MlodyRolnik Posted January 28, 2014 Posted January 28, 2014 Witam Chciałbym się zapytać was zapytać ile przypada świń na 1 hektar, iż przejmowałem gospodarkę i nie mam pojęcia ile mam hodować macior by otrzymać jak najwięcej świnek, ale też by mi nie brakło zboża... Pozdrawiam! Quote
Rico Posted January 29, 2014 Posted January 29, 2014 mam 12 ha i do tej pory miałem średnio 5-7 macior, prosięta sprzedawałem a część trzymałem na duże, ale zboża to mi szło bardzo dużo i mało zostawało na siew lub sprzedaż najważniejsze mieć odbiorców, bo na skupach to z cenami bardzo różnie Quote
MlodyRolnik Posted January 29, 2014 Author Posted January 29, 2014 A ile osiągałeś gdzieś prosiąt z jednego oproszenia i jak zapładniałeś? Naturalnie czy sztucznie Quote
Tofik Posted January 29, 2014 Posted January 29, 2014 Mój teściu jak zapładniał naturalnie to za pierwszym razem miał 12 w miocie a za drugim razem 16 upległa ale 4 poległo bo jedno zdechło jedno rozgniotła z 2 teściu zabił bo takie skrzeki były:( ale to różnie bywa bo możesz mieć w miocie tylko 4 szt:)Pozdrawiam Quote
Rico Posted January 29, 2014 Posted January 29, 2014 jak miałem młode maciorki zapładniałem sztucznie rasa białopodlaska zwisłouchy, za pierwszym miotem miała 18 szt w tym 2 martwe, a tak średnio to 12szt 10szt, różnie zależy od maciory i karmienia Quote
MlodyRolnik Posted January 30, 2014 Author Posted January 30, 2014 Dokładnie mi też chodzi czy lepiej jest zapładniać naturalnie czy sztucznie i ile trzeba by było zboża zostawić Quote
Rico Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 średnio świnia od prosięcia do dojrzałości zje około 450 kg zboża, plus koncentraty, witaminy, szczepienia, przyrost zależy od karmy jaką spożywa,im więcej białka tym lepiej, najlepsze jest mieszanie pasz np: groch, jęczmień, pszenica, serwatka z mleka świetnie wpływa na przyrost i jakość mięsa, Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted February 7, 2014 Posted February 7, 2014 Jak to mawia mój znajomy- dobra dieta jest podstawą bo to potem przekłada się na więcej czynników,w tym jakość mięsa. Poza tym na 1ha miałem kiedyś 5 macior,tak mniej więcej trzeba liczyć. Quote
Recommended Posts