Jump to content

Recommended Posts

Posted
Przez 5 lat dzierzawilem pole od tzw pseudorolnika ktory kupil je po to zeby mogl byc w KRUS-ie.Jesienia posialem pszenice bo mi nie wymowil dzierzawy a w styczniu sprzedal to pole innemu rolnikowi.Nowy wlasciciel powiedzial ze moja pszenica go nie obchodzi i ja zaorze.Czy jest to mozliwe?Pomozcie!!!!!!!!!
Posted

Grzesiek, sprawa nie jest taka oczywista. Po pierwsza zasadnicze pytanie, czy miałeś podpisaną umowę o dzierżawę z tamtym starym właścicielem ziemi. Jeśli miałeś i jest ona cały czas ważna, to rolnik, który kupił tę ziemię, kupił ją ze wszystkimi obciążeniami, czyli obowiązek wypełnienia warunków zawartych w umowie przeszedł na niego. To tak jakby bank miało nałożoną na ziemię hipotekę. W momencie sprzedaży hipoteka przechodzi na nowego właściciela.

Ale to są takie niuanse, które mogłyby ci przedać się przed sądem. Pamiętaj, że zawsze najtaniej, najszybciej i najlepiej jest się dogadać z nowym właścicielem :-)