tadek123 Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 witam co sądzicie o kupnie zetora 10145 z lat 80-90 za sume 35 000 zl posiadam gospodarstwo około 20 ha mam ciężkie ziemie potrzebuje ciągnik o większej mocy szczególnie do orki czy moze myslec o czyms innym tutaj ten ciagnik ktory mam na oku http://tablica.pl/oferta/zetor-10145-CID757-ID4BCEX.html#1e9308cbfa Quote
izydor6280 Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 ceny zetorow sa jakies chore, za co tyle cenic ?komfort pracy nieco lepszy niz w ursusie, spalanie takie sobie, niektorzy mowia ze duze, uciag slaby, tak samo udzwig i wydatek hydrauliki, awaryjny, szczegolnie przy jakosci dzisiejszych czescipopatrz sobie na zachodnie, renault, mf, df czy jd Quote
Przemek15_03 Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Jak chcesz ciągnik mocny na ciężkie ziemie to może zastanów się nad jakimś 6 cylindrowym ale raczej nie ursus zetor bo one maja mało biegów raczej sporo pala no i jak na dzisiejsze czasy są średnio wygodne. Może lepiej w tych pieniądzach Fergusona 3080 3095 3125 3115 albo renault z tych starszych seria xxx.14. Ciągników teraz jest dużo, a np w mojej okolicy to raczej każdy zmienia na zachodni. Ja sam po 6 latach używania fergusona nie chciałbym wrócić do ursusa Quote
VoYtek8 Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Cóż ciągnik to jest solidny i w miarę prosty w budowie, cena też nie odstrasza, tyle że obawiam się że taki Zetor na ciężkich ziemiach dobrym ciągnikiem nie będzie bo ma mało biegów w porównaniu z zachodnimi ciągnikami, jest ogólnie mało wygodny i podnośnik w tym ciągniku nie jest za mocny. Piszesz że masz ciężkie ziemie więc traktor będzie pracował w ciężkich warunkach. Jeśli już się upierasz że chcesz ciągnik prosty, bez elektroniki itd. to ten Zetor może być, jednak osobiscie to polecam tak jak koledzy powyżej coś zachodniego, bo np. Masseye Fergusony komfortem i efektywnością pracy niszczą na całej linii 10145, a dołożysz 5tyś i kupisz już spokojnie jakiś zachodni ciągnik w dobrym stanie. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts