Skocz do zawartości

Zdjęcie

Konkurs na moderatora.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 29 styczeń 2014 - 20:53

Witam, chciałbym wam zakomunikować że od dziś trwa konkurs na moderatora tego forum (nie "admina" lub "super moderatora"). Zgłosić się może każdy bo płeć, wiek, stan cywilny itd. mnie zupełnie nie interesuje, jedyne kryteria to: conajmniej 3 miesiące na forum i 200 napisanych postów oraz 0 punktów ostrzeżeń. Ważne jest żeby posty kandydata były bez błędów ortograficznych i z używaniem znaków interpunkcyjnych, bo to w pracy moderatora jest przydatne. ;) Ta funkcja oczywiśce nie wiążę się z żadnymi zarobkami bo całe forum działa non-profit, więc o żadnym wynagrodzeniu nie ma mowy. Nowego moderatora wybiorę za jakiś czas spośród tych którzy się zgłoszą. ;) Swoje kandydatury piszcie tutaj lub u mnie na priv (każdy może zgłosić tylko siebie, żeby nie było żadnych reklam itd.), proszę napisać także czemu chcielibyście zostać moderatorem i ogólnie każda przydatna informację. ;) A więc do dzieła. Pozdrawiam :)
  • 0

#2 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 30 styczeń 2014 - 12:57

Może to śmieszne co napiszę, ale czy mogę poprosić o bliższe wskazówki a propos tego co należało będzie do zadania takiej osoby? :) Pozdrawiam.
  • 0

#3 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 30 styczeń 2014 - 15:43

Kto pyta nie błądzi, z resztą nie ma głupich i smiesznych pytań są tylko takie odpowiedzi. ;) Moderator ma zadanie aby, przenosić wątki które zostały napisane w niewłaściwym dziale, edytować nazwy tematów tzn. jak ktoś napisze że mu podnośnik w Ursusie c330 nie działa i nazwie wątek "ursus c330" to należy to zmienić na np. "Ursus c330- z jakiej przyczyny podnośnik nie działa?". Poza tym moderaotor powinien usuwać reklamy nie związane z rolnictwem lub te umieszczone pod czymiś tematami czy w nie odpoiwednich działach. Należy także banować, ostrzegać spamerów, agresorów i ludzi tworzących chorą atmosferę na forum. Pozostaje jeszcze zamykanie wątków w których problem został rozwiązany i dalsza dyskusja nie ma sensu, jeszcze czasem trzeba usunąć bezsensowny komentarz, albo cały wątek, ale to zdarza się rzadko. Ogólnie każdy moderator usuwa i edytuje to co uważa za niepoprawne, oczywiście w granicach rozsądku! :) Ja sam często miałem problemy czy usunąć lub zamknąć jakiś wątek czy nie, ale cóż taka już praca moderatora. Moderator powinien być także spokojny by nie ulegać zaczepkom i charyzmatyczny by mógł służyć pomocą innym oraz czynić forum lepszymi dzięki swoim postom. Ważne jest także to żeby była to osoba obyta w rolnictwie i zorientowana co dzieje się w każdym dziale tego forum. :) Byłbym zapomniał że od niedawna wszyscy moderatorzy mają dostęp do moderowania galerii, więc i tam trzeba dbać o porządek. ;) Istotne jest aby moderator miał także otwartą głowę żeby mógł myśleć nad tym w jaki sposób rozwijać forum. Liczy się też systematyczność by przynajmiej raz dziennie wejść na forum i zobaczyć jaka jest tutaj sytuacja. Mam nadzieję że wszystko wytłumaczyłem w wystarczający sposób. ;) Pozdrawiam :)
  • 0

#4 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 styczeń 2014 - 20:27

No skoro Marcin się pytał a się nie zgłosił jak na razie ? to ja się zgłoszę może inni też dołączą?;]
Mam na imię Robert mieszkam w bardzo małej wiosce na Mazowszu,od 13 lat obrabiam małe gospodarstwo rodziców i pracuję dodatkowo w innej dziedzinie;]. Na to forum trafiłem niecały rok temu ale mi się tu podoba i spędzam tu dość dużo czasu;] może orłem nie jestem? ale zależy mi na utrzymaniu porządku na forum;], dzięki za uwagę, pozdrawiam i zapraszam do zgłaszania się,widać Wojtek potrzebuje kolegi do współpracy?
  • 0

#5 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 30 styczeń 2014 - 20:35

Cóż forum się jednak rozwija, postów i uzytkowników przybywa to i trzeba kogoś nowego do ekipy bo większość prac muszę wykonywać sam, a czasu na to obecnie nie mam zbyt wiele. Szczerze mówiąc to Robercie myslałem o tym żebyś Ty przyjął tą funkcję już od pewnego czasu. ;) Jednak konkurs to konkurs, jak narazie jesteś jedynym kandydatem, jeśli nikt inny w najbliższym czasie się nie odezwie i nie przekona mnie do tego że to on powinien zostać moderatorem to za kilka dni powinieneś być w ekipie. ;) Pozdrawiam :)
  • 0

#6 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 30 styczeń 2014 - 21:12

Robert na moderatora!!!!!!:)
Pozdrawiam
  • 0

#7 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 30 styczeń 2014 - 21:14

No cóż, też się zgłoszę. Podobnie jak robert983 jestem trochę ponad rok na tym forum. mam prawie 36 wiosen żonę, troje dzieci zamiłowanie do rolnictwa i nie tylko. Od smyka pracuję na roli, pomagałem dziadkom, potem rodzicom a teraz sam się tym zajmuję z pomocą i doradą właśnie rodziców. Mam obycie w mniejszym areale (mój) i trochę większym (ok 80-100 ha-teścia). Jak każdemu zależy mi na dobru i należytym porządku na Forum, z którym niejako od jakiegoś czasu dość mocno się zżyłem i traktuję je jak domownika. Co do liczby postów może nie mam tyle co inni ale to chyba nie jest wyznacznikiem, poza tym wychodzę z założenia że:" albo sensownie, albo wcale". Oferuję pomoc...
  • 0

#8 Rolnik z Pomorza

Rolnik z Pomorza

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 155 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 10:51

Wiem, że może teraz piszę nie w tym wątku co powinienem, za co przepraszam i jak będzie taka sugestia, to usunę post bez problemów lub założę inny wątek. Jednak stwierdziłem, że to tyczy się tego konkursu i całego porządku na forum.

Otóż mam pomysł. Polega on na tym, że moderatorzy (nie wiem ilu jest do tej pory i ilu ma być jeszcze wybranych), dzielą się miedzy sobą pracą. Np. jedna osoba porządkuje dział maszyny rolnicze i urządzenia i może jeszcze coś innego. Inna osoba dba o porządek innego działu. Np. jedna osoba mogłaby zająć się porządkowaniem galerii, bo z tego co czytałem są problemy tam największe i najwięcej pracy. Nie wiem może się mylę ale coś mi śmignęło przed oczyma że moderatorem galerii jest @Miki?
Jedna obeznana osoba w fundusze unijne mogłaby zająć się porządkiem w Agrobiznesie oraz duży dział polityka i wydarzenia rolnicze. Tam wszystko jest na temat sposobu przyznawania pomocy finansowej, materialnej itp. Nie chodzi o to by porządkować wątki do odpowiednich "szuflad", ale tak by jeszcze sprawdzać, czy ktoś kto się wypowiada w tym dziale ma rację i naprawdę jest to prawda. Jeżeli ktoś ma w tym pojęcie to potrafi to ocenić bez większych starań. Wiem, że w tym wątku nie mamy polecać osób, ale byłem pod wrażeniem czytając wątek "Nowe przepisy dla rolników" autorstwa @DuzyGrzegorz. Wiem jednak, z innych postów że nie jest on zainteresowany kandydaturą, lecz szkoda.

Nie jestem przeciwny tym dwóm kandydaturą: @robert983, @kubusjettaII, wręcz przeciwnie jestem za obiema kandydaturami.

Według mnie taki podział pracy, zmniejszyłby pracę moderatorom, bo nie byliby odpowiedzialni za całe forum, tylko za mniejsze jego części. Zwiększyło by to dyscyplinę pracy. A nad pracą całego forum i pracą moderatorów sprawowałby pieczę SuperModerator, czy główny admin.

Oczywiście każdy mógłby przeglądać wszystkie wątki i wypowiadać się na każdy temat, jeżeli oczywiście ma taką wiedzę, by podzielić się nią z innymi.

To jest taka mała propozycja ode mnie. Nie chcę źle ani dla użytkowników forum, ani dla moderatorów. Jeżeli dało by się jeszcze zwiększyć efektywność forum, to dlaczego nie można by czegoś zmienić. Możecie oczywiści nie przychylić się do tego pomysłu. Macie takie prawo.

Pozdrawiam
  • 0

#9 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 15:34

Zapytałem o zakres obowiązków osoby na którą rozpisany został konkurs, ponieważ liczyłem się z tym, że osoba ta powinna mieć wiedzę o każdym obszarze działalności rolnej, od maszyn począwszy, na zwierzętach skończywszy. Mam podobne zdanie co mój przedmówca, a propos wydzielenia mniejszych zakresów odpowiedzialności przypisanych jednej osobie. Gdyby kiedyś podobne rozwiązanie zainteresowało włodarzy tego forum, chętnie podejmę się redagowania działu o zwierzętach. Wprawdzie moja wiedza jest największa w obszarze hodowli drobiu wodnego i grzebiącego, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby dokształcić się w pozostałych dziedzinach dotyczących hodowli zwierząt gospodarskich. :)
Wprawdzie nie mam nic do powiedzenia w kwestii wyboru, nie mniej jednak uważam, że obie wysunięte jak dotąd kandydatury są jak najbardziej uzasadnione. A co. ;) Za miłe słowo o kolegach z forum nikt mi przecież głowy nie urwie. :) Pozdrawiam.
  • 0

#10 Rolnik z Pomorza

Rolnik z Pomorza

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 155 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 16:46

No bo mnie właśnie o to w mojej wypowiedzi chodziło o to, by właśnie podział obowiązków był związany czucia się pewny w pewnych dziedzinach, miał wiedzę na ten temat.

No bo każdy wie, że jeden jest lepszy z motoryzacji, czyli maszyny, naprawa ich itp. Ktoś inny ma wiedzę na temat zwierząt, ktoś ma wiedzę o tym jak się uprawia ziemię, ktoś inny interesuje się prawem i funduszami i potrafi to ogarnąć i szybko zareagować, gdy zauważy, że wątek po prostu zmierza na manowce, lub ktoś po prostu bzdury na jakiś temat pisze.

Każdy by miał swoją odpowiedzialność i sam decydował, czy chce coś zamknąć, usunąć, czy też czekać na rozwój sytuacji. I tak samo użytkownicy, gdy chcieliby zmienić coś w jakimś dziale, to nie muszą kontaktować się z głównym administratorem, lecz tylko z tą konkretną osobą i to ona może zmienić coś w funkcjonowaniu tego działu.

Wszytko byłoby kierowane z góry i gdy ktoś się nie wywiązuje ze swoich obowiązków, dostaje ostrzeżenia, to po prostu admin może zmienić moderatora i po prawie.
Pozdrawiam
  • 0

#11 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 18:58

Panowie to nie jest wątek o zmianach systemu pracy moderatorów na forum, tylko o tym że potrzeba kogoś nowego. Prawda jest taka że jesteśmy forum dużym, jednak są działy dośc martwe w których są 2-4 posty tygdniowo. Gdyby szukać specjalisty od każdego działu to zajełoby to dużo czasu, a w moderacji nie chodzi o ilośc moderatorów tylko o jakość. Moderatorem galerii jest teraz @SLOWPOCK, ale od paru dni wszyscy z administracji mogą moderować galerię. ;) Prawda jest taka że w ostatnim czasie to ja sam w 80% ogarniałem całe forum i jakoś bałaganu nie było i chyba dalej nie ma, a jeśli jest to proszę o link na priv, lub o zgłoszenie tego wątku/posta. Zwyczajnie potrzeba jednej osoby jako mojego pomocnika, sęk w tym aby był to ktoś obyty na forum, a w aktywności ostatnio prowadzi @robert983, więc nie ukrywam że jak narazie to on jest kandydatem nr. 1 bo na tym forum on jest wszędzie, a to się chwali. Wracając do tego podziału obowiązków no to nie sądzę żeby to było potrzebne przecież na forum nie pojawia się dziennie tysiące postów, więc jak w administracji będzie o jedną osobę więcej to na pewno sobie ze wszystkim damy radę. :) Pozdrawiam :)
  • 0

#12 aagusia1008

aagusia1008

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 346 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 21:28

Też jestem za kandydatura Kubusjetta i robert983 :) strasznie ciężki wybór :D
  • 0

#13 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 21:34

hehe a już myślałem Agusiu że zgłosiłaś swoja kandydaturę:) a tak to nadal jest dwóch kandydatów więc Wojtek ma ciężki orzech do zgryzienia:)więc może na forum będzie jakieś referendum:)
Pozdrawiam
  • 0

#14 aagusia1008

aagusia1008

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 346 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 21:37

Ja swoja ?? Nie no coś Ty :)
No ma ciężki orzech do zgryzienia, ciekawe jaka decyzje podejmie :)
  • 0

#15 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 21:42

No a niby dlaczego nie? masz wiedze o sprzęcie itd. a i z resztą też byś sobie poradziła poza tym przecież kobieta też może być modelatorem bo niby dlaczego nie przecież jest równouprawnienie:)
  • 0

#16 Rolnik z Pomorza

Rolnik z Pomorza

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 155 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 21:42

W sumie w szeregach też przydała by się kobieta, która jak tylko wystąpi jakaś kłótnia od razu by wszystkich pogodziła.
  • 0

#17 aagusia1008

aagusia1008

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 346 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 21:45

wiesz @Rolniku czasami kobieta jeszcze bardziej moze rozdraznic :) ja z pewnością nie mam takiej wiedzy jak Robert czy Kubusjetta. I też jestem pod bardzo dużym wrażeniem o nowych przepisach dla rolników od DuzegoGrzegorza. Brawo :)
  • 0

#18 Rolnik z Pomorza

Rolnik z Pomorza

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 155 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 21:47

I dla tego też żałuję, że żadna kobieta nie zgłosiła kandydatury oraz DuzyGrzegorz. No szkoda. Ale może da się jeszcze ktoś namówić
  • 0

#19 aagusia1008

aagusia1008

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 346 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 21:49

Może jeszcze się ktoś zgłosi :)
  • 0

#20 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 21:56

Może chętni się jeszcze znajdą bo mają czas do namysłu a Wojtek nic nie mówi że czas się skończył i zgłoszeń nie przyjmuje:)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych