Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, co sądzcie o sytuacji naszych wschodnich sąsiadów? ;) Chodzi mi o cały protest, a konkretnie o to co dzieje się tam teraz po ostatnich obradach. Czy myslicie iż to że Ukraina idzie w stronę Unii to dobre wyjście dla ich kraju? Pozdrawiam :)
Posted
z pewnością powinni poczekać, choć potencjał mają na pewno, ale jeżeli chodzi o zamieszki to dziwię się że u nas jeszcze nie doszło do takich, ale jak tak dalej pójdzie to i u nas coś pęknie, a jak Polska znów będzie się mieszać to nie przyniesie nam dobrego, najlepiej kiboli tam wysłać i w parę dni byłby spokój :)
  • 4 weeks later...
Posted

Krew się leje i będzie się lała.... :c Wschód nie chce oddać Ukrainy w ręce Unii Europejskiej i broni się przed swoją porażką jak tylko może. Cóż niestety władze Ukrainy zdecydowały by tłumić protesty agresją, tyle że ta agresja buzi jeszcze większą agresje i wszyscy się tłuką. Nie rozumiem tylko czemu Polski rząd w to wkłada swoje 5 groszy, przecież wiadomo że Polska niczego nie zmieni, a możemy przez to tylko pogorszyć sobie stosunki z Rosją... Dopóki rząd Ukrainy nie przestanie nasyłać hordy milicjantów na protestujących to będzie tylko gorzej.

Tyle ma do powiedzenia J.K.M., a jego uważam za jednego z mądrzejszych polityków w tym kraju. ;) http://wmeritum.pl/teraz-pomowmy-o-ukrainie-powaznie/ Pozdrawiam :)

Posted

Jest źle, bardzo źle. Janukowycz jak dla mnie staje się dyktatorem. Jeśli na prawdę chodziło mu o jak najlepszy interes jego kraju ustąpił by tak jak to powinno być w demokratycznym Państwie gdzie władzą jest lud a on jest tylko ich przedstawicielem którego już nie chcą.

Rosja chyba również bierze czynny udział w tłumieniu zamieszek. Zdjęcie zerwanej naszywki z munduru jednego z milicjantów:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=664704706898778&set=a.429104577125460.86440.100000777646339&type=1&theater

I więcej innych zdjęć:

https://www.facebook.com/piotr.andrusieczko?sk=photos

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=630803500302371&set=a.198431773539548.48611.198420303540695&type=1&theater

https://www.facebook.com/vitaliy.umanets/photos

https://twitter.com/Batkivshchyna/status/436430205985378305

http://elise.com.ua/?p=10725

Posted

Skończyło się, teraz zaczną się lincze...

Najbardziej wkurza mnie to, że dla Ukrainy znajdują się leki, pomoc i pewnie kasę rzucą, a w Polsce dalej wiele rodzin nie stać na lekarstwa. Na leczenie czekać trzeba nieraz kilka miesięcy, a Ukraińców przyjmują ot tak do szpitali na koszt czyj? Podatników...

Moim zdaniem niech radzą sobie sami...

Posted
Jeśli ktoś uważa że pomoc Ukrainie jest niezbędna to niech wpisze sobie w wyszukiwarkę "rzeź Wołyńska" i wtedy każdy będzie zszokowany jak to Ukraina niegdyś była "łaskawa" dla Polaków. Jest dokładnie tak jak pisze @tofikarius, teraz Putin trzyma fason bo jest jego popisowa impreza Igrzyska w Sochi, ale już koniec jest blisko i w końcu przemówi i wtedy całe wyjazdy i wypowiedzi Polskich polityków pójdą na marne. Nie rozumiem po co się w to mieszać? W Polsce jest tyle problemów, ale dla naszych polityków wazniejsze są zamieszki na Ukrainie, to jest problem naszych wschodnich sąsiadów i tak naprawdę tylko oni sami mogą go rozwiązać, a to że minister Sikorski przejedzie się za nasze pieniądze do Ukrainy pogadać i zamieszać powietrze nic do całej sprawy nie wnosi bo majdan żyje swoim życiem i prawami. Ogólnie popatrzyłem na działania naszych polityków w ostatnim czasie i stwierdziłem że jeśli jeszcze trochę o tym pomyślę to w depresję popadnę. Pozdrawiam :)
Posted
TO JEST TYLKO I WYŁĄCZNIE WEWNĘTRZNA SPRAWA UKRAINY, NIE MIESZAJMY SIĘ - TO NIE NASZA SPRAWA. JUŻ CENY ŻYWCA LECĄ NA ŁEB SZYJĘ, dziś miał być spęd trzody i wszystko odwołane bo nie ma gdzie sprzedać, DZIĘKUJEMY POLITYKOM BAWCIE SIĘ DALEJ ZA NASZE PIENIĄDZE - OSZUŚCI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Posted
Co do trzody,to u nas po 3,40 +vat.Do czego nam unia,skoro to Putin ma ostatnie słowo.Z tego co widać,to z unii tylko do nas wwożą,a my ze swoim exportem jestesmy zdani na kraje nie będące w unii :Rosję i Chiny.Jak dalej będzie tak z trzodą ,to swinie będziemy oglądać w zoo.
Posted
w tamtym tyg sprzedałem świnie po 5,50,- zł do ręki w tym było już 4,50 zł, a teraz nie przyjmują nigdzie bo nie mają gdzie sprzedać, - a tak w ogóle to kiedyś unia wchodziłaby do Polski a nie odwrót, nie wtrącać się i będzie lepiej, wschód nas utrzymywał wcześniej a teraz tak jak anesia pnapisała
Posted
Konfilkt przybrał trochę inne oblicze, bo wojna domowa ustała, a wszystko idzie w kierunku wojny między narodowej bo Rosja szykuje siły i to porządnie.... I niby Polsce nic do tego, ale to jednak jest juz za blisko naszej granicy... Właśnie przed chwilą w programie informacyjnym usłyszałem że dobrym pomysłem byłoby gdyby wojska NATO stacjonowały na Polsko-Ukraińskiej granicy jako straszak dla Rosjan, więc za parę dni może obudzić mnie przejeżdżający transport z czołgami... Widać że sytuacja jest blisko punktu krytycznego bo to nie jest walka milicji z obywatelami tylko jedno z największych mocarstw jakim jest Rosja szykuje siły na wojnę. Jeśli do czegokolwiek dojdzie to Ukraina zostanie zmieciona z powierzchni ziemi bo ich wojska są małe ilościowo i w dodatku ze sprzętem pozostałym po ZSRR... Jak myślicie Rosja zaatakuje? Pozdrawiam :)
Posted
USA grożą CCCP i jak się zacznie to będzie koniec znanego świata, ciekawe kiedy u nas mobilizacja będzie? Jak NATO postawi wojska u nas to z Polski poligon i pole bitwy będzie. Oby do tego nie doszło, jestem w NSR i też się obawiam
  • 1 year later...
Posted

Byłam w zeszłym roku, pod koniec marca, na Ukrainie.

Już po aneksji Krymu. Niedaleko granicy z Rosją. W Charkowie i w Zaporożu. Rozmawiałam z ludźmi. Nikt żadnych rozruchów i zamieszek nie chce. Różnice narodowościowe się pozacierały - są rodziny mieszane... trudno, żeby po 70 latach było inaczej!

Żartowali sobie, że "separatyści" jeżdżą z jednego miasta do drugiego, pomachają chorągiewkami, krzykną "Ratunku" po rosyjsku, i jadą dalej. Zatem - wniosek jest jeden: to są ludzie, którzy to robią SŁUŻBOWO.

W czyim to jest interesie? Komu zależy na tym, żeby rozpętać konflikt?

Jest jeszcze jeden aspekt, o którym jakoś nigdzie nie słyszałam w naszej telewizji... Może mi umknęło, może była o tym mowa. Jasno i wyraźnie usłyszałam to  tylko tam, właśnie na Ukrainie. Od ludzi, którzy przyjechali z miejsc ogarniętych konfliktem.

Tzw. "Separatyści" to bardzo często bojownicy islamscy z Czeczenii. Oni są na świętej wojnie.  W Doniecku - strzelali z okrzykiem "Allah akbar". Można to zobaczyć i usłyszeć tu:

Ten aspekt wojny ukraińskiej jest jakoś... mało zauważany.

Posted

Nam już cały świat pokazał - wszyscy sojusznicy po kolei, że nie warto za nich nadstawiać łba!

Włącznie z Amerykanami.

Dlatego w żadnym razie nie powinniśmy się pchać na Ukrainę.

W poprzednim sojuszy przynajmniej propagandowo stawiano nas w szeregu zwycięzców.

Za wolność waszą i naszą. Na wszystkich frontach, itd.

W obecnym sojuszu mamy - póki co - odszkodowania za Kiejkuty.