Jump to content

Recommended Posts

Posted
silnik perkinsa jest żywy na postoju...a pod obciązeniem to z 17% słabszy od zetora o tych samych koniach np. porównajcie model ursus 5714 z zet 8441 to jest całkiem inny świat...ursus ponoć oszczędny bo konie ma na masce napisane!!! i nic wiecej..a dlaczego?? bo ursus ma poj silnika prawie 4.0 i nic wiecej, a zetor ma poj siln. prawie 4.2 i turbo do tego...a to ciekawe że ten i ten ma niby 80 koni, mysleli że jak fergusonom zwiekszą dawke paliwa na pompie to go podrasuja, tylko zapomnieli że to gówno daje, bo silnik aby to wykorzystał po3buje dotatkowej "dawki" powietrza aby mógł to wykorzystać :dodgy:
Posted
jeżeli ktoś chce kupi nowego zetora to to kase lepiej niech na dziwki wyda na 10540 i starsze skączył się zetor ,pierwsze forterry jeszcze były dobre, chyba hcieli rynek podbic , ale reszta to kupa złomu, mam pierwszą forterre i to chodzi a u mnie jest w okolicy kilka nowych rocznych po nocach im się śnią
  • 2 weeks later...
  • 9 months later...
  • 4 months later...
Guest Gość
Posted
Ludzie co wy wypisujecie na temat Ursusa. Zetor z konstrukcją silników jest za Ursusem( obecnie Common Rail) a Czesi popisali się bo do komunistycznej jednostki po face liftingu wprowadzili 4 zawory/cyl. Szczyt osiągnięć. W Ursusie dorzucić zachodnią skrzynkę biegów sterowaną elektronicznie (konieczność!) i mamy fajny ciągniczek.
  • 4 weeks later...
Posted

bo ja wiem???

poczynajac od 2005roku to u mnie nowych ursusów kupiono chyba 3 lub 4, najpierw 2 5714, rok temu i 5714, w tym roku nie nowego chyba 8letnigo 5714, a z zetorów to w ciągu roku forterre 10641(to 641 to to nie pamietam czy tak), proxime plus 95, proxime 8441, a od 2005 to mase tych 5340, 6340, 5320?(bez przedniego napędu) chyba z 15 około. nie mam zdania, według mnie to ani ten ani ten! w nowym zetorze z 2006roku rozrusznik made in china żal po prostu, a ursusy nowe to nic w nich nie ma a kosztują tyle że np. 5524 (75km) 135tys? tak słyszałem.. za co? chyba za nie komfort w pracy, 4biegowa skrzynia? czy nawet 12 przełanczana 3dźwigniami? mam 5314 z 1998roku to na tej 4biegowej masakra... miedzy 2 a 3 taka różnica że aż z 2 na 3 jak sie zmienia to na 1800/1900 gaz aż w siedzenie wbija, jedyna zaleta to wałek bez sprzegła włanczany i biegi od 2 do 1 po terenowe, a wyższe biegi to nie wiem skąt się wzieły... 360 3p lepiej idzie na biegach a 10lat starszy... poowiedzmy szczerze, bez modernizacji skrzyni to ursua kaput, a zetor paliwo swoje bierze...

• 6 months later...
  • 5 months later...
Guest Gość
Posted
Na stronie agroopinie.pl są jakieś dwie wypowiedzi na temat zetorów. Sprawdźcie
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
Guest Gość
Posted
a dla mnie Ursus to polska potęga a zetor mu nie dorównuje a poza tym mój sąsiad ma zetora 12145 i wydał dużo kasy i cały czas mu sie psuje kupił go w 91 roku a ja mam c360 z 76 roku i jest nie zawodna !!
  • 4 months later...
Posted
Wychodzę z tego założenia ,, JAK SIĘ DBA TAK SIĘ MA ,, Posiadam ciągnik Zetor 12145 jest to wspaniała maszyna, prosta i niezawodna. Zużycie paliwa takie same jak w innych ciągnikach. Trzeba pilnowć obroty silnika do 2000 tys. iwykorzystywać odpowiednie przełożenia w skrzyni biegów. Podobno te nowe Zetory to okropna marchew.Pozdrawiam.
Posted

Ursus to przeszłość mam nowego - totalna porażka to jest ciągnik złożony z części niewiadomego pochodzenia przez kogoś kto nie ma zielonego pojęcia o ciągnikach a próbuje nadrabiać to jego wyglądem brawo dla producentów tego buuuubla !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted
Jeśli Ursus to tylko starszy teraz robią buble. Niech najpierw wyremontują modele przejęte od ''Bumaru'' bo jeśli nie to te nowe napewno będą takie same
  • 7 months later...