Hrapko Posted January 28, 2014 Report Posted January 28, 2014 Kupiłem kombajn fahr m600 po przepracowaniu jednego sezonu stwierdziłem duży luz na drewnianych panewkach na wale wytrząsacza bardzo proszę o opisanie w jaki sposób wymienić panewki z przedniej części kombajnu Quote
Robert ;-) Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 Witaj kolego powiedz mi jedną rzecz masz po obu stronach bębna młócącego wizjery? jeśli tak, to tamtędy trzeba się dobierać do panewek? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 Najpierw sprawdź czy nie można ich mocniej skręcić. Jeżeli nie to sprawdź czy między połówkami panewek nie ma przekładek. Być może wystarczy wyjąć jedną lub dwie przekładki. Jeżeli przekładki już zostały wyjęte to wyjmij obie połówki panewki i zobacz czy nie są nadmiernie wytarte wzdłużnie (przód-tył). Jeżeli są wytarte tylko góra-dół to zbierz odrobinę powierzchni styku obu połówek i załóż ponownie. U mnie to dało rezultat. Moje były wytarte na boki tak że wytrząsacze się obcierały. Dokupiłem odpowiednie podkładki dystansowe i przeciąłem w jednym miejscu. Założyłem przed założeniem panewek na wał i spełniają swoją rolę. Ja mam kombajn MF-307. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 Z tego co wiem to są tam te podkładki pomiędzy połówkami,kolega z neta wymieniał w m770, ja robiłem w swoim df m 900 ale mam dwa wizjery a w 660 jest silnik po prawej stronie? więc po prawej stronie może być problem z dostępem? nie jest to wygodna praca,mi radzono wyjąć całe wytrząsacze;[ na szczęście mam długie ręce,ja odkręcałem nakrętkę z jednej strony, a brat klucz na długim drucie z drugiej strony kombajnu trzymał śrubę? Quote
Hrapko Posted February 1, 2014 Author Report Posted February 1, 2014 Witam dzięki za zainteresowanie chciałbym jeszcze spytać jaki luz na panewkach jest do przyjęcia to znaczy ile milimetrów ? a jeśli chodzi o wizjer to jest tylko z jednej strony z którego maksymalnie mogę dostać do dwóch panewek ? .Dzięki z góry za odpowiedź Quote
DuzyGrzegorz Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 Luz powinien oczywiście być gdyż inaczej panewki będą się grzać i w skrajnych przypadkach może dojść do zapalenia. Z drugiej strony im większy luz tym szybciej zużywają się panewki i luz bardzo szybko się powiększa. Luz zatem powinien być, ale wprost niewyczuwalny jak ruszasz góra-dół wytrząsaczem. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts