Andrzej92xp Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 Witam. Mam pewien problem. Mianowicie moje żyto śmierdzi stęchlizną. Wybrałem je z zasieku i rozsypałem cienko na klepisku w stodole. Jednak zero efektu... Co zrobić żeby wyeliminować ten zapach, lub zniwelować go do absolutnego minimum. Dodam że na życie nie ma żadnych nalotów, nie jest poczerniałe itd. Quote
VoYtek8 Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 Żyto po prostu było przechowywane w zbyt dużej wilgotności na zbyt wysokiej hałdzie. Cóż teraz musisz dbać o odpowiednie wietrzenie pomieszczenia gdzie ono się znajduje, oraz czeste przerzucanie. Musisz po prostu to zboże "wywietrzyć". Mogło się tak stać bo np. podeszło trochę wody, czy sniegu który się stopił i już wtedy ze zbożem dzieją się takie rzeczy. Jednak uważam że jest to wina wilgotności i po prsotu musisz je przerzucać, a w przyszłości by tego uniknąć syp zboże szerzej, a niżej i kup wilgotnościomierz do zboża żeby wszystko sprawdzać. Pozdrawiam Quote
Andrzej92xp Posted January 27, 2014 Author Report Posted January 27, 2014 Musze to żyto sprzedać dlatego zależy mi żeby nie było czuć stęchlizny Quote
jakuban1 Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 Jak masz możliwość to na piętrze usyp:) Niepowinno się nic dziać złego : D Quote
DuzyGrzegorz Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 Ja zawsze żyto koszę jako ostatnie i nie mam problemów. Jak ziarno się przełamuje to czekam dwa tygodnie i koszę. Musisz to żyto solidnie przewiać na wialni. Na ziarniakach jest pleśń i musisz się jej pozbyć. Najlepiej byłoby przepuścić przez młocarnię. Pozdrawiam! Quote
Andrzej92xp Posted February 2, 2014 Author Report Posted February 2, 2014 No nic nauczka na przyszły sezon Quote
syberol Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Ześrutować, dorzucić coś na wiązanie toksyn (np. Dolsorb albo mycosan) i nie powinno być czuć gdybys robił z tego pasze a jak na sprzedaż to tak jak pisał voytek Quote
Rico Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 częste mieszanie i przewianie zboża powinno pomóc Quote
Recommended Posts