Jump to content

Recommended Posts

Posted
Napisz do jakiego ciągnika, i na ile areału. :) Ogólnie o prasach Welgera to powiem tyle iż są to prasy co chodzą po 40 lat czasem i wiążą dobrze, bo to po prostu solidny Niemiecki wyrób który nie ma się psuć i nabijać kasy w serwisach tylko pracować. Problem pojawia się tylko wtedy gdy taką prasę trzeba wyremontować bo niestety części do nich jest niewiele bo na Polskich wsiach mimo wszystko jeśli chodzi o kostkujące to dominują Sipmy ew. Classy i do Welgerów części nie idzie kupić. Tak samo jest z wszelką regulacją, bo nikt tego nie umie robić od razu po zakupie, a książek do tych pras brak. Tak właśnie zrobił kolega, kupił podobną prasę Welgera bo tania i solidna, a przez cały sezon miał z nią problemy i nikt mu nie potrafił pomóc. Pozdrawiam :)
Posted

Ja na Twoim miejscu kupiłbym Polską Sipmę. Części do nich jest pełno w każdym sklepie rolniczym i co najważniejsze od ręki je dostaniesz. Więc nie będziesz musiał tracić czasu czekając na części, albo tym bardziej bawić się w jakieś przeróbki by pasowały części polskie bo to do niczego dobrego nie prowadzi na dłuższą metę.

Może te prasy nie są złe, szczególnie jak się o nią dba, bo tego nie mogę powiedzieć, ale będziesz narzekał. Teraz może i wiążę elegancko, ale w końcu kiedyś musi coś trzasnąć i wtedy martw się człowieku.

Zależy na jaki areał potrzebujesz, bo o ciągniku to i ciapek będzie ciągnął jak ta lala?

A co do tego ogłoszenia to wydaje mi się, że droga jest ogólnie. Jak dla mnie tej prasy za tą cenę nie warto. Polską za to też dostaniesz. A jak dołożysz z 3 tys. do 10 tys to już na prawdę kupisz w miarę na chodzie.

Posted
Sąsiad też kupił Welgera i jak mu łożysko się sypło to do Zakopanego musiał po nie jechać... Od mojej miejscowosci około 200KM.A jak chciałby w ten sam dzień to łożysko do domu to 600zł za dostawe...
Posted
czytam co piszecie i nie wierzę...i zgadzam się z jednym- fakt że są to maszyny nie najmłodsze. posiadam welgera ap12 i ja np. nie mam problemu z dostępem do części których i tak nie potrzebuje za wiele bo jak się dba o częste smarowanie to nie bardzo ma się co zepsuć. łatwa i prosta w obsłudze, w przeciwieństwie do sipmy nie szarpie traktorem i traktorzystą nawet jeśli jest to c330, a niektóre części pasują z polskich maszyn. u mnie przykładowo sprzęgło od podbieraka pasuje od polskiego rozrzutnika. jak dla mnie bardzo dobre maszyny i nie zgodzę się z poprzednikami...
Posted

Tylko nikt nie mówi, że to są złe maszyny. Bo krążą opinie że polskie Sipmy są awaryjne i ciągle coś się w nich dzieje. Jak rozmawiałem z jednym rolnikiem-mechanikiem, to mówił właśnie, że polskiej Sipmy, by nie wziął z tego względu, że części pomimo że są tańsze, ale za to nie są trwałe. I dodał jeszcze że polska prasa bardzo ciężko chodzi, dlatego też tak szarpie, szczególnie jak nie ma przeciwagi. Inne pomimo, że są starsze wiekowo, a przerobione mają tyle samo, to są o wiele w lepszym stanie.

Tak więc ile ludzi tyle opinii. Myślę jednak że każdy ma swoje rację. Tak więc musisz szukać konsensusu i wybrać najrozsądniej. Podobnie się ma sprawa polskich Ursusów i Bizonów. A z tego co widzę, to na forum sprawa tego nie rozstrzygnie się nigdy. Czy kupować, czy nie. Podobnie jest z polską Sipmą.

Posted
każdy kupuje na co go stać, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :) chciałbym też nową prasę claasa mieć ale zadowolę się simpą kostka :) nie musiałbym nikogo zamawiać do prasowania, a wcześniej każdy ich używał i nikt nie narzekał, kwestia podejścia i szanowania sprzętu,
Posted
witam powiem tak miałem wcześniej internationala prasa super jak tata ją kupił to nie było lepszej prasy na okolice nowe polskie siadały a ta chodziła bez awaryjnie , do czasu gdy potrzebne były części zamienne . Prasę musiałem sprzedać za parę groszy bo nie było do niej części a jak były to stare i bardzo drogie , teraz mam polską jestem z niej zadowolony z początku popsuła mi trochę nerwów ale kupiłem nowe części i teraz aż miło jechać na pole . Polskie prasy są dobre tylko zależy na co się trafi i jak się o nie dba może być ładnie pomalowana a części złom .Dodam jeszcze że moja prasa jest do sprzedania jeśli ktoś chętny proszę o prywatną wiadomość . Cena około 8800 zł . POZDRAWIAM
Posted

Prasa welger to bardzo dobra maszyna tylko trzeba o nią dbać. U mojego wujka jest ap 61 i nie było prasy lepiej wiążącej we wsi dodatkowo jest ona przyjemna dla ciągnika (nie szarpie). Części są na pewno sporo droższe niż do polskiej ale ogólnie to jakość części jest lepsza. Do autora tematu jak chcesz kupić taka prasę to najpierw sprawdź jak wiąże i w jakim stanie są aparaty wiążące iglice itd. oraz poproś właściciela żeby pokazał Ci co i jak. Pozdrawiam.