atrol Posted January 28, 2014 Report Posted January 28, 2014 witam mam pytanie jak u was jest z dzierzawami ja urzytkuje ok 50 ha i place wartosc 2 q pszenicy jesli biore doplate lub wcale jesli nie ale tego raczej unikam Quote
prometeusz Posted January 28, 2014 Report Posted January 28, 2014 Ja za dzierżawę oddaje dopłaty a osoba wydzierżawiająca płaci podatek i spółkę wodną Quote
Rico Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 u nas jest podobnie ale to zależy jak się dogadasz z właścicielem, jeden bierze dopłaty a płaci w zbożu, albo właściciel bierze dopłaty a płaci resztę j/w Quote
Bukaciarnia.pl Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 ważne jest aby wszystko spisać porządnie na umowie. "Dogadanie się" z właścicielem może przynieść więcej kłopotów niz pożytku Quote
Rolnik z Pomorza Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Spisać umowę i wszystko punkt po punkcie wymienić co się daje i na jakich warunkach. Należy też wyszczególnić co oczekujemy w zamian. Później trzeba egzekwować punkty umowy. To by było tyle. Nie ma tam nawet filozofii prawniczej. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Kolega doskonale to ujął. Pierwszeństwo przed kodeksem cywilnym mają właśnie zapisy w umowie dzierżawy. Mało tego, umowa ustna ma taką samą moc jak każda inna. Pozdrawiam! Quote
Rolnik z Pomorza Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Tylko że lepiej mieć wszystko zapisane czarno na białym na papierze podpisanym przez obie strony, by oszczędzić sobie i innym czasu i nerwów biegając po sądach i domagając się swojego. Zgodnie z prawem fakt umowa ustna ma taką samą moc, ale tej to bym się wystrzegał jak ognia. Dziś dnia tacy niestety są ludzie. Quote
Recommended Posts