MlodyRolnik Posted January 28, 2014 Report Posted January 28, 2014 Witam Niedawno kupiłem Deutz DX 110 i przy kupnie rolnik mówił, że pociągnie bez problemu 5 skibowy normalny pług albo obrotowy 4 skibowy. Chciałbym, żebyście mi doradzili przy którym pługu była by efektywniejsza i szybsza praca. Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted January 28, 2014 Report Posted January 28, 2014 To zależy jakie pola masz, jeśli są długie, a wąskie to pług obrotowy będzie tylko zbędnym wydatkiem, natomiast jeśli posiadasz duże szerokie kawałki pola to wtedy pług obrotowy ułatwi i usprawni Twoją pracę. Warto dodać że pługi obrotowe są droższe w zakupie, no i w utrzymaniu. Pozdrawiam Quote
Przemek15_03 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Ja na twoim miejscu kupiłbym obrotowy, najlepiej 3+1 jak w czwórce traktor będzie miał za ciężko to odkręcisz jeden korpus. Dodatkowo zastanów się nad zabezpieczeniami jak masz dużo kamieni to musisz pomyśleć nad jakimś . Zależy ile chcesz na taki zakup przeznaczyć? Quote
MlodyRolnik Posted January 29, 2014 Author Report Posted January 29, 2014 No jeżeli już to kupować to coś dobrego od 3-7 tys mogę na to przeznaczyć. Pola mam bardzo długie. Quote
Przemek15_03 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Za te pieniądze to raczej tylko dobry zagonowy, bo na kvernelanda czy overuma obrotowego w miarę nowego i dobrego to trochę za mało. Chociaż ja na twoim miejscu bym trochę poczekał i kupił sobie obrotówkę. A ile masz pola do zaorania? Quote
Rico Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 5 skibowy zwykły zagonowy polski za 2200,- zł w stanie dobrym, lemiesze jeszcze 2 sezony obrócą pole, takiego widziałem w okolicach Kraśnika Lubelskie, a obrotowe 4 to sporo drożej około 4500,- zł, weź pod uwagę że za jednym przejazdem masz 5 skib a nie 4 i traktor ma lżej w podnoszeniu 5 a nie 8 skib Quote
Mikruss Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 daj spokój z tym polskim pługiem 5 skib - przecież to w ogóle nie przykrywa a daje opor jakby się ciągło ze 6co do wywrota to nie wiem co byś chciał kupić za 4500 zł - od tylu się zaczynają 3ki, dobra 4ka to od 8 do 20 tyś zł.Ja zagonowego pługa już nie chce, teraz kupiłem sobie 3 skiby wywrota, odkładnia 40 cm i pójdzie jakwściekły z ciągnikiem 80km.Co do podnoszenia - od tego jest podnośnik, jaki jest sens kupować duży ciagnik i zakładac do niego jakąś popierdółke - deutz ma troche inny podnośnik jak ursus, bo podniesie sporo więcej i teog nie odczuje. Quote
Rico Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Mikruss masz rację ale weź pod uwagę jaką kasą dysponuje młodyrolnik, dlatego zaproponowałem polaka 5 skib, choć rodzajów pługa jest sporo tak więc można wybierać, mam 3 skiby polaka też chciałbym 3 obrót ale muszę jeszcze poczekać z zakupem, ale do takiej maszyny to rzeczywiście wolałbym 4 obrót, ale z taką kasą to rewelacji nie będzie, Quote
grzepaku1 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 kwiato5 za 2200 kupi pług zgonowy ale jeśli nie ma zabezpieczeń taki pług a sa kamienie to taki pług porozrywa i nie będzie pługa ani 2000 tys Quote
MlodyRolnik Posted January 29, 2014 Author Report Posted January 29, 2014 No panowie ja mam w swoim posiadaniu tylko pola piaskowe chciałem to podkreślić No podnośnik jest solidny, a jeżeli już zaganowy to dorabiany czy normalny fabrycznie zrobiony na piątkę skiby. Quote
VoYtek8 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Wiesz piaski niby lekkie są, ale jednak też stawiają opór pługowi. Kasę masz taką że na obrotową 4 w stanie takim żeby porobić parę lat to trochę za mało, jednak na używany zachodni pług renomowanej firmy w sam raz. Poszukaj sobie jakiegoś: Kvernelanda, Lemkena czy coś tego pokroju na dobrych zabezpieczeniach. Tyle że będziesz musiał dołożyć z 2tyś. Polskiego pługu do tego ciągnika nie kupuj bo to tylko strata czasu i pieniędzy, te pługi były dobre do Ursusów starych, jak na taki ciągnik to szukaj czegoś solidnego zachodniego. Pozdrawiam Quote
Mikruss Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Znajomy z wioski kupił Bometa nowego 4 skiby do ursusa 914, co prawda orze tym jeszcze ale niemoże patrzeć na ten pług bo każda odkładnica i korpus w inną stronę patrzy, a o zużyciu elementów roboczych to nawet nie chce mówic Quote
MlodyRolnik Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 No jak na razie chcę kupić coś na szybko bo za niedługo wiosna przychodzi i nie będę miał czym orać, a o kultywacji ziemi nie wspomne Quote
Przemek15_03 Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Na szybko to się pługów nie kupuje no chyba, że prawdziwa okazja Do wiosny jeszcze trochę i zastanów się przed kupnem bo później jak będziesz chciał jakiś lepszy zachodni to możesz mieć ciężko sprzedać Quote
VoYtek8 Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Właśnie ja jestem za tym żeby kupić teraz bo zima to jest w pracach polowych czas martwy. Agregaty i pługi nie pracują, więc ludzie handlują na potęgę. Z tego co zauważyłem to w zimę wiele osób decyduje o likwidacji gospodarstwa, albo po prostu uznaje że dana maszyna jest mu nie potrzebna i wystawia ją na sprzedaż, dlatego ceny ciut niższe i wybór większy, a jak prace w polu ruszą pełną parą to na rynku zostaną tylko niedobitki których nikt nie chciał kupić. Pozdrawiam Quote
Claas Jaguar Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Witam serdecznie Kolego jezeli nie wiesz jaki pług wybrać to ja polecam za tę kasę Fortschritt-a czteroskibowego zagonowego, pług bardzo dobry częsci tanie i ogólno dostępne, pług niezwykle prosty w budowie, a praca nim to czysta poezja, dobrze przykrywa, nawet przy niewielkich głebokościach roboczych a na glebach lekkich to należy na różnych głębokościach orać i kasa się zgadza z Twoim budżetem. Mając taką kasę nie odważyłbym kupić obrotowego chyba że naprawdę byłby w rewelacyjnym stanie. Quote
íktorn Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 obrotowy napewno efektywniejszy niestety jak dobry to i drogi Quote
Recommended Posts