Czarna Szabla Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 Witam, posiadam 3 ha ziemi na wsi w woj. Łódzkim. Chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą, a mianowicie otworzyć pensjonat dla koni. 1. Czy mam opłacać KRUS czy ZUS?2. Czy mam szanse na dofinansowanie czy to z UE czy Państwa? jeżeli tak to jakimi programami się zainteresować?3. Kto ewentualnie mógłby mi pomóc w pozyskaniu niezbędnych funduszy?4. Czy mógłbym dostać kredyt na rozpoczęcie działalności, jeśli tak to jaki? Gdzie pytać o niego? Każda pomoc się przyda, gdyż jestem totalnie początkujący, ale z wielkim zapałem i marzeniami Quote
VoYtek8 Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 Jak masz 3ha to możesz się ubezpieczyć w KRUS-ie bo składka niższa, więc chyba jak na początek bardziej się opłaca. Jeśli miałbyś do tego dostać jakieś dotacje to ew. z Unii, oczywiście jak spełnisz wszystkie warunki. Zeby dowiedzieć się co i jak to udaj się do najbliższego oddziału ODR lub ARiMR i tam przedstaw swoją sytacje to na pewno dostaniesz wyczerpujące informacje. Pozdrawiam Quote
Czarna Szabla Posted January 31, 2014 Author Posted January 31, 2014 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeżeli jeszcze ktoś wie coś na ten temat to wszystkie podpowiedzi mile widziane, im więcej tym lepiej Quote
Recommended Posts