dominika1989 Posted March 31, 2014 Report Posted March 31, 2014 A ja Cię zniechęcałam na początku. Teraz zaś sama dokupiłam kur i na 35 szt mam 10-15 jaj a one akurat weszły w okres "przestoju".Trzymam kciuki za stadko! Quote
ania1983 Posted March 31, 2014 Report Posted March 31, 2014 Młody, no to ładny wynik oby tak dalej się niosły, ale teraz jest cieplutko więc powinno być dobrze Quote
mlody121 Posted March 31, 2014 Author Report Posted March 31, 2014 Własnie pogoda się udala byle by tak bylo caly rok Quote
mlody121 Posted April 22, 2014 Author Report Posted April 22, 2014 Witam w poprzednim tygodniu się rozniosły - 13-15 jajek to był standard. Ale od 3 dni sie uspokoiło i 10-11 jajek zbieram. Martwi mnie tylko to, że te jajka w dalszym ciągu są takie małe. Quote
dominika1989 Posted April 22, 2014 Report Posted April 22, 2014 Moje młode kury też niosą małe jajka ale one w ogóle są raczej średnich rozmiarów i pewnie im to zostanie... Quote
mlody121 Posted April 22, 2014 Author Report Posted April 22, 2014 Wlasnie obawiam się, że moim też tak zostanie. Wiadomo, im mniejsze tym ciężej sprzedac. Quote
iwonaa Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Zanim zaczne to powinnam sie przedstawić Nazywam się Iwona, mam 23 lata. Mlody super, ze taki zapał masz do pracy mimo tak młodego wieku Mało znam takich młodych i garnących sie do pracy ludzi. Nie bede zakładac nowego wątku ,więc podepnę sie tutaj. Rok temu zakupilismy z narzeczonym 10 kurek, które potem się rozmnożyły. Chcielismy zobaczyc co i jak ,a dokładnie ja chciałam zobaczyć na małej ilości jak to jest z tymi kurkami. Ile nam padnie, ile czasu i pieniedzy na te kurki przeznaczymy, jak bedzie ze zbytem jajek. Obecnie mamy 11 kurek , dziennie około 9-10 jaj, różnie to się waha, wiadomo. Póki co to sprzedajemy po znajomych nadwyzke, która nie zjemy, a jest wiecej chętnych na jajca niz samych jajec, dlatego tez zdecydowalismy, że powiększymy stadko do 150-200 kur. Quote
wiejskieżycie Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Z grubej rury koleżanko ruszasz, po tych 10 kurkach. Życzę powodzenia i satysfakcji z przyszłej rozwiniętej w ilość hodowli. Ps. Witam nową osobę na stronce. Quote
iwonaa Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 No obyśmy tylko się nie przeliczyli, ale jak to się mówi.. do odważnych świat nalezy , aż żal patrzec jak miejsce się marnuje stojąc niewykorzystane. No i nie dziękuje , coby nie zapeszać. Quote
henryk Posted May 4, 2014 Report Posted May 4, 2014 czasem warto i do kabaretu się przyłączyć sam mam 17 kur, 10 zielononóżek i 7 aracuana ,są to kury które niosą specyficzne jajka, ciekawskich odsyłam do internetu, ale 80gr. za jajko to może w Warszawie,ja za mendel biorę 8.50 i jestem zadowolony,no cóż ale do odważnych świat należy,w razie wątpliwości mogę coś doradzić prywatnie -pozdrawiam Quote
cezary Posted May 10, 2014 Report Posted May 10, 2014 młody nie bierz się za to bo to jest nie opłacalne tylko same straty z tego lepiej się ucz i ici do dobrego technikum Quote
ania1983 Posted May 10, 2014 Report Posted May 10, 2014 jak mnie wkurzają takie wypowiedzi, "nie opłaca się" w tym kraju to nic się nie opłaca i gdyby człowiek nic nie robił bo się nie opłaca, to by z głodu zdechł. jakoś ludziom się opłaca cokolwiek, tylko tym co się robić nie chce, to nic się nie opłaca. Quote
iwonaa Posted May 11, 2014 Report Posted May 11, 2014 Ania, masz racje w tym kraju się nic nie opłaca. Jeśli większe stadko kur to kompletna wtopa , to ludzie by sobie to darowali, a jest paru w promieniu 30 km co w miarę potrafią z tego wyzyc. Interesuje mnie kwestia weterynarza i szczepień. Kura jest szczepiona tylko raz na całe życie ? Czy szczepienia trzeba powtarzac? Hodowli nie chce rejestrowac, ale dobrze by bylo zeby chociaz raz na jakis czas kury zobaczył weterynarz, sprawdzic czy są zdrowe , bo zdrowa kura, zdrowe jajko,a ważne jest żeby jajca na bieżąco sprzedawac. Quote
Ron-hodowca Posted May 12, 2014 Report Posted May 12, 2014 ja planuje docelowo stado 200szt obecnie buduje kurnik i inwestycja wyniesie ok 7tyś zł wraz z zakupem stadka 100szt Rossa myślę ze się opłaca choć w środowisku lokalnym traktują to jako żart że młody człowiek buduje kurnik i chce hodować kury aby sprzedawać jaja Quote
garzew Posted May 13, 2014 Report Posted May 13, 2014 To się po niedługim czasie mogą nieźle zdziwić. Biznes jak każdy inny, jak jest dobrze przemyślany to można zbijać kasę na byle czym. Poza tym rynek drobiarski jest chyba w tej chwili najbardziej stabilny sektorem. Quote
mlody121 Posted May 13, 2014 Author Report Posted May 13, 2014 Dla tych którzy mówili że, się nie uda - dziś zwróciły mi się wszystkie kury. Mam pieniążki i kury teraz już z górki. Quote
ania1983 Posted May 14, 2014 Report Posted May 14, 2014 Młody i tak trzymaj super, cieszę się że Ci się udało znając życie, niedługo powiększysz stadko swoich pierzastych, bo to prawdziwy nałóg Quote
henryk Posted May 14, 2014 Report Posted May 14, 2014 nie wiem jak u was ale u mnie na bazarze tony jaj i kupców niewielu ,cena od 6-10 zł/mendel,dobrze że ja mam zielononóżki i araukanę,to biorą ode mnie z domu,mam 2 stałych odbiorców-pozdrawiam Quote
ania1983 Posted May 14, 2014 Report Posted May 14, 2014 Henryk, ale na bazarze nie masz pewności skąd te jajka naprawdę są, czy wiejskie czy sklepowe, bo stempel zmyć to nie problem. do tego nie maja ludzie pewności czym karmione były kury, a jak się kogoś zna to się wie czy można mu zaufać czy też nie. ja mam tez kilku stałych odbiorców jaj. jednego raz w tygodniu, a reszta jak jadę do miasta to przy okazji zabieram sporą ilość jaj dla 3-4 osób. Quote
mlody121 Posted May 14, 2014 Author Report Posted May 14, 2014 Niestety Ania małe szanse abym powiększył stado, bo mam mało miejsca ;/ a poza tym jak narazie to co mam mi wystarcza Quote
ania1983 Posted May 14, 2014 Report Posted May 14, 2014 oj Młody, jeszcze się przekonasz że mało miejsca to nei problem kurnik zawsze da się powiększyć albo zrobić nowy wiem na własnym przykładzie a wybieg też można powiększyć tak wiec wszystko przed Tobą Quote
mlody121 Posted May 14, 2014 Author Report Posted May 14, 2014 U mnie jednak chyba nie da rady z wybiegiem Quote
Recommended Posts