pogody widziałem że w najbliższym czasie mają przejść srogie mrozy wolę nie ryzykować. Będę wdzięczny z każdą radę jak spuścić ten płyn Quote
wybuch231 Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 No prosto z chłodnicy i z bloku poszukaj kranikow Quote
gorna50 Posted January 24, 2014 Author Report Posted January 24, 2014 Właśnie w tym jest problem iż tam nie widać żadnych kraników. jeżeli ktoś wie w którym dokładnie miejscu są byłbym wdzięczny Quote
Robert ;-) Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 W chłodnicy powinny być na samym dole . jeśli nie ma to zdejmij przewód gumowy na samym dole i po kłopocie Quote
grzepaku1 Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 a może upuścić litr płynu a dolac koncentratu w jego miejsce i zapalic ciągnik nagrzać do temperatury aż otworzy sie termostat by się dobrze wymieszał ,lub wyciągnij strzykawką małą ilośc płynu wlej do butelki pozostaw na zewnątrz i będziesz widział co sie dzieje z tym płynem podczas dużych mrozów Quote
DuzyGrzegorz Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 Nic nie kombinuj tylko pozostaw płyn, nie spuszczaj, chyba że nie masz pewności czy nie jest zbyt stary. Ale nawet stary płyn zachowuje właściwości temperaturowe, a tylko staje się agresywny w stosunku do metali, zwłaszcza do uszczelek pod głowicą. Jeżeli mróz nawet będzie poniżej -30 stopni Celsjusza to z płynu zrobi się kaszka. Dolewanie koncentratu to zły pomysł. Koncentrat (czysty glikol monoetylenowy) ma temperaturę krystalizacji ok. -14 stopni Celsjusza. Dopiero po rozcieńczeniu wodą (najczęściej 1:1) temperatura krystalizacji spada do -35 stopni Celsjusza. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts