Karabus Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 Mam troszke łąki które próbuje przywrócić do zycia.Jak stwierdził DuzyGrzegorz (a jego teorie potwierdzaja sie u mnie w 100%) sa to bielawy, czyli łaki na terenie pobagiennym=kwasnym. Wysypałem juz troszke wapna dolomitowego, była poprawa ale teraz mam do dyspozycji sporo popiołu.Teoretycznie popiól ma odczyn alkaiczny (zasadowy). Zastanawiam sie czy nie mozna by tego wysypać na te moje bagienko? Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 Popiół z drewna możesz wysypać. Popiół zawiera średnio:Sosna 38,9% CaO, 10,6% MgO, 22,0% K2O, 7,0% P2O5.Świerk 11,9% CaO, 3,9% MgO, 69,3% K2O, 3,7% P2O5.Dąb 50,9% CaO, 5,9% MgO, 12,2% K2O, 3,8% P2O5.Trzeba uwzględnić wszystkie składniki, gdyż np popiół świerkowy zawiera bardzo dużo potasu, i łatwo może dojść do przepotasowania, co wywołuje tężyczkę pastwiskową.Nie wysypuj popiołu z węgla kamiennego gdyż ten zawiera przeważnie spore ilości toksycznego dla roślin glinu i siarki w związkach również szkodliwych dla roślin, oraz metali ciężkich. Można spróbować wysiać niewielkie ilości na glebach przepuszczalnych, ale bielawy będą wszystko gromadzić. Pozdrawiam! Quote
Karabus Posted January 27, 2014 Author Report Posted January 27, 2014 Dzięki DurzyGrzegorz, jak zwykle mozna na Ciebie liczyć ;-) Niestety to popiół z kotła CO. Trudno to nazwać węglem kamiennym bo raczej przypomina brunatny (brązowe kamyczki stosunkowo miekkie). Jest metoda zeby jakos "po domowemu" przetestować taki popiól pod wzgledem składników czy chocby PH? Bo ja generalnie nadal próbuje walczyć z porostami lubiacymi odczyny kwaśne. Na 2 ha udało mi sie przyciszyć "śmiałka" i wytłuc prawie do zera mchy. Teraz mam plan odzyskać 0,9 ha bardzo zarośnietego (zakwaszonego) bagienka. Oczyściłem rowy , woda zeszła tak ze poziom wód gruntowych mam 30 cm ponizej trawy ;-). Sukces ;-)?Nawet mozna próbowac wjechac traktorem ;-).Tylko ze na tym jest "skorupa" 20 cm róznych zielonych cośków.Kombinuję żeby nie tłuc tego typową chemią . No i wpadlem na popiół... Co dalej? Wszelkie rady mile widziane ;-) Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted January 28, 2014 Report Posted January 28, 2014 Skład popiołu z węgla:SiO2 40%, Al2O3 25%,Fe2O3 15%,SO3 11% CaO 7,5%,MgO 1,5%.Popiół z drewna ma pH ponad 11, a z węgla kamiennego ok. 9. Biorąc pod uwagę skład i zawartość glinu oraz żelaza to popiół z węgla będzie miał właściwości zakwaszające, choć przy tym upierał się nie będę, gdyż glin jest w dość stabilnych związkach chemicznych i uwalniał będzie się bardzo wolno. Podobnie jest z siarką i żelazem. To tak jak z wodą amoniakalną, która ma odczyn zasadowy a bardzo silnie zakwasza glebę.Pod względem związków chemicznych jest o wiele bardziej skomplikowany.Tu masz coś o nawożeniu łąk popiołem z węgla - http://www.uwm.edu.pl/kchemsr/zolnowski/publikacje/29-2007_ZPPNR.pdf , a tu lasu - http://sylwan.ibles.waw.pl/pdf/1997_1/1997_1_85.pdfPozdrawiam! Quote
Karabus Posted January 28, 2014 Author Report Posted January 28, 2014 I stała sie jasnosc!!! Generalnie obydwa materiały wskazują na brak przeciwskazań do nawożenia popiołem węglowym.Pierwszy materiał jest bardziej "rolniczy" natomiast drugi trafia prawie idealnie w mój problem bo dotyczy bielawy wśród lasów. To tak jak moja łączka ;-)Przy niewielkich dawkach popiołu (200-400t/ha) badacze z pierwszego opracowania osiągnęli nawet zwyżke plonów. Byle nie przesadzić z iloscia bo później plon spada ;-(.Natomiast Ci co badali bielawy osiągneli to o co mi mniej wiecej chodzi tzn zmniejszenie ilosci roslin acidofilnych (kwasolubnych) a w ich miejsce weszły rosliny kalcofilne (zasadolubne).Zatem mozna wnioskować że bielawa sie jednak odkwasiła.Zastanawiają mnie tylko ilosci sypanego popiołu . W opracowaniach jest mowa o 200,300,400t/ha. Czy to chodzi o TONY (1000kg) na hektar? Bo to jakieś gigantyczne ilosci są !!! Ja myślałem raczej o ilosci kilkuset kilogramów na hektar. Więc raczej nie zaszkodzę ;-) Pozdrawiam Quote
Recommended Posts