edek Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 W tym roku planuję zasiew kukurydzy na ziarno.Obecnie jestem na etapie wyboru odmiany. Mam już jakieś podpowiedzi : z pioneera - P8000, F58, N86, T84 oraz z limagrain - LG 32.58. Trudny wybór, poza tym nie muszę wybrać żadnej z tych odmian. Może być inna. Po kukurydzy będzie zasiana pszenica, tak że wskazana jest odmiana wczesna, lub średnio wczesna. Poza tym jestem 'zielony' jeśli chodzi o uprawę kukurydzy Pomóżcie Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 Ja też bym się dowiedział coś na temat kuku;]pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 Każda z odmian jest polecana na inny typ gleby. Sam się o tym przekonałem w maju jak pojechałem kupować nasiona. Napisz jaki masz typ gleby. Pozdrawiam Quote
edek Posted February 3, 2014 Author Report Posted February 3, 2014 Nom właściwie to na tej działce rolnej, to połowa gleby jest w innej klasie połowa w innej.Tzn. gleba lżejsza i ciężka czarna, tylko te dwa rodzaje. Ogólnie rzecz biorąc to mam klasy gleby od III do IV. Pozdrawiam Quote
Rico Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 kupowałem SANGENTA i siałem wcześnie a w tym roku mam już pszenicę po tej odmianie ale zobaczymy na wiosnę Quote
przemek2092 Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 A co sądzicie o polskich odmianach ? zastanawiam sie nad prosną, gleby mam 4,5 z gliniastym podłożem, jednak miejscami też 3 klasa sie trafi, a może szukać coś innego ? pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted February 24, 2014 Report Posted February 24, 2014 A co sądzicie o polskich odmianach ? zastanawiam sie nad prosną' date=' gleby mam 4,5 z gliniastym podłożem, jednak miejscami też 3 klasa sie trafi, a może szukać coś innego ? pozdrawiam[/quote']Kolego absolutnie nie siej Prosny szkoda Twojej fatygi .Ta odmiana mizernie plonuje .Ja w tym roku mam zamiar siać mas 20f i mas 25t .Ale skłaniam się w stronę numer 1.Chwalą też odmiany kuku z pioneera .Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts