Ilona1985 Posted January 28, 2014 Report Posted January 28, 2014 Witam.Bylabym wdzieczna za jakiekolwiek sugestie,porady w nizej opisanej sprawie.Prosze bardzo kilka zdan, ktore rozwieja moje watpliwosci i pomoga mi.Moj tata dostal w spadku po zmarlym bracie 2 ha ziemi rolnej, dokladnie w zachodniopomorskim.Tata nie jest rolnikiem, nie uprawia ziemi.Z tego co wiem, na ten moment ziemi stoi ugorem aczkolwiek kilka lat temu byla dzierzawiona ja jakis okreslony czas.Tata ma dylemat czy sprzedac dzialke (propozycja 40 000 tys zl) czy zostawic ja.Z tego co sie dowiedzielismy trzebabylo placic podatek za nia 800 zl rocznie.Prosze podpowiedzcie ja sama wiem, ze ziemia to ciagle rosnacy kapital.Czy moze warto byloby ta dzialke komus wydzierzawic na jakis okreslony czas?Co z dotacjami, czy dotacje sa mozliwe przy dzierzawianiu czy samemu trzebabyloby zajac sie jakas uprawa?Prosze podpowiedzcie.Szukam informacji w internecie ale na forum bywaja eksperci.Uprzejmie prosze o jakakolwiek podpowiedz.Cenie kazde zdanie.Dziekuje bardzo. Quote
VoYtek8 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Ziemia drożeje, w dodatku tam na zachodzie Polski często Niemcy przyujeżdząją kupować, a oni dają wysoką cenę, więc warto tą ziemię potrzymać. Może znajdzcie kogoś kto chciałby to wydzierżawić, na zasadzie że on płaci podatek, melioracje itd. a wam da np. rocznie 1000zł hektar. To zależy jak i z kim się dogadacie, ale jednak dzierżawa będzie najrosądniejsza bo ziemia nie będzie leżała ugorem i przynosiła strat, tylko coś na niej się będzie działo i może nawet na tym minimalnie zarobicie. Pozdrawiam Quote
Rolnik z Pomorza Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Może dzierżawa to dobry pomysł. Bo samemu to uprawiać na 2 ha ziemi się nie kalkuluje. Sprzedać to można w każdym momencie, a jak się sprzeda to takie powiedzenie jest ziemi mieć nie będziesz miała, pieniądze się rozlecą i tyle z tego będzie. A cena 40 000 zł za 2 ha (2 zł/m2) to wg mnie jest trochę śmieszna cena. Z tego co wnioskuję że to jest ziemia dobrej klasy, skoro jest dość wysoki od podatek. Jaka jest tam klasa ziemi? Dzierżawa prawnie polega na tym, że daje się do dyspozycji ziemię, jeżeli się nie mylę, by ta osoba dostała dopłaty to na min 5 lat. Jeżeli się daje w dzierżawę to tak jak mówiłem, dopłaty dostaje dzierżawca. Z tego co się orientuje, to dzierżawca albo w zamian za uprawę oddaje dzierżawiącemu dopłaty, albo płaci pewną sumę pieniędzy. Wszystko może być zapisane w umowie. Dopłaty obszarowe (na 2013 r.) wynoszą JPO 830,30 zł/ha + UPO 139,39 /ha + ewentualnie ONW jeżeli na tym terenie obejmuje (przy założeniu że na tej działce będzie posiane np. zboże), jeżeli jest to trawa, to zamiast UPO jest płatność zwierzęca 238,93 zł/ha. Tak więc rocznie dopłaty wynoszą 1000-1200 zł. Tak więc twardo negocjujcie, bo ziemia jest poszukiwana. Dodam, że podatek dalej płaci dzierżawiacy. Quote
stajnia astamaniana Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Z ziemią rolną w sprzedaży wcale nie jest tak kolorowo,dla porównania kupiliśmy teraz 4ha ziemi V kl. jest to rolna z warunkami zabudowy na 1 dom . Działka jest oddalona od Zielonej góry 10 km. czyli lokalizacja zajebist.. Zakupiliśmy ją za 99tysi ,i teraz tak ,gość ze sprzedażą bujał sie prawie rok,a my z udzieleniem kredytu 4 miechy i żaden bank nie kredytuje działek większych niż 1 ha tym bardziej rolnych Quote
Rico Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 ja poleciłbym ci wydzierżawić pole sąsiadującemu rolnikowi, a w sprawie opłat to musicie się między sobą dogadać, np: ty bierz dopłaty a on zapłaci resztę, lub na odwrót Quote
Ilona1985 Posted January 29, 2014 Author Report Posted January 29, 2014 Witam,Na poczatku wszystkich serdecznie pozdrawiam i serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi! Bardzo mili jestescie :-)Troszeczke wiecej juz wiem na temat ziemi, natomiast klasa ziemi to 4a/4b bodajze.Na te chwile dzierzawi ja sasiad wlasciwie (dopiero sie okazalo, wprowadzilam was w blad na poczatku-sory, dopiero sie dowiedzialam)Nie wiem na jakich warunkach to wyglada, czy dzierzawca placi podatek, czy dostal dofinansowanie itd.Jak myslicie jaka rozsadna cena za 2 hektary dzierzawy?Z tego co wiem to sasiad cos tam uprawia tylko nie wiem dokladnie co to jest.Jeszcze raz bardzo dziekuje.Pozdrawiam z Zielonej Wyspy!!!! Z ziemią rolną w sprzedaży wcale nie jest tak kolorowo' date='dla porównania kupiliśmy teraz 4ha ziemi V kl. jest to rolna z warunkami zabudowy na 1 dom . Działka jest oddalona od Zielonej góry 10 km. czyli lokalizacja zajebist.. Zakupiliśmy ją za 99tysi ,i teraz tak ,gość ze sprzedażą bujał sie prawie rok,a my z udzieleniem kredytu 4 miechy i żaden bank nie kredytuje działek większych niż 1 ha tym bardziej rolnych [/quote'] No i co teraz zrobicie?A moze jakas duza pozyczka, zamiast kredytu?Może dzierżawa to dobry pomysł. Bo samemu to uprawiać na 2 ha ziemi się nie kalkuluje. Sprzedać to można w każdym momencie' date=' a jak się sprzeda to takie powiedzenie jest ziemi mieć nie będziesz miała, pieniądze się rozlecą i tyle z tego będzie. A cena 40 000 zł za 2 ha (2 zł/m2) to wg mnie jest trochę śmieszna cena. Z tego co wnioskuję że to jest ziemia dobrej klasy, skoro jest dość wysoki od podatek. Jaka jest tam klasa ziemi? Dzierżawa prawnie polega na tym, że daje się do dyspozycji ziemię, jeżeli się nie mylę, by ta osoba dostała dopłaty to na min 5 lat. Jeżeli się daje w dzierżawę to tak jak mówiłem, dopłaty dostaje dzierżawca. Z tego co się orientuje, to dzierżawca albo w zamian za uprawę oddaje dzierżawiącemu dopłaty, albo płaci pewną sumę pieniędzy. Wszystko może być zapisane w umowie. Dopłaty obszarowe (na 2013 r.) wynoszą JPO 830,30 zł/ha + UPO 139,39 /ha + ewentualnie ONW jeżeli na tym terenie obejmuje (przy założeniu że na tej działce będzie posiane np. zboże), jeżeli jest to trawa, to zamiast UPO jest płatność zwierzęca 238,93 zł/ha. Tak więc rocznie dopłaty wynoszą 1000-1200 zł. Tak więc twardo negocjujcie, bo ziemia jest poszukiwana. Dodam, że podatek dalej płaci dzierżawiacy.[/quote'] Klasa ziemi to 4a/4b jest to dzialka kolo Zieleniewo, gmina Bierzwnik.Jakis pan z Poznania zaproponowal tacie taka cene.Wlasnie ten pan tacie zaproponowal ze bedzie dzierzawil przez 5 lat a potem ja kupi-ciekawe czy to nie bylo spowodowane tym ze chcial zgarnac doplaty?!Oby nie.Podatek to chyba 800 zl z tego co wiem sie placi. Okej, dzieki wielkie za porady.Przedstawilam sprawe tacie, dzieki Wam za pomoc!!! Wielkie dzieki!!! Ziemia drożeje' date=' w dodatku tam na zachodzie Polski często Niemcy przyujeżdząją kupować, a oni dają wysoką cenę, więc warto tą ziemię potrzymać. Może znajdzcie kogoś kto chciałby to wydzierżawić, na zasadzie że on płaci podatek, melioracje itd. a wam da np. rocznie 1000zł hektar. To zależy jak i z kim się dogadacie, ale jednak dzierżawa będzie najrosądniejsza bo ziemia nie będzie leżała ugorem i przynosiła strat, tylko coś na niej się będzie działo i może nawet na tym minimalnie zarobicie. Pozdrawiam [/quote'] Dzieki wielkie za pomoc.Tak sobie mysle, jaka to rozsadna cena za dzierzawe?Powiedzmy, ze dzierzawiacy zaplaci podatek i bedzie git? Tata raczej nie chce na kims sie dorabiac ale tez nie chce doplacac do dzialki wiec co sadzicie? Quote
Rolnik z Pomorza Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 Ja bym co najmniej chciałbym, by oddawał mi równowartość dopłat (np. 1200 zł/ha na rok). No może bym jeszcze kazał mu zwracać to 800 zł. Ale jak mówiłem przynajmniej to 2400 zł bym kazał rocznie płacić, jeżeli by dostawał JPO, UPO i ONW. Nie daj sobie tego tak zrobić, że on będzie to dzierżawił powiedzmy na lewo, a Wy sami będziecie się ubiegać o dopłaty. Bo zawalicie się papierami, składanie wniosków, itp., a do tego kontrole. A on jak czegoś nie wypełni, to jeszcze z tego problemy będą. Róbcie jak chcecie, ale jak wam na chleb starcza, to chodź po tych 5 latach nie sprzedawajcie tego. Quote
pawelxy1 Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 Jakim cudem ziemia 2hektary kosztuje 40tys zł? Skoro średnia cena ziemi to 30tys zł za hektar co daje 60tys za 2 hektary.Już w Wielkopolsce cena za 1 hektar jest w przedziale od 30-50tys zł za hektar. Quote
Rolnik z Pomorza Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 Z tego co pokazują w TV, to rolnicy mówią, że ta państwowa ziemia z ANR to kosztuje przez te niby słupy nawet 100 tys za ha, ale chociażby 4 zł/m2 to tak by była już bardziej normalna cena (40 000 zł/ha). Dlatego też pisałem, że jak 20.000 zł/ha to jest śmieszna cena i takiego to bym już w progu wyśmiał. Quote
Ilona1985 Posted February 3, 2014 Author Report Posted February 3, 2014 Jakim cudem ziemia 2hektary kosztuje 40tys zł? Skoro średnia cena ziemi to 30tys zł za hektar co daje 60tys za 2 hektary.Już w Wielkopolsce cena za 1 hektar jest w przedziale od 30-50tys zł za hektar. Nie twierdze' date=' ze ziemia tyle kosztuje tylko tyle zostalo zaproponowane tacie przez jakiegos Poznanskiego inwestora[hr']Z tego co pokazują w TV' date=' to rolnicy mówią, że ta państwowa ziemia z ANR to kosztuje przez te niby słupy nawet 100 tys za ha, ale chociażby 4 zł/m2 to tak by była już bardziej normalna cena (40 000 zł/ha). Dlatego też pisałem, że jak 20.000 zł/ha to jest śmieszna cena i takiego to bym już w progu wyśmiał.[/quote'] dlatego tez zwrocilam sie do Was o pomoc, dzieki Wam narazie tata wstrzymal sie z decycja sprzedazy.Dziekuje Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 Tak będzie chyba zdecydowanie najlepiej i zarazem najpewniej,wiec to dobra decyzja. Daj znać za jakiś czas jak ostatecznie zakończyła się ta sprawa jeśli zdecydujecie się potem na sprzedaż,będziemy czekać na Twoją odpowiedź. Quote
Ilona1985 Posted July 7, 2014 Author Report Posted July 7, 2014 Witam, Chcialam napisac co tam u mnie i mojej rodziny.Ziemie mamy, tata zdecydowal sie ja trzymac, dzierzawi ja obecnie sasiadowi tak jak radziliscie.Dziekuje raz jeszcze za pomoc i zycze milego wieczoru.Pozdrawiam Quote
Recommended Posts