grzesiek12031980 Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 Przez 5 lat dzierzawilem pole od tzw pseudorolnika ktory kupil je po to zeby mogl byc w KRUS-ie.Jesienia posialem pszenice bo mi nie wymowil dzierzawy a w styczniu sprzedal to pole innemu rolnikowi.Nowy wlasciciel powiedzial ze moja pszenica go nie obchodzi i ja zaorze.Czy jest to mozliwe?Pomozcie!!!!!!!!! Quote
grzesiek12031980 Posted March 18, 2011 Author Posted March 18, 2011 Tylko czy to nie bedzie skorka za wyprawke. Quote
hirek Posted March 30, 2011 Posted March 30, 2011 Grzesiek, sprawa nie jest taka oczywista. Po pierwsza zasadnicze pytanie, czy miałeś podpisaną umowę o dzierżawę z tamtym starym właścicielem ziemi. Jeśli miałeś i jest ona cały czas ważna, to rolnik, który kupił tę ziemię, kupił ją ze wszystkimi obciążeniami, czyli obowiązek wypełnienia warunków zawartych w umowie przeszedł na niego. To tak jakby bank miało nałożoną na ziemię hipotekę. W momencie sprzedaży hipoteka przechodzi na nowego właściciela. Ale to są takie niuanse, które mogłyby ci przedać się przed sądem. Pamiętaj, że zawsze najtaniej, najszybciej i najlepiej jest się dogadać z nowym właścicielem :-) Quote
muzyk Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 Postrasz go sądem myśle że się głęboko zastanowi poza tym obowiązuje go stara umowa do dnia zebrania plonów. Poradż się prawnika. Quote
Recommended Posts