Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam pisałem wcześniej o zakładaniu hodowli kur niosek jakie dawkowanie pokarmu zalecacie ile razy dziennie i w jakich dawkach planuje kupować pasze oraz w 80% dawać pasze własnej produkcji co polecacie Czy chleb można dawać kurą i jak dużo? dziękuję za odp

Posted

o chlebie juz była tyle razy mowa, że zdecydowanie chleb nie. bynajmniej nie dla niosek, niszczy wątrobę. czy jakoś tak to było. moje dostają dosłownie raz w miesiącu moczony chleb, zabić się chcą o niego, bo lubią, ale ze względu właśnei na ich zdrowie nie podaję częściej. raz na jakiś czas, ale to też nie częściej niż raz w miesiącu dostają gotowane ziemniaki, też przepadają, ale właśnei dlatego że to nioski nie daję częściej, bo my mi się spasły i nie było by jajek.

nioskom to otręby pszenne, qq, psznica, owies ale teraz niechętnie jedzą, no chyba że by im śrutować, ja jeszcze czekam na mój śrutownik więc nie wiem czy będzie im teraz smakował.

co do dawkowania i ile razy dziennie, nie pomogę, bo moje mają cały czas w podajnikach jedzenie i kiedy chcą to jedzą. jeśli chodzi o nioski, to warto też kupić kredę pastewną, postawić im pojemniczek w kurniku i będą jadły kiedy będą potrzebowały.

jeśli masz możliwość zdobyć gdzieś serwatkę, to podawaj im 1-2 razy w tygodniu, odrobacza.

w kurniku warto powiesić po kątach wiązki piołunu i co jakiś czas zmieniać, przeciwko pchłom, moje nie mają pcheł, ale piołun i tak w razie co wisi :)

no i wiadomo, dla kur piasek, warto im gdzieś na wybiegu sypnąć kupkę piasku. no chyba że mają nieograniczony niczym wybieg.

moje też na wybieg dostają popiół drzewny, chętnie się w nim "kąpią" :) no i coś tam widzę z niego wyjadają.