SLOWPOCK Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Witam wszystkich. Jak wyzej, chcialbym zapytac czy ktos z Was mial stycznosc z takim urzadzeniem?? Niedawno gdzies czytalem o tym wynalazku i podobno, zbiera calkiem niezle opinie ale chcialbym poznac Wasze zdanie:) Z gory przepraszam z swoja interpunkcje, ale klopoty z klawiatura Mnie przewyzszaja:) Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Urządzenie ciekawie zbudowane i z tego co słyszałem to jest nawet skuteczny. Wiadomo że jest to urządzenie przeznaczone głównie dla sadowników. Takie działa chronią duże obszary, czasem nawet po 80ha, tyle że także robią duży hałas dlatego żeby je używać muszą być conajmiej 2 km od domostw bo mieszkanie w obliżu tego urządzenia nie byłoby miłe. Pozostaje jeszcze kwestia dośc wygórowanej ceny. Urządzenie dobre i ciekawe, jednak na Polskie warunki bezużyteczne, bo mamy zazwyczaj małe kawałki pół, które są poodzielane domami, więc to urządzenie w Polsce sprawiłoby więcej kłopotu niż pożytku. W Europie takich sprzętów jest naprawdę mało. Pozdrawiam Quote
Stiven1983 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Widziałem kiedyś program o czymś takim ale minus tego urządzenia to dość mały zasięg i dość spory koszt ochrony określonego obszaru. Quote
Tofik Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Wojtku nie zgodzę się z tobą ponieważ w obrębie ok 10km ode mnie są co najmniej cztery osoby które takowe armatki używają i fakt to sadownicy którym na deszczu nie zależy gdyż mają w sadach nawadniania:) tak więc nic sobie oni z tego nie robią że nie daleko ludzie mieszkają mają pozwolenie i już a huk z tych armatek słychać u mnie więc co mają powiedzieć ludzie mieszkający niedaleko takiego urządzenia:( a co do wysokości strzału to podobnież taka armatka bije na 15 km w góręPozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Teraz się w ten temat trochę zagłębiłem i wyczytałem że stojąc przy działajacym urządzeniu w odległości 10m to siła dźwięku wynosi 130dB, czyli granicę bólu. To obrazuje jaki mocny to odgłos. Pisze także że nawet w odległości 1000m armatkę słychać tak jak głośną rozmowę, więc mieszkanie przy takim urzadzeniu jest conajmniej uciążliwe. :/ To widzę że u Ciebie bardzo sadownicze rejony są. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 hehe dookoła same sady i sam nawet kawałek posiadam:)ale ja lubię orkę itp więc znalazłem sobie żonę 20km ode mnie a tam sadów nie ma a raczej nie było bo teraz nawet w okolicach teściów zaczynają "badylarze" ziemię wykupywać i sadzić sady:( ale wracając do tematu to jeden gość jak strzelił taką armatką to koń u jego sąsiada tak sie spłoszył że ani pastuch ani inne ogrodzenie go nie zatrzymało a w ogóle to go znaleźli 3 wioski dalej a finał sprawy (bo sprawa w sądzie była) był taki że gość sąsiadowi odszkodowanie zapłacił a co do skuteczności takiej armatki to fakt bo jest skuteczna bo jeżeli front niżowy nie przyjdzie (choć i w tedy strzelają ze względu na choroby grzybowe) to jak sie pojawia jakaś chmurka to zaraz słychać pu pu pu i chmura sie gdzieś rozchodzi i po deszczu:) tak więc mogę powiedzieć że mi bardziej zagraża susza a niżeli gradobiciePozdrawiam Quote
dominikp64 Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Te działa przeciw gradowe to bardzo skuteczne narzędzie. Pracowałem kiedyś w Belgii przy zbiorach jabłek i tam również na porządku dziennym są takie urządzenia zapobiegające gradobiciom. Praktycznie co godzinę sprawdzana była pogoda i przede wszystkim ciągła obserwacja nieba. Pamiętam że raz się spóźnili z wystrzałami i wysiekło 1/3 sadu. Właściciel mówił że się spóźnił z wystrzałami tylko 10 min. i może dało by radę uratować owoce. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 W sumie ciekawe urządzenie,zasięg też jak najbardziej optymalny moim zdaniem. Jeżeli ktoś posiada dużo sadu w sensie oczywiście powierzchni to wg mnie się sprawdzi. Quote
Recommended Posts