Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Planuję zakup nowego ciągnika Ok 250Km. I tu pytanie co możecie mi polecić? :) Ciągnik będzie wykorzystywany do prac ciężkich (orka,itp).Do 680.000 ZŁ. Rocznie będzie obrabiał około 170Ha Ziemi. Interesuje mnie John-Deere, Fendt.
Posted
Dokładnie, John Deer i Fendt to najodpowiedniejsze marki, ja jeszcze dodałbym do tego Masseya Fergusona. I jest tak jak pisze @Ojciec tutaj nikt Ci tak dobrze nie doradzi jak zrobią to dealerzy. ;) Budżet masz spory, a oni takich klientów lubią, więc na pewno Ci idealnie coś dobiorą. ;) Pozdrawiam :)
Posted

Fendt jest bardzo awaryjny chodzi o elektrykę, znajomemu podnośnik przestał działać i koszt naprawy był 40tys. zł, chodzę do szkoły rolniczej i nawet nauczyciele twierdzą że Fendt jest najbardziej awaryjny.

Ja bym polecił Ci ciągnik Deutz-Fahr, Case nawet. Kolega ma Case magnum 250koni i nie narzeka a obrabia nim 180ha

Posted

Nauczyciele często nawet nie siedzieli w ciagnikach od dłuższego czasu

jak dla mnie wybrał bym fenda zamiast Case bo właśnie to z nimi są największe problemy

Serwisowe no niestety bayery kosztują i bardzo często się psują wiadomo że im więcej elektroniki tym gorzej

I nie pochodzą one 30 czy nawet 20 lat a najwyżej 10-15 i kto zdąży zuzyc i zamortyzowac ciagnik w 10 lat

Ten nie powinien narzekac nawet na dużo elektroniki

Posted

Fendt jest bardzo awaryjny chodzi o elektrykę' date=' znajomemu podnośnik przestał działać i koszt naprawy był 40tys. zł, chodzę do szkoły rolniczej i nawet nauczyciele twierdzą że Fendt jest najbardziej awaryjny.

Ja bym polecił Ci ciągnik Deutz-Fahr, Case nawet. Kolega ma Case magnum 250koni i nie narzeka a obrabia nim 180ha

[/quote']

Nie wiem co to za nauczyciel, ale fendty to dobra marka. U mnie jeden już kupił trzeciego 200 km i jest z nich bardzo zadowolony a maja gdzie pracować bo pracują na 300 ha nawet chyba ponad. On kupował u korbanka to przyjechał ktoś od niego i mu doradził jaki ciągnik jaki sprzęt do niego kupić i tak zakupił u niego odrazu cały osprzęt do tego ciągnika.Dlatego wejdź sobie na http://www.korbanek.pl i tam pooglądaj i tam masz kontakt wybierasz sobie z swojego rejonu i podaje ci nr do niego. Pozdrawiam

Posted

Witam! Ja polecam ciągnik marki Valtra jest to bardzo solidny ciągnik i jest produkowany tylko w jednej fabryce w finlandii. Inne marki np. John Deree jest produkowany w Polsce a części nawet produkują w Chinach. Jeżeli interesuje cie ciągnik do 270 km to proponuje Valtre S233 sam posiadam valtre i jestem z niej bardzo zadowolony

Posted

A ja bym Ci doradził Fenda, ew massey Fergusona, nie prawda to że w Fendach psuje się elektonika znam kilku kolesi którzy właśnie mają takie Fendy i są bardzo zadowoleni z nich i nie narzekają, problem w tym że po dokładnym myciu mozesz w nim zalać niektóre złączki od kabi i ciągnik nie odpali, ale poczekasz kilka h i powinno być ok;) ja z takim budżetem nie zastanawiał bym się tylko kupił bym Fenda, najtrwalszy i solidny ciągnik :) pozdrawiam :)

A i jeszcze dodam do tej elektroniki, teraz w prawie wszystkich ciągnikach jest masa elektryki także każdy ciągnik może ci się popsuć podam przykład kolega wyjechał na pole orać ciągnikiem marki class (nie pamiętam ile koni) i w pewnym momencie ciągnik staną i nie chciał odpalić, takiego ciągnika z pola nie ściągniesz a on go kupił nowego więc zadzwonił do serwisu żeby przyjechali sprawdzić co tam jest, serwis oczwiście przyjechał prawie po tygodniu podpioł ciągnik pod komputer i co najlepsze okazało się że kablę się rozłaczyły pod kabiną, spiął i ciągnik do tej pory działa bez zarzutu ;) pozdrawiam

Posted
no i tu się z Tobą zgadzam że w każdym nowym ciągniku jest duzo elektroniki i często są drobne usterki na twoim miejscu zastanowił bym się nad 3 markami Valtra Fendt oraz Class wybór należy do ciebie napisz z jakiego województwa jesteś to mogę dać ci namiary do paru dobrych przedstawicieli. Pozdrawiam
Posted

Jak byś nie potrzebował dużo elektroniki to polecam Crystal Orion 25.4

270 km Silnik Sisu Skrzynia ZF za 500000 dostaniesz z amortyzacja przedniej osi i kabiny podnosnik 10500 kg

Oszczedny w paliwie

Za to co zostanie pług Kvernlanda 8 i 3 ha zaorasz spokojnie jak przydusisz to 3.5 ha na godz

• 2 weeks later...
Posted
Witam. Ja bym Ci kolego polecil Deutz- Fahra 7250 To jest 250 konny ciagnik, I najlepiej w podst wersji :) I gwarantuje Ci to ze spalanie bedziesz mial male w porownaniu do DJ. Maly przyklad: Mam DF 6150 to jest 150 KM a znajomy ma DJ 132 KM i jesli chodzi o spalanie to na 1 ha takiej samej ziemi przy orce moj DF spala 7 litrow mniej niz DJ. A czas orki jest taki sam. Wiec na duzym areale zaoszczedzis duzo :) I a jesli chodzi jeszcze o Ad Blue to nie ma co sie tego bac bo az tak duzo nie idzie to zalezy od obciazenia i temp w jakiej ciagnik pracuje. A w DJ filtr czastek stalych ktory jest dosyc drogi a trzeba go wymieniac. Pozdr