atrol Posted January 25, 2014 Report Posted January 25, 2014 Szukam mechanika do gruntownego remontu Bizona Ile taka usługa kosztuje ? woj świętokrzyskie Quote
Kronel Posted January 25, 2014 Report Posted January 25, 2014 @arol, powiem Ci szczerze że mieliśmy kiedyś Bizona i z mojego doświadczenia takie coś jak "gruntowny remont" w Bizonie nie istnieje. To jest sprzęt który zawsze się psuje, ile byśmy nie próbowali remontować i przygotowywać go do żniw i tak zawsze tyle samo się psuł. Podstawa to umieć samemu wszystko naprawić, wiedzieć co każde pukanie oznacza. Jak dasz komuś kombajn do remontu to stracisz kontakt z maszyną i w żniwa się to na Tobie odbije, bo coś się spiepszy a na pewno się spiepszy i nie będziesz wiedział co gdzie było robione. Quote
VoYtek8 Posted January 25, 2014 Report Posted January 25, 2014 Jest dokładnie tak jak pisze @Jelonek, żadnego kombajnu nie da się przygotować do żniw idealnie bo w kombajnach usterki wychodzą w czasie pracy najczęściej. Z resztą gruntowny remont to za mało informacji bo w każdym Bizonie jest inna wada, jeden ma ledwo żywy silniki, drugi nie młóci jak należy itd. Najlepiej jak popytasz wśród okolicznych rolników kto naprawia kombajny u was w okolicy i znajdź go, powiedz mu co w Twoim kombajnie jest nie tak i on Ci zrobi wycenę. Wiadomo że przy tylu podzespołach to małe pieniądze nie będą. Jednak niczego na zapas nie naprawisz. Pozdrawiam Quote
Rico Posted January 26, 2014 Report Posted January 26, 2014 jestem ze świętokrzyskiego, u nas to różnie z mechanikami, bo ceny części to są takie same wszędzie tylko koszt opłacenie mechanika się różni, mój znajomy zajmuje się mechanikowaniem, traktory kombajny itd resztę na priv Quote
grzepaku1 Posted January 26, 2014 Report Posted January 26, 2014 nie jest prawdą że gruntowny remont w bizonie nie istnieje ,podam własny przykład kupiłem bizona 20 letniego z SKR zrobiłem mu kapitalny remont pomijając silnik i skrzynię biegów naprawa trwała około 2 miesięcy ,młóciłem nim 11 lat i prawie bez awarii a mój kombajn jako jedyny we wsi robił najwięcej godzin ale przeglądy i drobne naprawy przechodził przed każdym sezonem bo wiadomo że części do bizona są marnej jakości i rozwiązania techniczne nieprzemyślane przez co czestotliwość napraw jest dość duża Quote
atrol Posted January 26, 2014 Author Report Posted January 26, 2014 dzieki za odpowiec widzialem taki remont na YouTube facet rozebral calego i go zlorzyl i wyszlo ok przynajmiej na filmie pozdrawiam Quote
leszkoma Posted January 26, 2014 Report Posted January 26, 2014 Szanowni koledzy - nie straszcie @atrola bo tak jak napisał @grzepaku1 jak dobrze się zrobi i dba to pojedziesz długo . Mam bizona i młócę nim około 70ha rocznie i na razie jedzie bez awari a pasek lub łożysko to nawet w nowym Clasie czy Fendcie może się popsuć . Co do mechaników to trudno mi doradzić . Bizon nie jest zbyt skąplikowaną maszyną ale samemu jest ciężko robić . Co do stawek za remont Bizona to moze być około 2tys Quote
Recommended Posts