02szymon06 Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 Chcę kupić prasę rolującą. Posiadam ursusa c360 i zastanawiam się jaką prasę wybrać MARKĘ. A co do ceny to jakieś 15 tyś. zastanawiałem się nad Hesston. Pytanie czy da radę c360 i jaka jest awaryjność tych pras. Quote
zetor 11 Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Witam mi też bardzo podobają się te prasy myślę taką kupić i też z chęcią zasięgnę jakiejś porady na temat tej prasy. Quote
02szymon06 Posted January 31, 2014 Author Report Posted January 31, 2014 Mój sąsiad ma prasę Hesston 5670 i współpracuje z nią ursus 65km. beleczki są ładne. Ma ją niedługo więc niemorzona ocenić jako takiej awaryjności. Myślę że c360 też da rade ale warto zapytać. pozdrawiam;) Quote
Robert ;-) Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Witam ja też posiadam c 355 i myślałem o prasie rolującej,to na pierwszym miejscu jest prasa pasowa o zmiennej komorze? po przeczytaniu lektury ten typ najbardziej mi odpowiada? małe zapotrzebowanie mocy, i możliwość regulacji wielkości beli, to same korzyści;] a modele jakie wypatrzyłem to ''rivierre casalis''[pasowa] i ''krone''[łańcuchowa] z tego co wiem to hesston to jest produkt made in usa więc o części może być problem? a modele jakie mnie zainteresowały to john deere 550 i seria rivierre na moc c355 [360] a walcowa to kat dla ciągnika;[ ale wybór jest twój i ciekaw jestem co wybierzesz?pozdrawiam ;] Quote
pablos Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Witam jeżeli do c-360 to SIPMA łańcuchowa stało komorowa , a propos prasy HESSTON może ktoś orientuje się jaka jest cena wymiany pasów zwijających ? Quote
02szymon06 Posted January 31, 2014 Author Report Posted January 31, 2014 Wujo ma łańcuchówkę feraboli i 70km zetor przy sianokiszonce przysiada. Więc myślałem na pasówką w zasadzie to tylko pasówka. ??A co do John deere to części są dostępne ale drogie.I same prasy są drogie.A co do Krone to się nie orientuję . więc trzeba poczytać POZDRAWIAM Quote
sszymonss Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Ja mam John Deere 550 pierwszy rok i nie miałem z nią problemów ekstra zbija baloty. Kupiłem ją za 12,5 tys i nie żałuję wyboru .Pracuje z ursusem C-355 Quote
rolnik555 Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Witam, ja też sam poszukuję jakiejś prasy i właśnie zastanawiam się nad prasą hesston lub rivieere casalis są to prasy które nie potrzebują dużej mocy i są w dość niskich cenach, za te pieniądze myślę zę są to dobre prasy. Znajomy ma rivieere casalis 125 i jest z niej bardzo zadowolony prasa mało awaryjna ma docisk hydrauliczny pod ciśnieniem dobrze zbija bele niektóre części można kupić w grene, troszkę z wąski podbieracz, ale za te pięniądze świetna prasa. Quote
Robert ;-) Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Ja mam riviere casalis kostkę? dobry,prosty i bezawaryjny sprzęt;] a z tego co patrzyłem w necie to belki tej firmy są w bardzo dobrym stanie a cena niska tak jak piszesz kolego rolnik555, tylko w pasowych maja gładkie pasy. Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Ale najszybciej możesz jeździ prasą pasową czy w słomie czy w sianie. Części fakt do tanich nie należą ale jak kupisz oryginał i będziesz dbał to aż tak dużo nie trzeba będzie wkładać. Myślę że prasa pasowa jest najlepsza ponieważ zbija belkę od samego początku, w rodzinie ma Welgera 12 podajże walcową mówi że te prasy najpierw do około połowy komory łykają słomę siano czy kiszonkę i dopiero potem zaczynają zbijać przez co jest miękki rdzeń. Quote
Robert ;-) Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 W każdej walcowej jest miękki rdzeń[taka zasada działania] i potrzebny jest mocniejszy ciągnik,a moim zdaniem najlepiej się prezentuje pasowa o zmiennej komorze,ewentualnie łańcuchowa małe zapotrzebowanie mocy [ale te są głośne w pracy ]. Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Robert983 masz rację ja mam John deere 550 kupowałem od gościa mówił że jak przejeżdżał kiedyś to widział jak tą prasą prasuje c-330. W tej prasie jest też dobra zmienna komora tak jak mówisz, Ursus c360 w walcowej przy kiszonce spada z 2200 obr na 600obr i zaczyna gasnąć. Quote
Recommended Posts