Jump to content

Recommended Posts

Posted
Chcę kupić prasę rolującą. Posiadam ursusa c360 i zastanawiam się jaką prasę wybrać MARKĘ. A co do ceny to jakieś 15 tyś. zastanawiałem się nad Hesston. Pytanie czy da radę c360 i jaka jest awaryjność tych pras.
Posted

Mój sąsiad ma prasę Hesston 5670 i współpracuje z nią ursus 65km. beleczki są ładne. Ma ją niedługo więc niemorzona ocenić jako takiej awaryjności. Myślę że c360 też da rade ale warto zapytać.

pozdrawiam;)

Posted
Witam ja też posiadam c 355 i myślałem o prasie rolującej,to na pierwszym miejscu jest prasa pasowa o zmiennej komorze? po przeczytaniu lektury ten typ najbardziej mi odpowiada? małe zapotrzebowanie mocy, i możliwość regulacji wielkości beli, to same korzyści;] a modele jakie wypatrzyłem to ''rivierre casalis''[pasowa] i ''krone''[łańcuchowa] z tego co wiem to hesston to jest produkt made in usa więc o części może być problem? a modele jakie mnie zainteresowały to john deere 550 i seria rivierre na moc c355 [360] a walcowa to kat dla ciągnika;[ ale wybór jest twój i ciekaw jestem co wybierzesz?pozdrawiam ;]
Posted

Wujo ma łańcuchówkę feraboli i 70km zetor przy sianokiszonce przysiada. Więc myślałem na pasówką w zasadzie to tylko pasówka.

??A co do John deere to części są dostępne ale drogie.

I same prasy są drogie.

A co do Krone to się nie orientuję . więc trzeba poczytać

POZDRAWIAM :s

Posted
Witam, ja też sam poszukuję jakiejś prasy i właśnie zastanawiam się nad prasą hesston lub rivieere casalis są to prasy które nie potrzebują dużej mocy i są w dość niskich cenach, za te pieniądze myślę zę są to dobre prasy. Znajomy ma rivieere casalis 125 i jest z niej bardzo zadowolony prasa mało awaryjna ma docisk hydrauliczny pod ciśnieniem dobrze zbija bele niektóre części można kupić w grene, troszkę z wąski podbieracz, ale za te pięniądze świetna prasa.
Posted
Ja mam riviere casalis kostkę? dobry,prosty i bezawaryjny sprzęt;] a z tego co patrzyłem w necie to belki tej firmy są w bardzo dobrym stanie a cena niska tak jak piszesz kolego rolnik555, tylko w pasowych maja gładkie pasy.
Posted
Ale najszybciej możesz jeździ prasą pasową czy w słomie czy w sianie. Części fakt do tanich nie należą ale jak kupisz oryginał i będziesz dbał to aż tak dużo nie trzeba będzie wkładać. Myślę że prasa pasowa jest najlepsza ponieważ zbija belkę od samego początku, w rodzinie ma Welgera 12 podajże walcową mówi że te prasy najpierw do około połowy komory łykają słomę siano czy kiszonkę i dopiero potem zaczynają zbijać przez co jest miękki rdzeń.
Posted
W każdej walcowej jest miękki rdzeń[taka zasada działania] i potrzebny jest mocniejszy ciągnik,a moim zdaniem najlepiej się prezentuje pasowa o zmiennej komorze,ewentualnie łańcuchowa małe zapotrzebowanie mocy [ale te są głośne w pracy ].
Posted
Robert983 masz rację ja mam John deere 550 kupowałem od gościa mówił że jak przejeżdżał kiedyś to widział jak tą prasą prasuje c-330. W tej prasie jest też dobra zmienna komora tak jak mówisz, Ursus c360 w walcowej przy kiszonce spada z 2200 obr na 600obr i zaczyna gasnąć.