mlody121 Posted February 7, 2014 Author Report Posted February 7, 2014 Ooo ciekawy pomysł z tym suszeniem na zime ;] U mnie tego jest naprawde dużo to troche wyjedza latem a reszte im na zime wysusze Quote
wiejskieżycie Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 I to nic skomplikowanego. Skosisz kosą tak jak inne trawy czy zielsko. Wysuszysz na słońcu, a później do wora w całości lub tylko liście. Polecam na prawdę. Quote
ania1983 Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Marcinie, wiesz co? wstyd się przyznać, ale do tej pory nie wpadłam na to zeby pokrzywy dla kur skosić zwyczajnie kosą i suszyć, ja zawsze zbierałam ręcznie matko! człowiek taki stary a taki głupi kosą mąż by mi zrobił w 5 minut to co mi kilka dobrych dni zajmuje. nawet powiedziałam mężowi o tym ze w tym roku on mi kosi pokrzywy, a ten sie zdziwił, bo myślał że ja dlatego zbieram ręcznie bo lubię jak mi ręce poparzy i dlatego nigdy go nie prosiłam o pomoc heh, dobrze ze to napisałeś, bo naprawde to takie oczywiste a ja przez 2 lata na to nie wpadłam Quote
wiejskieżycie Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Ale jakie to zdrowe dla rąk - podobno. Ja odkąd się nauczyłem wszystko koszę kosą. Na słoneczku taka młodziutka pokrzywa bardzo szybko schnie i potem jeśli chcesz całą z łodygami możesz zbierać. Taką młodą kurki zjedzą bez problemu w całości. Mężowi dodałaś kolejny punkt do podwórkowych obowiązków. Quote
Ares123 Posted February 13, 2014 Report Posted February 13, 2014 Pokrzywy dobra sprawa jak niema co dać kurakom a odnośnie 10 sztuk nie zawracaj sobie głowy. po co ci to jedna kura dobra da ci maksymalnie 300 jajek. do daj jednej sztuce tylko 100 gram pszenicy, to masz około 37 kg pszenicy na kurę razy 10. To jest370 kg pszenicy po 800 złoty to masz 296 zł za samą pszenice a reszta Edit błędy ort, Quote
ambasador20 Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 Ares sory ale mnie złoszcza takie posty ... Jesli sie nie opłaca to czemu ludzie sie tym zajmuja!.? To ma grac na komputerze . Ma pomysł niech działa jest w takim wieku ze ma czas na proby . Sam w takim wieju kroliki hodowałemO może zajmij sie tym :-) fajna sprawa Quote
mlody121 Posted March 13, 2014 Author Report Posted March 13, 2014 Kury kupione troszke jeszcze musze poczekać zanim zaczną nosić jaja . Quote
Robert ;-) Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 Witaj a jakiej rasy te kurki kupiłeś? dobrze że je już masz;] a to ile będziesz czekał na jajka zależy w jakim wieku masz te kurki,pozdrawiam;] Quote
ania1983 Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 Młody, dołączę się do pytania Roberta jakie kurki kupiłeś? no i w jakim wieku i ile tych kurek? no i niech Ci się zdrowo chowają tak w ogóle zapraszam na wątek http://www.rolnik-forum.pl/Thread-porozmawiajmy-o-hodowli-drobiu?pid=48812#pid48812 tam w sumie piszemy tylko o drobiu Quote
Tobiasz Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 Dołączam się do zaproszeni do wątku i do pytania Quote
mlody121 Posted March 14, 2014 Author Report Posted March 14, 2014 Kur kupilem 10szt + 1 kogut. Przyznam szczerze że nie wiem jaka to rasa dokładnie. Wieku tez dokladnego nie znam ale za tydzien-dwa maja niesc juz jajka ;] Quote
rolnik102 Posted March 15, 2014 Report Posted March 15, 2014 siemanko ja zmierzam miec docelowo 100szt podliczyles koszty utrzymania miesiecznie na 10 sztuk? bo ja mam rozbierzne dane Quote
mlody121 Posted March 15, 2014 Author Report Posted March 15, 2014 Z tego co wyliczylem wychodzi +/- 60zl/mies Quote
DuzyGrzegorz Posted March 15, 2014 Report Posted March 15, 2014 Mnie wychodzi równowartość tak 0,12 - 0,15 kg zboża dziennie na dziób. Pozdrawiam! Quote
Prokop133 Posted March 18, 2014 Report Posted March 18, 2014 10 kur przy najlepszej niesności da Ci z 7 jajek dziennie' date=' tyle że to jest nieosiągalne bo dieta i wszystko musiałoby być idealne, a Ty miejąc 15 lat takiej wiedzy raczej nie posiadasz, bo do tego potrzeba lata praktyki, więc te kury zniosą Ci 3-6 jajek dziennie. To bardzo mało, jak odliczysz sobie robotę, paszę, zakup kur i koszty utrzymania kurnika to Tobie ten zarobek wyjdzie tak że wyjdziesz +- na 0. Na czymś takim się nie dorobisz nawet doładowania do telefonu. Już lepiej poszukaj sobie pracy na weekendy, popołudnia i wakacje u kogoś, przynajmiej pieniądz gotowy będziesz miał. Pozdrawiam [/quote'] Mylisz się ja mam 15 kur i czasami mam nawet 15 jaj dziennie Nigdy nie spadło mi poniżej 6 a srednio to 12/13 jaj. Chów w pelni ekologiczny( bez żadnych antybiotyków, pasz i innych pierdół) Myslę że wy wieku autora pod warunkiem że ma własne zboże lub jakos po taniemu, może to przynieś pożadane zyski Quote
mlody121 Posted March 18, 2014 Author Report Posted March 18, 2014 Kury zaczynaja juz nosic jajka, jeszcze takie malutkie to ich nie sprzedaje Quote
rolnik102 Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 ja ruszam za 2 msc od 20kur do 100 i napenwo bedzie zysk . a miec czy nie miec 100 zł msc to juz cos. milioner i wlasciciel firmy BAKALAND w polsce zaczynal od sprzedazy jablek na tacach w czasie studiów. pelen podziw. jedyne co sie nie oplaca to nic nie hodowac ani uprawiac:) Quote
mlody121 Posted March 19, 2014 Author Report Posted March 19, 2014 Święte słowa ;D trzeba próbować cały czas. Człowiek cale życie się uczy Quote
rolnik102 Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 daj znac jakie naklady pochlaniaja kurki:-) co by niebylo kury to interes ktory nawte jak nie wyjdzie to kury mozna zjesc:-) a najlepszym dowodem na zysk z jajek sa firmy dostarczajace jajka np do supermarketów.przyklad supermarket typu biedronka pobiera jajka od jednego dostawcy .wiec ta firma musi miec zysk n zyskuje 20gr na jajku. wiec czy maja 1000 czy 100tys kur zysk jest zalezy od ilosci kur. malo kur maly zysk duzo kur duzy zysk zalezy jaka skala przedsiewziecia. inaczej nikt by sie tym nie zajmowal a ludize przestali by jesc jajka bo by ich nie bylo:)ludzie zajmuja sie tym co przynosi zysk dzis nawet w morde tzreba zaplacic:) Quote
ania1983 Posted March 27, 2014 Report Posted March 27, 2014 witam Młody i jak kurki? ile Ci już nosi jajeczka? i czy są już większe te jajka czy dalej takie małe ja ostatnio jako, ze mam dziennie 9 jajek też zaczęłąm sprzedawać, tylko że ja daję jakie lecą i te małe i te większe jajka, ale za to na razie cena za jajka to 7zł za 10 jaj. macie rację, od czegoś trzeba zacząć, nie ma ze od razu zacznie się miliony zarabiać, ale jak się nic nie będzie robiło to nic nie zarobi się Quote
mlody121 Posted March 28, 2014 Author Report Posted March 28, 2014 Mama kupila jeszcze 5 kur na domowe potrzeby to z tych 15 kur jest 8-11 jajek dziennie. Co do wielkosci to z dnia na dzien sa coraz wieksze Quote
ania1983 Posted March 29, 2014 Report Posted March 29, 2014 no Młody, to widzę że stadko się rozrasta jak Ci się zaczną nieść i zaczniesz widzieć zyski, to na pewno powiększysz stadko zresztą moje zdanie jest takie, że nawet jak nie zarobisz to przynajmniej zwróci Ci się za karmienie ptaków, a wiadomo że jaja masz i dla siebie a nie tylko na sprzedaż. z niecierpliwością czekam na jakieś fotki Twoich pierzastych Quote
mlody121 Posted March 29, 2014 Author Report Posted March 29, 2014 Zwiekszyc ilosc chyba nie dam rady bo miejsce ogranicza ;/ Quote
Recommended Posts