Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam :)

Niedawno kupiłem Deutz DX 110 i przy kupnie rolnik mówił, że pociągnie bez problemu 5 skibowy normalny pług albo obrotowy 4 skibowy. Chciałbym, żebyście mi doradzili przy którym pługu była by efektywniejsza i szybsza praca.

Pozdrawiam :)

Posted
To zależy jakie pola masz, jeśli są długie, a wąskie to pług obrotowy będzie tylko zbędnym wydatkiem, natomiast jeśli posiadasz duże szerokie kawałki pola to wtedy pług obrotowy ułatwi i usprawni Twoją pracę. Warto dodać że pługi obrotowe są droższe w zakupie, no i w utrzymaniu. Pozdrawiam :)
Posted
Ja na twoim miejscu kupiłbym obrotowy, najlepiej 3+1 jak w czwórce traktor będzie miał za ciężko to odkręcisz jeden korpus. Dodatkowo zastanów się nad zabezpieczeniami jak masz dużo kamieni to musisz pomyśleć nad jakimś ;). Zależy ile chcesz na taki zakup przeznaczyć?
Posted

Za te pieniądze to raczej tylko dobry zagonowy, bo na kvernelanda czy overuma obrotowego w miarę nowego i dobrego to trochę za mało. Chociaż ja na twoim miejscu bym trochę poczekał i kupił sobie obrotówkę. A ile masz pola do zaorania?

Posted
5 skibowy zwykły zagonowy polski za 2200,- zł w stanie dobrym, lemiesze jeszcze 2 sezony obrócą pole, takiego widziałem w okolicach Kraśnika Lubelskie, a obrotowe 4 to sporo drożej około 4500,- zł, weź pod uwagę że za jednym przejazdem masz 5 skib a nie 4 i traktor ma lżej w podnoszeniu 5 a nie 8 skib :)
Posted

daj spokój z tym polskim pługiem 5 skib - przecież to w ogóle nie przykrywa a daje opor jakby się ciągło ze 6

co do wywrota to nie wiem co byś chciał kupić za 4500 zł - od tylu się zaczynają 3ki, dobra 4ka to od 8 do 20 tyś zł.

Ja zagonowego pługa już nie chce, teraz kupiłem sobie 3 skiby wywrota, odkładnia 40 cm i pójdzie jakwściekły z ciągnikiem 80km.

Co do podnoszenia - od tego jest podnośnik, jaki jest sens kupować duży ciagnik i zakładac do niego jakąś popierdółke - deutz ma troche inny podnośnik jak ursus, bo podniesie sporo więcej i teog nie odczuje.

Posted
Mikruss masz rację ale weź pod uwagę jaką kasą dysponuje młodyrolnik, dlatego zaproponowałem polaka 5 skib, choć rodzajów pługa jest sporo tak więc można wybierać, mam 3 skiby polaka też chciałbym 3 obrót ale muszę jeszcze poczekać z zakupem, ale do takiej maszyny to rzeczywiście wolałbym 4 obrót, ale z taką kasą to rewelacji nie będzie,
Posted
Wiesz piaski niby lekkie są, ale jednak też stawiają opór pługowi. Kasę masz taką że na obrotową 4 w stanie takim żeby porobić parę lat to trochę za mało, jednak na używany zachodni pług renomowanej firmy w sam raz. Poszukaj sobie jakiegoś: Kvernelanda, Lemkena czy coś tego pokroju na dobrych zabezpieczeniach. Tyle że będziesz musiał dołożyć z 2tyś. ;) Polskiego pługu do tego ciągnika nie kupuj bo to tylko strata czasu i pieniędzy, te pługi były dobre do Ursusów starych, jak na taki ciągnik to szukaj czegoś solidnego zachodniego. Pozdrawiam :)
Posted
Znajomy z wioski kupił Bometa nowego 4 skiby do ursusa 914, co prawda orze tym jeszcze ale niemoże patrzeć na ten pług bo każda odkładnica i korpus w inną stronę patrzy, a o zużyciu elementów roboczych to nawet nie chce mówic
Posted
Właśnie ja jestem za tym żeby kupić teraz bo zima to jest w pracach polowych czas martwy. Agregaty i pługi nie pracują, więc ludzie handlują na potęgę. ;) Z tego co zauważyłem to w zimę wiele osób decyduje o likwidacji gospodarstwa, albo po prostu uznaje że dana maszyna jest mu nie potrzebna i wystawia ją na sprzedaż, dlatego ceny ciut niższe i wybór większy, a jak prace w polu ruszą pełną parą to na rynku zostaną tylko niedobitki których nikt nie chciał kupić. Pozdrawiam :)
Posted
Witam serdecznie Kolego jezeli nie wiesz jaki pług wybrać to ja polecam za tę kasę Fortschritt-a czteroskibowego zagonowego, pług bardzo dobry częsci tanie i ogólno dostępne, pług niezwykle prosty w budowie, a praca nim to czysta poezja, dobrze przykrywa, nawet przy niewielkich głebokościach roboczych a na glebach lekkich to należy na różnych głębokościach orać i kasa się zgadza z Twoim budżetem. Mając taką kasę nie odważyłbym kupić obrotowego chyba że naprawdę byłby w rewelacyjnym stanie.