Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy wiecie może ile owiec wypasa się na 1 ha?

Mam ogród ogrodzony o powierzchni około 20 arów. Tak naprawdę jest to kilka drzew i trawa, którą regularnie koszę by mieć trawnik. Ale po 2 latach juz mi się kosić nie chcę i kolega natchnął mnie by wpuścić tam owce.

Myślę o 2 sztukach bo jednej było by smutno, owce miałbym tylko w sezonie letnim na zimę trafiłyby do garnka.

Co myślicie o takim pomyśle, może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?

Posted

Owieczki to fajna sprawa, spokojnie takie 2 -3 owieczki opędzą Ci ten twój ogród. Średnio przelicza się do 20 owiec na hektar w miarę dobrego pastwiska.

Owce są łatwe w hodowli , ważne tylko by nie był to teren podmokły, najlepsze są suche pastwiska. Ale jak piszesz, że to jest ogród z drzewami owocowymi to owce będą się tam dobrze czuły.

Jeszcze jedna uwag, jak wpuścisz owce to już nie będziesz miał tam trawnika tylko pastwisko. Nie będzie to murawa jak na stadionie tylko jak wygryzione pastwisko.

• 2 weeks later...
Posted

Witam serdecznie ,

mam podobny klopot jak na wstepie. Dzialka dosc duza - ok. 1 ha ,teren suchy , drzewa owocowe i iglaste , duzo trawy - chcielibysmy uzyc owiec przez lato jako "kosiarek" a na zime sprzedac lub zjesc.Czy ktos moglby przyblizyc temat amatorom ?

Nasza koncepcja - kwatery wydzielone pastuchem, niewielkie zadaszenia z e sloma lub sianem , woda w dosc plytkich pojemnikach na okraglo. Kiedy mozna owce wpuscic , czy oprocz trawy potrzeba im jakiegos innego jadla, czy 4 szt. wystarcza , jak starych owiec szukac , czy moze lepiej wypozyczuc od kogos, jakie pomieszczenie im zbudowac, czy sa w Polsce potrzebne na to jakies zezwolenia??????

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam

• 9 months later...
  • 2 weeks later...